Close

Täysin uusi Hyundai Nexo – tulevaisuuden hyötyauto eli FUV

Täysin uusi Hyundai Nexo on ensimmäinen vetykäyttöinen SUV. Se vie Hyundai Motorin jälleen polttokennoautojen kehittämisen ykköspaikalle. Nexo yhdistää SUV:n käytännöllisyyden ja huippumodernin sekä puhtaan polttokennoteknologian. Tämä seuraavan sukupolven polttokennoauto pitää sisällään markkinoiden kehittyneintä tekniikkaa, kuten valmiuden autonomiseen ajamiseen, älykkäät kuljettajaa avustavat järjestelmät ja luokkansa puhdikkaimmat voimalinjat.
  • Täysin uusi Hyundai Nexo vahvistaa Hyundai Motorin sitoutumista tulevaisuuden puhtaampaan liikkumiseen
  • Nykyään Hyundain polttokennoautoja liikkuu Euroopan teillä enemmän kuin muiden valmistajien vastaavia autoja yhteensä
  • Hyundai Motor ottaa kärkipaikan polttokennoautojen kehittäjänä tarjoten uudenaikaisinta teknologiaa yhdistettynä luokan tehokkaimpaan voimalinjaan sekä kykyyn autonomiseen ajamiseen
    ix35 Fuel Cell -mallilla Hyundai Motor oli ensimmäinen autonvalmistaja, joka toi polttokennotekniikan tuotantoautoihin
  • Seuraavan sukupolven polttokennoauto Hyundai Nexo antaa asiakkaiden kokea tulevaisuuden esimerkiksi kauko-ohjatun pysäköinnin, katvealueen seurannan ja autonomisen ajamisen avulla
  • Lähes 700 kilometrin toimintamatka yhdellä tankkauksella (WLTP-mittaustapa) on suurin tällä hetkellä saatavilla olevista polttokennoautoista ja kilpailukykyinen myös perinteisten polttomoottoriautojen kanssa

Nexo on Hyundain kasvavan ekomalliston teknologinen lippulaiva, joka hyödyntää modernia ja tarkoitukseen räätälöityä perusrakennetta. Hyundai Motor kutsuu uutuutta FUV:ksi (Future Utility Vehicle), koska siinä yhdistyvät SUV:n käytännöllisyys, edistyksellinen teknologia, kattavat kuljettajaa avustavat järjestelmät sekä innovatiivinen ja vetovoimainen muotokieli. Uuden Nexon toimintamatka yhdellä tankkauksella on lähes 700 km (WLTP-mittaustapa), mikä antaa autolle ykkössijan vertailussa muihin polttokenno- ja akkusähköautoihin. Toimintamatka on kilpailukykyinen myös verratessa perinteisiin polttomoottoriautoihin ja mahdollistaa pitkien matkojen taittamisen vaivattomasti.

– Hyundai Motor on jo polttokennoteknologian markkinajohtaja Euroopassa. Yli 70 prosenttia Euroopassa liikkuvista polttokennoautoista on Hyundain valmistamia. Upouusi Nexo on tärkeä osa ekoautostrategiaamme ja suunnitelmaamme esitellä maailmanlaajuisesti 18 uutta ekomallia vuoteen 2025 mennessä. Suunnitelma heijastaa vahvaa sitoutumistamme tulevaisuuden puhtaaseen liikkumiseen, kertoo Hyundai Motor Europen operatiivinen johtaja Thomas A. Schmid.

Täysin uusi Nexo vahvistaa Hyundai Motorin johtajuutta polttokennoteknologiassa

Nexo edustaa Hyundai Motorin polttokennokäyttöisten autojen toista sukupolvea, joka tulee markkinoille Euroopassa vuoden 2018 puolivälin jälkeen. Hyundai Motor panostaa vahvasti tulevaisuuden päästöttömään liikkumiseen ja tarjoaa jo nyt yhden alan laajimman valikoiman vaihtoehtoisia polttoaineita hyödyntäviä moottoriratkaisuja.

