Close

Raikasta viileää ilmaa autoon myös kesähelteillä – huollata ilmastointi nyt

Auton ilmastointi on jo lähes itsestäänselvyys, mutta onko myös sen huollattaminen? Arviolta puolessa koko autokannasta on nykypäivänä ilmastointilaite ja uusissa autoissa se on vakiovaruste. Ilmastointilaitteen huolto ei kuitenkaan kuulu auton normaaliin huolto-ohjelmaan, joten merkkihuollon tarjoamaan ilmastointihuoltoon kannattaa tarttua.

Ilmastointilaitteissa kiertää kylmäaine, jota haihtuu vähitellen. Jos kylmäaine vajenee noin kahteen kolmannekseen, ilmastointilaitteen toiminta heikkenee, laitteen kompressori ei enää käynnisty eikä se tuota enää kunnolla kylmää ilmaa.

Ilmastointilaitteen huollon yhteydessä lisätään myös öljy, joka voitelee ja suojaa kompressoria. Laitteen vajavainen toiminta voi siis pahimmillaan aiheuttaa myös laitteen kompressorin voitelun heikkenemisen ja hajoamisen. Ennakoiva ilmastointilaitteen huollattaminen voi säästää pitkän pennin.

Mikäli auton ilmastointilaite ei puhalla enää kylmää ilmaa, kannattaa se kytkeä huoltoon asti pois päältä kompressorin rikkoutumisen välttämiseksi. Useimmiten kyse on liian vähäisestä kylmäaineen määrästä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että ilmastointilaite olisi hyvä huollattaa kahden-neljän vuoden välein. Hyundai-merkkihuolto muistuttaa ja suosittelee Hyundai-asiakkaille ilmastointilaitteen huollattamista. Ilmastointilaitteen huolto on mahdollista tilata merkkihuollosta joko muun huollon yhteydessä tai erillisenä työnä.

Ilmastointilaitehuolto merkkihuollossa

Ilmastointilaitteen huollattaminen merkkihuollossa on järkevä valinta. Parhaassa tapauksessa se voidaan suorittaa muun huoltotoimenpiteen yhteydessä, jolloin asiat sujuvat vaivattomasti yhdellä käynnillä.

Toisekseen ilmastointilaitteen kylmäaine on kasvihuonekaasu, joten sitä saavat käsitellä vain sen käsittelyyn pätevöityneet, Tukesin rekisteriin merkityt henkilöt. Kylmäaineissa on myös eroja, jotka huoltajan tulee tuntea – nykyinen aine on R1234, vanhempiin autoihin sopiva tuote on R134a.

Ilmastointilaitehuollon yhteydessä mahdollista tarkistuttaa ja tarvittaessa vaihdattaa myös auton sisäilmasuodatin. Ilmastointilaite kannattaa myös silloin tällöin desinfioida puhtaan sisäilman varmistamiseksi.

Ilmastointilaitteen huoltokustannus on yleensä noin 70-200 euroa, riippuen auton mallista ja käytettävästä kylmäaineesta ja sen määrästä. Kysy tarjous jälleenmyyjältäsi.

Toimiva ilmastointilaite parantaa turvallisuutta

Auton matkustamon sisäilma vaikuttaa kuljettajan vireystilaan ja kaikkien autossa olijoiden matkustusmukavuuteen. Huollettu ja desifioity ilmastointilaite auttaa varmistamaan turvallisen ja miellyttävän automatkan sinulle ja matkustajillesi.

Jos matka on pitkä, voit hyödyntää vinkkejämme iloiseen matkantekoon.

Artikkelia päivitetty 9.7.2020.