Close

Nyt on tärkeä aika tarkistaa renkaiden kunto – katso muistilista ja helpot vinkit

Syksyn sadekelien saapuessa on erityisen tärkeää tarkistaa tuulilasinpyyhkijöiden lisäksi myös renkaiden kunto. Kesän jälkeen renkaiden kulutuspinta ei ole välttämättä enää parhaassa iskussa torjumaan vesiliirron riskiä. Uudet renkaat on helppoa ja vaivatonta hankkia omalta Hyundai-jälleenmyyjältä vaikkapa huoltokäynnin yhteydessä.

Kesällä kuivalla asfaltilla autonrenkaiden kunto on helppo unohtaa. Pito on verrattain hyvä, vaikka alla pyörisivätkin lähes sileiksi ajetut kumit. Viimeistään syyssateiden piiskatessa tuulilasiin, olisi kuitenkin tärkeää havahtua kurkistamaan renkaiden kuluneisuus. Liian suuren tilannenopeuden ohella renkaiden huono kunto on merkittävin riskitekijä, jolla auton voi saada vaaralliseen vesiliirtoon jo alhaisissakin nopeuksissa.

Vesiliirrolla tarkoitetaan käytännössä sitä tilannetta, kun renkaan kuviointi ei enää kykene syrjäyttämään renkaan ja tienpinnan välistä vesimassaa, ja auto jää ikään kuin leijailemaan liukkaan veden päälle.

Lain vaatimus ei ole yhtä kuin turvallinen

Laissa vähimmäisvaatimus kesärenkaiden urasyvyydelle on 1,6 millimetriä ja talvirenkaille 3,0 millimetriä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lain edellyttämä urasyvyys ei ole enää turvallinen haastavammissa keliolosuhteissa.

Uuden autonrenkaan urasyvyys on tyypillisesti noin 8 millimetrin luokkaa, ja monissa renkaissa on sisäänrakennettu kulutuspintaa osoittava mittari. Kyseinen ominaisuus löytyy yleensä renkaan kulutuspinnan keskiosasta.

Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaita on välttämätöntä käyttää vain, jos sää tai keli sitä edellyttää marraskuusta maaliskuuhun välisenä aikana. Etenkin eteläisessä Suomessa tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että kesärenkaiden käyttökaudet pitenevät ja näin ollen syksyisin renkaat voivat olla jo surkeassa kunnossa. Autoilijan vastuu oman autonsa turvallisuudesta korostuu siis entisestään.

Syksy voi myös olla hyvä ajankohta ostaa uudet kesärenkaat. Asiaa ei kannata jättää odottamaan tulevaa kevättä, jolloin moni muukin on uusimassa kesärenkaita.

Uudet renkaat on helppoa ja vaivatonta hankkia omalta Hyundai-jälleenmyyjältä vaikkapa huoltokäynnin yhteydessä.

Näin tarkistat renkaan teknisen iän

Autonrenkaiden kulutuspinnan kumiseos kovettuu ajan myötä, joten loputtoman pitkään samoilla renkailla ei ole turvallista ajaa, vaikka kilometrejä kertyisikin matkamittariin vain hyvin vähän vuosittain.

Suosituksena on, että renkaita käytettäisiin enimmillään kuusi vuotta renkaan valmistusajankohdasta laskettuna. Yli kymmenen vuotta vanhat renkaat kuuluvat suoraan kierrätykseen.

Renkaan valmistusajankohta on helppo tarkistaa renkaan kyljen niin sanotusta DOT-merkinnästä. Se on nelinumeroinen yhdistelmä, jossa ensimmäiset kaksi numeroa tarkoittavat valmistusviikkoa ja kaksi jälkimmäistä vuotta. Esimerkiksi DOT-merkintä 4817 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 48 vuonna 2017.

Renkaiden ikääntymiseen ja kumiseoksen kestävyyteen voi vaikuttaa myös omalla toiminnalla varastoimalla renkaat käyttökausien ulkopuolella oikeaoppisesti. Renkaat tulisi esimerkiksi säilyttää kuivassa ja riittävän lämpimässä tilassa. Renkaat eivät saisi myöskään joutua kosketuksiin erilaisten öljyjen ja rasvojen kanssa, minkä vuoksi renkaat olisi hyvä säilyttää autotallissa irti lattiasta.

Tiedustele Hyundai-jälleenmyyjältäsi huoletonta rengashotellipalvelua!

Tee renkaanpaineiden mittaamisesta rutiini

Renkaiden ilmanpaineiden tarkistamisen tulisi olla kuukausittainen rutiini. Uusissa autoissa rengaspaineenvalvonta alkaa olla jo vakio-ominaisuus, ja järjestelmät hälyttävät varsin herkästi pienistäkin paineenlaskuista. Tämä voi säästää huomattavasti isommilta vahingoilta.

Hyundain automalleissa on käytössä kahta erilaista renkaanpainevalvontajärjestelmää. Aktiivisessa järjestelmässä jokaiseen renkaaseen on asennetut erilliset mittarit. Uusimmissa Hyundai-malleissa antureiden välittämä tieto näytetään mittaristossa rengaskohtaisesti. Aktiivisen järjestelmän etuna on myös se, että jokaisen renkaan ilmanpaineet pystytään esittämään yksilöidysti.

Passiivisessa järjestelmässä rengaspainetieto mitataan renkaiden pyörimisnopeudesta. Tällöin kuljettajalle ei pystytä esittämään rengaskohtaista painetietoa, mutta varoitusvalo ilmaisee, että kuljettajan on syytä pysähtyä tarkistamaan paineet.

Hyundai-mallistossa passiivinen järjestelmä on uusissa i10- ja i30-malleissa, aktiivinen rengaspainevalvonta kaikissa muissa automalleissa.

Muistilista renkaiden tarkistamiseen syksyllä

  • Tarkista, onko kulutuspintaa riittävästi jäljellä
  • Tarkista samalla renkaiden ns. tekninen ikä
  • Käy mittaamassa rengaspaineet, vaikka autossa olisikin rengaspainevalvontajärjestelmä
  • Muista tarkastella kulutuspinnoista myös mahdollisia vierasesineitä. Esimerkiksi ruuvit voivat aiheuttaa hitaan vuodon.
  • Hyundai-jälleenmyyjältäsi voit tiedustella renkaiden lisäksi myös sopivia vanteita