Close

Tucsonilla arki ja lomamatkat sujuvat kuin tanssi

Tutunkin automallin kehitys voi mennä vain muutamassa vuodessa harppauksia eteenpäin. Wetteri Oulun Hyundai-myyjä Jari Nylander kierrättää tuttua asiakasta, Paavo Juvania, 71, uudistuneen Tucsonin ympärillä. Moni asia näyttää tutulta, mutta paljon on myös uudistunut.

Paavo Juvania kiinnostaa muun muassa kuljettajan vireystilan tunnistin. ”Se voisi hyvinkin olla tarpeellinen varuste, sillä pitkillä ajomatkoilla on helppo ajoittain vaipuakin ajatuksiin”, Juvani pohtii Jari Nylanderin kanssa.

Juvani osti nykyisen autonsa, Hyundai Tucson -katumaasturin Nylanderilta uutena. Kahdessa vuodessa auton matkamittariin on karttunut 66 000 kilometriä. Eläkeliiton Kempeleen paikallisyhdistyksen aktiivijäsen kiertää järjestämässä senioritansseja. Hän myös vetää pitkäaikaisen kansantanssiharrastuksen siivittämänä tanhukursseja.

”Lähtöjä yksistään näihin tilaisuuksiin on neljänä päivänä viikossa. Kauppareissut hoidetaan polkupyörällä, mutta voisin sanoa, että aika herkästi asetun myös auton rattiin”, Juvani sanoo. Arkiliikenteessä korkealla sijaitseva istuin helpottaa ympäristön havainnointia ja tuo turvallisuudentunnetta. Vaihdekepin hämmentäminen taajama-ajossa jäi pois jo edellisen auton hankinnan yhteydessä. ”Kun automaattivaihteistoon tottuu, ei siitä enää halua luopua.”

Juvani jäi eläkkeelle vuonna 2005 ja samana vuonna perhe osti myös asuntovaunun. Matkojen pituus ja samalla automatkailun nälkä ovat kasvaneet kokemuksen kartuttua. ”Nyt kolmen, neljän kesän ajan olemme tehneet reissut Saanatunturille. Kun vaunun kanssa asettuu  Kilpisjärvelle, myös muut nähtävyydet kuten kolmen valtion rajapyykki ovat tavoitettavissa.”

Viime kesänä Juvanit suuntasivat Tucsonilla ja 1 500-kiloisella Kabellaan Norjan Lofooteille. ”Kaksi viikkoa ei riitä kuin alkuun, sillä siellä on niin paljon nähtävää. Jyrkänteiden reunalla asuntovaunun vetäjä saa tosin olla tarkkana.”

Neliveto antaa vapautta vetomiehelle

Juvani mieltyi nelivedon etenemiskykyyn jo ix35-maasturilla, joka palveli Tucsonia ennen viiden vuoden ajan. Erityisen paljon nelivetoa ja myös korkeampaa automallia hän on arvostanut pitkillä pohjoisilla ajomatkoilla. Lumiset tienoot tulivat tutuiksi, kun asuntovaunu oli usean talven ajan Iso-Syötteen hiihtokeskuksessa Pudasjärvellä.

Tucsonin neliveto on osoittautunut vaunumatkoilla erittäin hyödylliseksi myös sulan maan aikaan. ”Nelivedon turvin asuntovaunun voi  karavaanialueella ajaa muille varmaa kiinnijäämistä tarkoittavaan paikkaan. Toki rajat tulevat siinäkin vastaan, mutta neliveto antaa joka tapauksessa varmuutta.”

Yhdistelmä herättää leirintäalueillakin positiivista huomiota. Nelivedon ja vääntävän kaksilitraisen dieselkoneen yhdistelmä kiinnostaa. ”Ja kun siinä yhdistelmässä on vielä automaattivaihteisto! Se tekee erityisesti vaunun peruuttamisen helpoksi. Olen todella tyytyväinen siihen miten paljon neliveto ja automaattilaatikko ovat helpottaneet vaunun kanssa liikkumista.”

Näkymä Saanatunturilta

Haastattelu on tehty syksyllä 2019