Close

Hyundain piilotetut ominaisuudet – tiesitkö nämä arkea helpottavat niksit?

Monesti henkilöauton käsikirjan lukeminen kannattaa. Autoilijalle saattaa paljastua omasta autosta ominaisuuksia, jotka jäisivät muuten huomaamatta.

Keväinen ostosreissu puutarhamyymälässä voi nostaa esille ongelman, johon harvemmin arjessa törmää: haluat hyödyntää tavaratilan koko korkeuden, mutta minne laittaa tavaratilan suojaverho, kun takapenkkiläiset eivät halua sitä syliinkään ottaa?

Korealainen Hyundai on panostanut mallistossaan auton arkikäyttöä helpottaviin piilonikseihin, jotka ilahduttavat, kunhan ne vain tietää.

Piilotettuja ominaisuuksia löytyy läpi malliston aina pienimmästä i10:stä lippulaivamalli Santa Fehen sekä palkittuihin täyssähköisiin IONIQ-malleihin sekä Vuoden Auto Suomessa 2024 -voittaja Hyundai KONAan.

Koostimme mielenkiintoisimmat ja yllättävimmät piilotetut ominaisuudet oheiseen listaukseen.

Tavaratilan kannen säilytys

Monissa Hyundain automalleissa kuten uudessa Kona Electricissä ja i20:ssa on oma paikkansa tavaratilan kovalle hattuhyllylle. Sen voi taittaa kuvan mukaisesti tavaratilassa takapenkkien selkänojia vasten silloin, kun tavaratilan koko korkeus halutaan hyödyntää.

Kun hattuhylly on asetettu selkänojia vasten, esimerkiksi Konassa myös tavaratilan välipohjan kannen saa kiinnitettyä yläasentoon hyödyntäen hattuhyllyn narua ja sille tarkoitettua välipohjan kiinnityskoukkua.

Ikkunoiden tuuletustoiminto

Jos haluat avata ikkunat raolleen auton ulkopuolelta, paina kauko-ohjainavaimen lukituksen avauspainiketta pohjassa niin kauan, että ikkunat ovat avautuneet haluamasi määrän. Vastaavasti voit sulkea ikkunat painamalla lukituspainiketta pohjassa.

Ilmastointi etänä päälle

Hyundain sähköautoissa voit käyttää Bluelink-älypuhelinsovelluksesta käsin auton ilmastointilaitetta viilentämiseen ja talvella etälämmitykseen. Jos olet näköetäisyydellä autoon, voit kytkeä ilmastoinnin päälle myös kauko-ohjainavaimella. Paina ensin ovien lukituspainiketta kerran, ja sen jälkeen hold-painiketta noin 5 sekuntia pohjassa. Tällöin ilmastointi käynnistyy samoilla asetuksilla kuin se on auton sammuttamista ennen ollut.

Pienesineiden UV-desinfiointi

Täysin uudessa Santa Fessä on kojelaudan ylemmässä hansikaslokerossa UV-valoon perustuva desinfiointitoiminto. Puhdistus kytketään päälle keskikonsolin painikkeesta ja sen avulla voi desinfioida esimerkiksi puhelimen tai hansikkaat.

Avaimen unohtaminen ei haittaa

Uusissa Hyundain automalleissa, kuten Konassa ja Santa Fessä, on mahdollisuus käyttää digitaalista avainta. Digitaalinen avain tekee yhteensopivasta älypuhelimesta tai -kellosta avaimen, jolla auton ovien avaaminen ja lukitseminen sekä käynnistäminen onnistuu ilman varsinaista avainta. Digitaalinen avain mahdollistaa oman auton helpon jakamisen myös ystävien ja perheenjäsenten kesken.

Tyhjentyneen akun herätys

Hyundain täyshybridiautojen 12 V:n akun pystyy resetoimaan auton korkeajänniteakun avulla. Jos 12 V:n akku on päässyt tyhjenemään esimerkiksi talvella, sen pystyy herättämään painamalla kuljettajan vasemman jalan polven kohdalla sijaitsevasta 12 V Reset -painikkeesta. Resetoinnin jälkeen autolla kannattaa ajaa pidempi matka, jotta akku pääsee latautumaan.

Takaistuinten lepoasento

Monissa automalleissa, kuten uudessa Konassa, takaistuinten selkänojia pystyy kallistamaan normaalia enemmän takakenoon. Toiminto vaatii hieman voimaa, minkä vuoksi se jää helposti kokonaan huomaamatta. Kun selkänojat on nostettu ylös, vedä istuinten kaatopainikkeesta ja paina selkänojaa samalla taaksepäin, jolloin se lukittuu lepäävämpään asentoon.

Esimerkiksi IONIQ 5:ssä on mahdollista valita autoon myös sähkösäätöiset takaistuimet, jolloin penkit liikkuvat eteen-taakse-suunnassa sähkösäädöin, kuin myös selkänojan kallistuksen säätö onnistuu sähköllä.

Automaattinen pysäköinti auton ulkopuolelta

Hyundai IONIQ 5 ja IONIQ 6 -malleissa sekä uudessa Santa Fessä on vakio- tai lisävarusteena älykäs etäpysäköintiavustin, joka mahdollistaa auton pysäköinnin auton ulkopuolelta käsin.

