Close

Tyylikäs ja monipuolinen nelijäseninen Hyundai i30 -perhe

Vajaassa vuodessa uusi Hyundai i30 -mallisarja on kasvanut täydelliseksi, kun keväällä 2017 Suomeen saapunut i30 Hatchback ja sitä syksyllä seurannut i30 Wagon ovat saaneet seurakseen ensin urheilullisuutta kaikin tavoin viestivän i30 N:n ja viimeisimpänä hienostuneen ja tyylikkään i30 Fastbackin.
  • Uusi Hyundai i30 Fastback tarjoaa urheilullisemman ja luokkansa ainoana viisiovisena coupé-mallisena vaihtoehtona myös tyylikkäämmän ajokokemuksen
  • Hyundai i30 N antaa maksimaalisen ajamisen nautinnon ja suorituskyvyn kohtuulliseen hintaan
  • Hyundai i30 Wagon tarjoaa enemmän tilaa kuin useimmat kilpailijat tyylistä tai mainiosta ajettavuudesta tinkimättä
  • Hyundai i30 5d (Hatchback) aloitti yhtiön uuden aikakauden yhdistämällä korkean laadun nautinnolliseen ajettavuuteen sekä modernien turbomoottoreiden ja kaksoiskytkinautomaattivaihteistojen tuomaan suorituskykyyn

Vajaassa vuodessa uusi Hyundai i30 -mallisarja on kasvanut täydelliseksi, kun keväällä 2017 Suomeen saapunut i30 Hatchback ja sitä syksyllä seurannut i30 Wagon ovat saaneet seurakseen ensin urheilullisuutta kaikin tavoin viestivän i30 N:n ja viimeisimpänä hienostuneen ja tyylikkään i30 Fastbackin.

Kolmannen sukupolven Hyundai i30 -perhe on kehitetty käyttäen hyväksi kaikkea sitä tietoa, minkä Hyundai Motor on kerännyt neljännesvuosisadan aikana toimiessaan Euroopassa. Hyundai i30 on suunniteltu ja kehitetty Euroopassa eurooppalaisille ja se myös valmistetaan Euroopassa. Vuonna 2007 esiteltyä Hyundai i30:tä on myyty Euroopassa jo lähes miljoona kappaletta, joista Suomen osuus on yli kymmenentuhatta.

Yhteistä kaikille i30-malleille on niiden ajaton muotokieli. Korien mittasuhteet, lyhyet etu- ja takaylitykset sekä pitkä konepelti antavat autolle urheilulliset mittasuhteet, jotka lupaavat hyvää ajettavuutta. Odotuksissa ei tarvitse pettyä, sillä i30:n pitkässä ja monipuolisessa testiohjelmassa painotettiin erinomaisen ajettavuuden ja mukavuuden yhdistelmää. Prototyypeillä ajettiin ympäri Eurooppaa, minkä lisäksi niillä kierrettiin vaativimmilla kilparadoilla aina legendaarista Nürburgringin Nordschleifea myöten.

Ohjaamon selkeät vaakasuorat linjat korostavat runsaita tiloja. Kromilla, pehmeillä pinnoilla ja korkealuokkaisilla materiaaleilla on luotu matkustamoon rauhallinen ja hienostunut ilmapiiri. Kuljettajan ergonomia on tarkkaan suunniteltu ja kokonaisuuden viimeistelee kattava varustelu.

Käytännöllisyys, hyvät tilat ja näkyvyys sekä korkeatasoinen mukavuus ovat merkittäviä Hyundai i30 -mallien ominaisuuksia, minkä lisäksi ne tarjoavat matkustajille erinomaisen viiden tähden turvallisuuden. Kaikissa malleissa ovat vakiovarusteina automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kaistavahti- ja avustin, törmäysvaroitin, kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä sekä kaukovaloassistentti.

Hyundai i30 Fastback avaa uuden autoluokan

Hyundain Euroopan muotoilukeskuksen päämuotoilija Thomas Bürkle kuvailee i30-perheen uusinta jäsentä osuvasti: ”Uusi i30 Fastback on todellinen pelinavaaja. Olemme ensimmäinen volyymimerkki alemmassa keskiluokassa, jolla on tyylikäs ja hienostunut viisiovinen coupé. Luodessamme i30 Fastbackia leikimme i30-mallisarjan mittasuhteilla pudottamalla Cascading Grillen korkeutta ja madaltamalla kattolinjaa. Tyylikästä sivulinjaa korostaa edelleen holvimainen takaspoilerin muoto.”

