Close

Tuulilasin hyvä kunto on olennainen turvallisuustekijä liikenteessä

Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Naarmuinen ja huonokuntoinen tuulilasi pahentaa tilannetta ja huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkijät naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Tuulilasin läpinäkyvyyden ja suojaavien ominaisuuksien lisäksi se on jo pitkään ollut osa ajoneuvon kantavaa korirakennetta ja autoilijoille tärkein informaatiokeskus, erittäin tärkeä osa sekä aktiivista että passiivista turvallisuutta. Suuri osa autossa olevista liikenne-, ajoneuvo- kuin jalankulkijaturvallisuutta lisäävistä varusteista ja ominaisuuksista on tuulilasin varassa. Erilaiset sensorit, tunnistimet, kamerat, näytöt kuin muutkin elementit on integroitu tuulilasiin.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvioiden mukaan ajoneuvon ikkunoiden likaisuus tai huonokuntoisuus on vaikuttanut vuosittain keskimäärin neljän kuolemaan johtaneen onnettomuuden syntymiseen. Ikkunoihin liittyviä puutteita todetaan onnettomuusajoneuvoista useamminkin, mutta puutteiden vaikutuksen arviointi on hyvin haastavaa. Huono näkyvyys ajoneuvosta ulos heikentää kuljettajan mahdollisuuksia havainnoida ja ennakoida toisten tienkäyttäjien toimintaa. Ikkunoiden kirkkauden merkitys korostuu jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksien ehkäisemisessä, koska havaintovirheet ovat niissä yleisiä. Ikkunoiden hyvästä kunnosta ja puhtaudesta on huolehdittava myös raskaissa ajoneuvoissa ja työkoneissa.

Tuulilasin kuntoa valvotaan katsastuksissa

Vuoden 2017 määräaikaiskatsastuksissa todettiin tuulilasiin tai sen puhdistuslaitteisiin kohdistuvia vikoja tai puutteita yhteensä 148 014 kappaletta, joista 139 759 oli korjauskehotuksia ja 8255 katsastuksen hylkäykseen johtaneita vikoja, mm. halkeamia kuljettajan näkökentässä tai liimatun lasin halkeamia tuulilasin reunasta reunaan. Vuonna 2017 määräaikaiskatsastuksia suoritettiin kaikkiaan noin 2,7 miljoonaa. Tarkastuskohteen ”Tuulilasi ja puhdistuslaitteet” havaittujen korjauskehotusten suhteellinen osuus on 5,2 % ja hylkäykseen johtavien vikojen osuus on 0,31 %. Määräaikaiskatsastuksen tarkemmat vikatilastot löytyvät Trafin sivuilta.

Hoida tuulilasi kuntoon ja varaa aikasi lähimpään huoltopisteeseen:

Hyundai-huoltopisteet

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus (AuT)