Toiminnon pystyy aktivoimaan painamalla kojelaudan kamerapainiketta pohjassa muutaman sekunnin ajan. Vapaan parkkipaikan tunnistettuaan auto kysyy, haluaako kuljettaja olla pysäköinnin aikana auton sisä- vai ulkopuolella. Ulkopuolelta käsin auton ohjataan kauko-ohjainavaimen painikkeista. Toiminto löytää automallista riippuen niin taskuparkkipaikat, suorat- kuin vinoparkitkin.

Myös uudessa Konassa on lisävarusteinen etäpysäköintiavustin, joka mahdollistaa auton liikuttelun eteen- ja taaksepäin kauko-ohjainavaimesta käsin.

Peräkärryssä kaikki kyydissä?

Toisin kuin monen muun merkin autoissa monissa Hyundain automalleissa on peruutuskamera, jonka voi kytkeä päälle myös ajon aikana. Näin esimerkiksi perävaunua vedettäessä on helppo tarkistaa, että kaikki tavarat ovat edelleen kyydissä.

Automaattinen sisäilmankierto

Osa Hyundain automalleista kytkee automaattisesti sisäilmankierron päälle, kun kuljettaja käyttää lasinpesuainetta tai autolla ajetaan tunneliin. Näin pahat hajut eivät kulkeudu matkustamoon asti. Toiminto kytketään päälle ajoneuvon mukavuusasetuksista.

Latausluukun lämmitys

Uudessa Kona Electric -sähköautossa keulan latausluukku on lämmitetty. Toiminto kytkeytyy päälle samalla, kun takalasia lämmitetään.

Lisäksi suuressa osassa Hyundain automalleja sivupeilien lämmitys kytkeytyy päälle käytettäessä takalasinlämmitystä. Lämmitetty ohjauspyörä kuuluu Hyundain vakiovarusteluun edullisimmasta i10-mallista alkaen.

Tavaratilaa myös konepellin alla

Hyundain uusissa sähköautoissa IONIQ 5:ssä, IONIQ 6:ssa ja Kona Electricissä on edessä konepellin alla niin sanottu frunk, eli etutavaratila. Sen koko vaihtelee automallin ja auton vetotavan mukaan, mutta erillisen pölysuojatun kannen alla mahtuu mainiosti säilyttämään esimerkiksi latausjohtoja. Kona Electricissä latausluukku on auton keulassa, joten johto on helposti saatavilla latausportin vieressä.

Magneettitaulu muistilapuille

Jos olet ajanut Hyundain uusilla sähköautoilla, olet saattanut ihmetellä leveän näyttöpaneelin vasempaan reunaan sijoitettua pehmeäpäällysteistä osuutta. Se ei ole kaiutin, vaan magneettitaulu, johon voit kiinnittää vaikkapa kauppalistan tai kuvan rakkaimmistasi.

Nelivetoinen auto kesällä takavetoiseksi

Jatkuva nelivetoisuus on talvella mukava ja turvallinen ominaisuus, mutta kesähelteillä kaksikin vetävää pyörää yleensä riittää, jolloin matkat taittuvat myös energiataloudellisemmin. Nelivetoisen IONIQ 6:n pystyy kytkemään muutamalla painalluksella täysin takavetoiseksi auton tietoviihdejärjestelmän kautta mahdollisimman pitkän toimintamatkan saavuttamiseksi. Vastaavasti Hyundain sähköautoissa on erillinen Snow-ajotila talven liukkaille. Lumiajotila tekee liikkeellelähdöistä myös liukkaalla vaivattomia ja regeneratiivisen energiantalteenoton voimaa rajoitetaan hidastuksissa tahattomien sivuluisujen välttämiseksi.

Turvavyöt pois tieltä

Esimerkiksi Hyundai Tucsonissa turvavöille on erilliset piilokiinnityspaikat tilanteisiin, joissa takapenkkien selkänojat halutaan kaataa. Turvavyöt pystyy ottamaan pois tieltä asettamalla ne takaovien karmeissa oleviin koloihin.

Piilotettu kädensija

Täysin uusi 7- tai 6-paikkainen Santa Fe on kookas, ja sitä myöten myös erityisen korkea. Katon taakkatelineille ulottumista helpottaa c-pilariin sijoitettu piilotettu kädensija, josta on helppo ottaa tukea kurottauduttaessa katolle. Kädensijan pystyy myös lukitsemaan.

Vakionopeudensäätimen piiloniksit

Hyundain automalleissa vakionopeudensäätimen sekä kaistallapitoavustimen painikkeet on sijoitettu helposti sormienulottuville ohjauspyörään. Automalleissa, joissa on moottoritieajoavustin (Highway Driving Assist), ohjauspyörän lyhyt painallus kytkee toiminnon pois päältä ja takaisin päälle. Tällöin järjestelmä pyrkii pitämään aktiivisin ohjausliikkein auton keskellä kaistaa. Ohjauspyöräpainikkeen pitkä painallus puolestaan kytkee kaistavahdin pois päältä ja takaisin päälle. Mikäli vakionopeudensäätimestä haluaa asettaa kerralla enemmän tai vähemmän vauhtia, nopeuskytkintä pitkään painamalla auto säätää nopeutta 10 km/h pykälissä.

Artikkelissa mainitut ominaisuudet vaihtelevat auton ja vuosimallin sekä varustetason mukaan. Osa ominaisuuksista on lisävarusteita.

Tutustu uudistuneeseen Hyundai Go! -yksityisleasingiin.