Hyundai Motor on kehittänyt teknologiaa kattavasti uudella polttokennojärjestelmällä. Yhtiö esittelee nyt uudenaikaisimman ympäristöystävällisen voimalinjan, jonka ansiosta polttokennotekniikka on kompaktimpaa, kevyempää ja voimakkaampaa. Uuden sukupolven polttokennoautossa muun muassa hapen virtausta polttokennolaitteistoon on saatu tehostettua ja tankkausaikaa lyhennettyä. Nexon energiatehokkuus ja taloudellisuus nostavat sen omaan luokkaansa.

ix35 Fuel Cell -mallillaan Hyundai Motor oli ensimmäinen polttokennoautojen sarjavalmistuksen aloittanut autonvalmistaja. Uusi Nexo on Euroopan markkinoilla seuraava malli, joka kuuluu Hyundain ekostrategiaan esitellä 18 uutta ympäristöystävällistä automallia vuoteen 2025 mennessä. Strategiallaan Hyundai haluaa vauhdittaa vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen kehitystä.

Puhdasta ja innovatiivista muotoilua

Täysin uuden Hyundai Nexon muotoilu on tyylipuhdas ja hillitty, se korostaa auton sulavaa linjakkuutta ja kelluvan katon vaikutelmaa. Muotoilu on suunniteltu huolellisesti taloudelliseksi heijastaen samalla kauniisti SUV-autojen olemusta.

Nexon tasapainoinen ja saumaton muotoilu vahvistaa keulan leveysvaikutelmaa, jonka täydentävät vaakatasoon sijoitetut, ryhmitetyt led-päiväajovalot. Päiväajovalot on yhdistetty ohuella valolinjalla, joka voimistaa auton keulailmettä. Päiväajovalojen alapuolelle sijoitetut kolmionmuotoiset ajovalot korostavat Nexon edistyksellistä luonnetta. Hyundaille ominaista Cascading Grille -etusäleikköä on levennetty voimanlähteen ilmansaannin tehostamiseksi; samalla se viimeistelee keulan persoonallisen ilmeen.

Sulavat muodot jatkuvat auton kylkien kautta perään saakka. Visuaalisesti kevyt ja kelluvan vaikutelman antava katto tekee autosta avaran ja valoisan. Kokonaisuuden viimeistelevät kapeat D-pilarit, jotka sulautuvat saumattomasti takailmanohjaimeen. Auton takaosassa huomion kiinnittävät lähes kolmiomainen takaikkuna, joka kaareutuu auton sivuille sekä selkeästi erottuva ilmanohjain integroidulla takalasinpyyhkimellä. Kolmioteema jatkuu myös takavaloyhdistelmissä, jotka yhdessä Nexon vahvojen vaakalinjojen kanssa antavat autolle voimakkaan leiman.

Nexo on ensimmäinen Hyundai, joka on varustettu ovien muotoihin upotetuilla kahvoilla. Ratkaisu viimeistelee sulavan muotokielen ja parantaa samalla ilman virtausta auton ohi. Kuljettajan valinnan mukaan joko kaikkien ovien tai vain kuljettajan oven kahva työntyy ylös ovipaneelista automaattisesti. Kahvat vetäytyvät taas oven sisään viiden sekunnin kuluttua auton käynnistämisestä tai kun liikkeelle lähtevän auton nopeus ylittää 3 km/h.

Auton vaakalinjoja korostava muotoilu jatkuu sisätiloissa. Huomion kiinnittää leveä musta kojelauta, johon on sijoitettu peräti kaksi kookasta LCD-näyttöä. Navigointijärjestelmän näytön koko on huimat 12,3 tuumaa, ja pienempikin ruutu on seitsemän tuuman kokoinen. Tämä vasemmanpuoleinen näyttö antaa kuljettajalle tietoa muun muassa nopeudesta, polttoaineen määrästä ja ajon taloudellisuudesta. Kookkaammassa ruudussa on näytönjakotoiminto sekä uudistettu kotinäkymä navigaattorin, yhdistettävien älylaitteiden ja viihde- sekä tietojärjestelmien toimintojen hallintaan.

