Close

Valot päällä talveen

Älä ole pimeä - kytke valot! Tihkusateessa ja sumussa valoton auto ei erotu, vaikkei olisi pimeää. Tunnetko oman autosi valojen toiminnan?

Vuodesta 2011 alkaen EU-asetuksen mukaan autojen ajovalot voidaan toteuttaa siten, että moottorin käynnistyessä syttyvät vain keulalla olevat huomio- eli päiväajovalot. Varsinaiset ajovalot ja takavalot eivät välttämättä tällöin pala. Talvisissa ajo-olosuhteissa ravan ja lumen lentäessä on tärkeää tietää, millaisia valoja oman kulkupelin keulalla ja perässä on päällä.

Hyödynnä Hyundain asiantuntijan vinkit, joiden avulla talvi ei yllätä autoilijaa.

Nykyisissä autoissa on päiväajovalot, joiden käyttö säästää polttoainetta ja lisää polttimoiden/ledien käyttöikää. Päiväajovalojen kanssa Hyundaissa eivät pala takavalot (jarruvalot ja suuntavilkut toimivat takanakin normaalisti), jotka syksyn sateisilla säillä ja illan pimetessä ovat syytä kytkeä päälle.

Useimmissa Hyundain malleissa on hämäräkytkimellä toimiva ajovaloautomatiikka, joka kelin hämärtyessä kytkee automaattisesti ajovalot ja takavalot palamaan. Malleissa i10, i20 ja i30 Fresh -malleissa hämäräkytkintä ei ole, joten ajovalot on näissä malleissa kytkettävä ajovalojen säätimestä. Automaattitilaa käyttäessä auton mittariston merkkivalosta näkee, milloin ajovalot ovat päällä.
Syksy- ja talviaikaan ajovalokytkimen asento on hyvä kääntää ”on”-asentoon, riippumatta siitä onko autossa hämäräkytkintä tai ei. Tällöin varmistat, että autosi valaistus on oikein eivätkä nopeat säävaihtelut vaaranna autosi näkyvyyttä. Vaikka valokatkaisija on syksyn/talven ajan ”on”-asennossa, valot sammuvat automaattisesti kun auto sammutetaan. Valokatkaisimeen ei tarvitse koskea.
Hyundai i30 etuvalo Hyundai tarjoaa myös kaukovaloautomatiikan, joka havaitsee sekä vastaantulevat että samalla kaistalla edessä ajavat ja vaihtaa automaattisesti kaukovaloista lähivaloihin tarpeen mukaan. Varuste on uusimmissa i30-, Tucson- ja Santa Fe -malleissa varustetasosta riippuen.

Etu- ja takasumuvaloja on tärkeää osata käyttää myös syksyllä ja talvella. Sumuvaloissa ei ole automaattitoimintoa, vaan ne kytketään päälle manuaalisesti voimakkaan sumun tai lumisateen aikana. Takasumuvalolla varmistat, että autosi näkyy ajoissa takana ajaville myös sumussa tai pöllyävässä pakkaslumessa.

Varmista hyvä näkyvyys