Uuden Hyundai i30 Fastbackin sivulinjassa ovat kaikki dynaamisen urheiluauton piirteet. Kattolinja laskee loivasti kohti perää, konepelti on pitkä ja kori antaa kokonaisuutena voimakkaan vaikutelman. Sisarmalliin i30 Hatchbackiin verrattuna katto on 25 mm matalammalla ja 4 455 mm:n mittaisena i30 Fastback sijoittuu pituudeltaan aivan i30 Hatchbackin ja i30 Wagonin puoleen väliin. Uuden i30 Fastbackin karismaattisen silhuetin viimeistelee kookas takaspoileri, joka on integroitu takaluukkuun ja jatkuu takavaloihin saakka.

Hyundai halusi luoda i30 Fastbackiin muihin malleihin verrattuna yksilölliset ajo-ominaisuudet, minkä takia koria on laskettu. Se pudottaa auton painopistettä, millä on positiivinen vaikutus auton hallittavuuteen. Kun vielä jousituksen jäykkyyttä on lisätty 15 prosentilla, on i30 Fastbackin käytös sisarmalleja dynaamisempaa ja herkempää, mutta korkealuokkaisesta mukavuudesta ei ole tingitty.

Perusmoottorina i30 Fastbackissa on kolmesylinterinen ahdettu 88 kW (120 hv) -tehoinen 1,0 T-GDI, jonka bensiinivaihtoehtona on nelisylinterinen ahdettu 1,4 T-GDI, joka kehittää tehoa 103 kW (140 hv). Lisäksi valittavana ovat uudistuneet 1,6-litraiset turbodieselit. Hyundai i30 Fastbackin varustetasot ovat Comfort ja Style. Jo Comfort-mallista alkaen vakiovarustelistalla ovat 17-tuumaiset kevytmetallivanteet ja älyavain.

Hyundai i30 Fastbackin hinnat alkavat 1,0 T-GDI Comfortin 23 790 eurosta ja eroa vastaavaan i30 Hatchbackiin on tuhat euroa.

 

Hyundai i30 N on aktiivisen ajajan unelma

Kun Hyundai lähti kehittämään ensimmäistä N-malliaan, perustana oli yksinkertainen ajatus: kuljettajan sydämen syke on tärkeämpi kuin moottorin käyntinopeus. Tuosta lähtökohdasta suunniteltiin auto, joka nostaa niin ulkonäöllään kuin ominaisuuksillaan ajajan sydämen sykkeen korkealle.

N-kirjain viittaa Hyundai Motor Companyn globaaliin kehityskeskukseen NamYangiin Etelä-Koreassa. Se kertoo myös Nürburgringistä Saksassa, missä sijaitsee Hyundai Motor Europen tekninen keskus. Hyundai i30 N:n viimeistelyyn kuului neljä viikkoa kestänyt 10 000 kilometrin mittainen kestotesti radalla, mikä vastaa lähes 180 000 kilometrin ajoa arkiliikenteessä. N-kirjain muistuttaa myös shikaania, mikä kuvaa auton ketteryyttä ja sitä ajonautintoa, minkä kuljettaja saavuttaa ohjauspyörän takana.

Muotoilussa noudatettiin ”muoto seuraa toimivuutta” -periaatetta, jonka mukaisesti aggressiivisilta näyttävät etu- ja takapuskurit ja kookas takaspoileri sovitettiin i30-mallisarjan ajattomiin linjoihin. Tuulitunnelissa käytettiin paljon aikaa siihen, että löydettiin oikea suhde autoa tiehen painavan voiman ja ilmanvastuksen välillä. N-mallia on levitetty niin, että niiden sisään mahtuvat leveillä renkailla varustetut 18-tuumaiset vanteet.

Sydämenä Hyundai i30 N:ssä on kaksilitrainen bensiiniturbo, joka kehittää tehoa vakiomallissa 184 kW (250 hv) käyntinopeudella 6 000 r/min. Suurin 353 Nm vääntömomentti on käytettävissä laajalla 1 450 – 4 000 r/min käyntinopeusalueella. Laaja suurimman vääntömomentin alue kertoo Hyundain filosofiasta, jonka mukaan moottorin käyttöominaisuudet ovat korkeaa nimellistehoa tärkeämmät. Kiihdytysaika 0-100 km/h on 6,4 sekuntia ja huippunopeus on elektronisesti rajoitettu 250 km/h.

Vaihtoehtona on vielä tehokkaampi i30 N Performance, jonka moottori kehittää samalla käyntinopeudella tehoa 202 kW (275 hv). Suurin vääntömomentti on sama 353 Nm, mutta se on käytettävissä vielä laajemmalla käyntinopeusalueella 1 450 – 4 700 r/min. Kiihtyvyys on kaksi sekunnin kymmenesosaa nopeampi (6,2 s) ja huippunopeus on sama 250 km/h.