Hyundai Nexon elektroninen yhteys vaihteenvalitsimesta voimalinjaan saa keskikonsolin muotoilun näyttämään vapaasti kelluvalta. Tämän ansiosta konsolin alle jää runsaasti tilaa henkilökohtaisille tavaroille. Perinteisiä painikkeita käytetään esimerkiksi ajotilan ja -suunnan valintaan sekä ilmastointilaitteen ja navigaattorin hallintaan. Keskikonsolin alapuolelle sijoitetussa kookkaassa säilytyslokerossa on kaksi USB-porttia ja mahdollisuus mobiililaitteen langattomaan lataukseen.

Maailman ensimmäinen kolmen yhdistetyn vetytankin järjestelmä ja tankkien kompakti koko mahdollistavat tehokkaan tilankäytön. Sen lisäksi Nexon akseliväli on 150 mm pidempi kuin ix35 Fuel Cell -mallissa. Tuloksena on markkinoilla olevien polttokennoautojen avarimmat sisätilat. Tavaratilan koko on 461 litraa (VDA), ja tilan lattia on täysin tasainen.

Uuden Nexon suunnittelussa on huomioitu ilmanvastuksen minimoiminen. Autossa on useita aerodynaamisuutta lisääviä piirteitä, jotka on huomaamattomasti sulautettu korin linjoihin niin auton keulassa, kyljissä kuin perässäkin. Linjakkuutta lisäävät myös ilmanvirtausta vähentävä pyörän kaarien muotoilu, sisään vetäytyvät ovenkahvat, pohjan panelointi sekä D-pilareiden kookkaat ilmakanavat. Näillä auton ilmanvastuskerroin on painettu arvoon 0,329.

Keulan laajan ilmanottoaukon ja auton takaosassa olevien pienempien ilmakanavien kautta ulkoilman happi saadaan vietyä tehokkaasti polttokennolle, jossa siitä muodostuu tankeista saatavan vedyn kanssa sähköä autoa liikuttamaan.

Edistyksellisin polttokennojärjestelmä ja paras toimintamatka

Hyundai Nexon suunnittelussa hyödynnettiin uutta ajoneuvoarkkitehtuuria, jonka tulokset näkyvät monin tavoin. Auto on kevyempi, akusto on sijoitettu älykkäästi tavaratilan kupeeseen ja polttokennojärjestelmää on kehitetty entisestään.

Nexo on täydellinen päästötön ajoneuvo jokapäiväiseen käyttöön. Siinä kiteytyy Hyundai Motorin tuotekehitysfilosofia, joka tähtää taloudellisuuden ja tehokkuuden maksimointiin ilman pienintäkään tinkimistä ajonautinnosta. Polttokennojärjestelmä on aiempaa kevyempi ja sijoitettu autoon kekseliäämmin. Voimalinja kehittää 120 kilowatin (163 hv) maksimitehon ja muhkean 395 newtonmetrin väännön. Niiden turvin Nexo kiihtyy paikaltaan 100 km/h-nopeuteen vain 9,2 sekunnissa ja saavuttaa luokkansa parhaan huippunopeuden 179 km/h.

Ympäristöystävällinen polttokennojärjestelmä käyttää vetyä edeltäjiään tehokkaammin. Sen ansiosta uuden Nexon toimintamatkaksi yhdellä tankkauksella arvioidaan lähes 700 km (WLTP-mittaustapa). Luku on parempi kuin millään muulla polttokenno- tai akkusähköautolla. Toimintamatka on täysin vertailukelpoinen perinteisiin polttomoottoriautoihin, ja sen ansiosta pitkienkin matkojen taittaminen sujuu vaivattomasti.

