Close

Tate Modernissa uusi Hyundain tilausteos

Lontoon Tate Modern museossa avattu kolmas Hyundai Commission taidenäyttely muodostuu tanskalaisen SUPERFLEX-taidekollektiivin One Two Three Swing! -installaatiosta. SUPERFLEX tekee museon Turbine Hall näyttelyhallista välitilan, joka yhdistää taidegallerian osaksi Lontoon julkista tilaa. Teos kehittyy ajan mittaan ja laajenee Tate Modern ‑museon ulkopuolelle Lontoon kaupunkitilaan.

Tanskalaisen SUPERFLEX-taidekollektiivin suuren mittakaavan interaktiivinen taideinstallaatio ”One Two Three Swing!” on paljastettu  Tate Modern ‑museossa Lontoossa. ”One Two Three Swing!” on ensimmäinen Turbine Hall ‑näyttelytilassa koskaan nähty taideteos, joka jatkuu museon seinien ulkopuolelle.

Installaatiossa oranssi putki yhdistää toisiinsa kymmenittäin kolmen istuttavia keinuja, mutkittelee Turbine Hallin läpi ja laajenee ajan mittaan myös museon ulkopuolelle aktivoiden sitä ympäröivän kaupunkitilan. Taideteos on ideoitu ”kollektiivisen liikkeen kokoonpanolinjaksi”, joka inspiroi yleisöä taistelemaan yhteistyön voimalla sosiaalista apatiaa vastaan. Vuosittainen Hyundai Commission ‑näyttely järjestetään nyt jo kolmannen kerran Tate Modern ‑museon Turbine Hall ‑näyttelytilassa. Näyttelyiden installaatiot ovat osa Tate Modernin ja Hyundai Motorin yhteistyötä, ja niiden toteuttamisesta vastaavat tunnetut kansainväliset taiteilijat.

Tämänvuotinen teos haluaa haastaa apatian, jota yhteiskunta kokee aikamme poliittisten, ympäristöllisten ja taloudellisten kriisien edessä. Installaatio yhdistää Turbine Hallin menneisyyden voimalan turbiinisalina – paikkana, jossa tuotettiin konkreettisesti energiaa – sekä sen uuden roolin taidegallerian avoimena ytimenä, joka nivoutuu installaation kautta osaksi Lontoon julkista tilaa. Ympäröivän arkkitehtuurin kanssa vuoropuhelua käyvä teos jakautuu kolmeen osaan tai ”tilaan”, jotka kuvastavat apatiaa, tuotantoa ja liikettä. Apatiatilaa hallitsee suurikokoinen heiluri, joka heiluu 20 metrin pituisen vaijerin varassa. Sen alla on 770 neliömetrin alan peittävä matto, jonka värimaailma on saanut inspiraationsa puntasetelien väreistä. Näyttelyhallin perällä sijaitseva ”tuotantotila” on paikka, jossa keinujen istuimet kootaan ja leimataan ja jossa niitä säilytetään ennen niiden jakamista museovieraiden käyttöön. Tästä tilasta kohoava oranssi putki yhdistää kolmipaikkaiset keinut toisiinsa ja kutsuu ihmisiä mukaan liikkeeseen.

Viipyilevä mietiskely hypnoottisesti heiluvan heilurin alla muodostaa kontrastin vapauttavalle yhteiskokemukselle, jonka yhdessä keinuminen tuottaa. Teos kehittyy ajan mittaan sitä mukaa, kun oranssi putki pitenee ja uusia keinuja lisätään. Lopulta se laajenee Tate Modern ‑museon ulkopuolelle Lontoon kaupunkitilaan. Installaatio tutkii sosiaalisten liikkeiden luoman energian tarjoamia mahdollisuuksia, vetää yllättäviä yhteyksiä erilaisten yhteiskunnallisten instituutioiden sisälle ja välille ja suggeroi uusia käyttötapoja julkiselle kaupunkitilalle.

SUPERFLEX-taidekollektiivin perustivat Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen ja Rasmus Nielsen vuonna 1993. Monimuotoisilla teoksillaan kollektiivi haluaa haastaa taitelijan roolin nyky-yhteiskunnassa ja tutkia globalisaation ja valtajärjestelmien luonnetta. SUPERFLEX on saanut runsaasti kansainvälistä tunnustusta projekteistaan ja yksityisnäyttelyistään, joiden näyttelypaikkoja ovat olleet muun muassa Kunsthalle Basel, Mori-taidemuseo Tokiossa, Eindhovenin Van AbbeMuseum, South London Gallery sekä Japanin Kanazawassa sijaitseva 21st Century Museum of Contemporary Art. Kollektiivi on osallistunut myös useisiin kansainvälisiin taidebiennaaleihin, kuten Gwangjun, Istanbulin, São Paulon ja Shanghain biennaaleihin, sekä Venetsian biennaalin Utopia Station ‑näyttelyyn. Lisäksi SUPERFLEX-kollektiivin teoksia on useissa julkisissa taideinstituuteissa, joista voidaan mainita MoMA New Yorkissa, Washingtonin Hirshhorn Museum, Louisiana Museum of Modern Art Kööpenhaminassa, Los Angelesin The Hammer, Kunsthaus Zürich, Rotterdamin Museum Boijmans Van Beuningen sekä Colección Jumex Mexico Cityssä.

Hyundai Commission 2017 ‑näyttelyn kuraattoreina toimivat Donald Hyslop, Head of Regeneration & Community Partnerships ja Synthia Griffin, Curator of Regeneration & Community Partnerships. Apulaiskuraattorina toimii Valentina Ravaglia. Tate Publishing ‑julkaisee näyttelystä kirjan.

Hyundai Motor on sitoutunut vahvasti taideyhteisön tukemiseen. Yhtiö on käynnistänyt eri puolilla maailmaa toimivien organisaatioiden kanssa yhteistyöprojekteja, joiden tarkoituksena on parantaa ihmisten mahdollisuuksia nauttia taiteesta. Hyundai haluaa edistää nykytaiteen tuntemusta myös vuosittaisen Hyundai Commission ‑näyttelyn kautta. Hyundai Commission ‑näyttelyiden ohella Hyundai tukee taidetta myös tekemällä yhteistyötä Etelä-Korean kansallisen nykytaiteen museon (MMCA) sekä Los Angelesin piirikunnan taidemuseon (LACMA) kanssa. Lisäksi Hyundai on käynnistänyt maailmanlaajuisen Bloomberg-mediakonsernin kanssa ”Brilliant Ideas” ‑yhteistyöprojektin, joka tarjoaa uusia visioita ja jännittäviä näkökulmia taiteeseen merkittävien taidepersoonien välityksellä.

Kuvat: Tate Photography

Lisätietoja Hyundain taiteeseen liittyvistä maailmanlaajuisista yhteistyökumppanuuksista ja toimista on osoitteessa http://brand.hyundai.com