Hyundai i30 N:ssä on kuusivaihteinen käsivaihteisto, joka antaa kuljettajalle mahdollisuuden tarkkaan auton hallintaan.

Tehokkaamman moottorin lisäksi Hyundai i30 N Performancessa ovat tätä automallia varten suunnitellut 19-tuumaiset Pirelli P-Zero -renkaat, punaiset jarrusatulat ja suuremmat jarrulevyt (18 tuumaa edessä ja 17 tuumaa takana). Elektroninen tasauspyörästön luistonrajoitin (E-LSD) ja säädettävä pakoputkiston venttiilijärjestelmä ovat muita Performance-paketin varusteita, joilla taataan myös optimaalinen rata-ajonautinto.

Molemmissa i30 N -malleissa on vakiovarusteena muun muassa mäkilähtöavustin, jonka avulla jokainen voi lähteä paikaltaan liikkeelle sähäkästi kuin ammattimainen kilpa-ajaja. Jousituksessa ohjataan sähköisesti vaimennustehoa ja sen toimintaa voi säätää sen mukaan, ollaanko arkipäivänä matkalla töihin vai viikonloppuna ratapäivillä harjoittelemassa nopeaa ajoa. Valittavana on viisi erilaista ajotilaa, joita säädetään ohjauspyörän N-painikkeen lisäksi kojelaudan kosketusnäytöstä.

Hyundai i30 N maksaa 34 990 euroa ja i30 N Performance 39 990 euroa.

 

Hyundai i30 Wagon ratkaisee monet kuljetustarpeet

Hyundai i30:n kokoluokassa arvostetaan suuria ja monikäyttöisiä tiloja, sillä yli puolet ostajista päätyy Suomessa farmariin. Hyundai keskittyi i30 Wagonia kehittäessään sen tavaratilan muotoon, tilojen maksimointiin ja niiden helppoon muunteluun.

Tuloksena on tavaratila, johon mahtuu takaistuimen ollessa käytössä yli kuusisataa litraa kuljetettavaa. Kun takaistuin käännetään alas, kasvaa tila 1 650 litran kokoiseksi. Monikäyttöisyyttä parantaa moneen osaan jaettu lisätila säädettävän tavaratilan lattian alla. Vakiovarusteisiin kuuluvat kattokiskot, joiden avulla kuljetuskapasiteetti lisääntyy entisestään. Perusvarustetasoa (Classic) lukuun ottamatta i30 Wagonissa on myös turvallisuutta lisäävä tavaratilan ja matkustamon väliverkko.

Vaikka Hyundai i30 Wagonin 4 585 mm:n pituisessa korissa on sisarmalleja enemmän tilaa matkustajille ja heidän tavaroilleen, ei auton ulkonäöstä tai sisätilojen tyylikkyydestä ole tingitty. Lisäksi farmarimallin ajo-ominaisuudet ja mukavuus ovat samalla korkealla tasolla kuin vertailutestivoittoihin yltäneessä viisiovisessa i30 Hatchbackissä.

Hyundai i30 Wagonin lisähinta viisioviseen sisarmalliin verrattuna on noin 1 400 euroa ja hinnat alkavat i30 Wagon 1,4 MPI Classicin 20 690,87 eurosta.

Hyundai i30 5d on mallisarjan miellyttävä perusta

Hyundai aloitti i30-mallin vyöryttämisen markkinoille vuonna 2007 tyylikkäällä viisiovisella mallilla, joka sai vuotta myöhemmin rinnalleen farmarimallin. Historiaa toistettiin nyt kolmannen sukupolven kohdalla, josta ensimmäisenä esiteltiin viisiovisen i30 5d Hatchback. Sen linjoissa on annos urheilullisuutta, minkä ansiosta Hatchback soveltui mainiosti urheilullisen i30 N -mallin perustaksi. Hyundai i30 Wagonin tapaan valikoima on monipuolinen, sillä saatavana on kolme varustetasoa, kolme bensiini- ja dieselmoottoria sekä käsivalintainen tai automaattivaihteisto. Hyundai i30 Hatchbackin hinnat lähtevät 19 253,96 eurosta.

HYUNDAI i30-MALLISTON UUSI TAKUU

Hyundain takuu on markkinoiden kattavin – viisi vuotta ilman kilometrirajoitusta. Hyundai myöntää nyt i30-mallistolleen peräti seitsemän vuoden takuun, edelleen ilman kilometrirajoitusta. Pidennetty jatkotakuu on voimassa toistaiseksi 15.2.2018 jälkeen rekisteröityihin tai käyttöönotettuihin i30-mallisarjan autoihin.