Uutta kehitystyötä edustava auton perusrakenne sisältää kolme samanlaista vetytankkia. Jokaiseen niistä mahtuu 52,2 litraa vetyä, jonka pakkaustehokkuus on huippuluokkaa. Suuresta polttoainemäärästä huolimatta uuden Nexon tankkaaminen kestää vain viisi minuuttia.

Hyundai Nexo on suunniteltu toimimaan myös äärimmäisissä olosuhteissa, ja auton kylmäkäynnistys sujuukin jopa lämpötilan ollessa ‒30°C. Polttokennon erittäin luja rakenne sekä uusi ohjausjärjestelmä tekevät Nexosta todella kestävän.

Autonomista ajamista maailman pisimmällä testiajolla Koreassa

Hyundai Nexo -polttokennoautolla ajettiin taannoin 190 kilometrin testimatka Soulista Pyeongchangiin. Matka suoritettiin nelostason automaatiolla, mikä tarkoittaa, että ajoneuvo vastaa ajamisesta suurelta osin itsenäisesti. Tämä oli pisin tähänastinen näin kattavalla automaatiolla toteutettu testiajo. Nexo ajoi testissä 100–110 km/h -nopeudella, liittyi itsenäisesti valtatien liikennevirtaan, vaihtoi kaistaa, ohitti muita autoja ja ajoi tietulliasemien läpi – kaikki onnistuneesti.

Testissä oli kolme Nexoa, jotka oli varustettu kansainvälisen SAE-luokituksen mukaan nelostason automaatiolla sekä 5G-tiedonsiirtoyhteyksillä. Nämä testiautot ovat tulevaisuuden ajoneuvoja, joiden avulla Hyundai on jälleen askelta lähempänä täysin autonomisesti ajavien autojen tuomista kaikkien ulottuville.

Polttokennoautot puhdistavat ilmaa kulkiessaan

Polttokennoautoja ja sähköverkosta ladattavia sähköautoja yhdistää ympäristöystävällisyys: ne eivät tuota pienhiukkasia – itse asiassa polttokennoautot jopa puhdistavat ilmaa kulkiessaan. Nexo vähentää ilmasta pienhiukkasia saman verran kuin kaksi tavallista dieselautoa tuottaa niitä.

Tehokas, kestävä ja korkealuokkainen suodatin neutraloi jopa 99,9 prosenttia Nexon voimalinjan läpi virtaavassa ilmassa olevista hiukkasista. Kojelaudassa olevalta näytöltä voi seurata, miten paljon ajaminen on auttanut ympäristön ilmanlaadun parantamisessa.

Huippuluokan vaivattomuutta ja innovatiivista kuljettajaa avustavaa teknologiaa

Uusi kehittynyt kuljettajaa avustava järjestelmä (ADAS) edistää Nexossa Hyundain valmiutta autonomiseen ajamiseen. Tämä uudenaikainen ja laadukas järjestelmä liittää tulevaisuuden teknologiat ja laajenevat liikkumisen haasteet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Katvealueen monitorointi (BVM)

Hyundain kehittämä katvealueen seuranta eli Blind-spot View Monitor (BVM) edustaa aivan uutta tekniikkaa autoalalla. Kaistaa vaihtaessaan kuljettaja näkee kojelaudan näytöstä auton sivuilla ja takana olevat alueet, jotka jäävät piiloon perinteiseltä taustapeililtä. Järjestelmä käyttää laajan kuvakulman tarjoavia kameroita, joiden avulla kuljettaja voi tehokkaammin tarkkailla ympäristöään esimerkiksi sateella, pimeässä ja muuten haastavissa oloissa. Hyundai on ensimmäinen autonvalmistaja, jossa kuljettaja näkee videokuvaa auton kummaltakin puolelta.

Kaistallapysymisavustin (LFA) ja moottoritieajoavustin (HDA)

Kaistallapysymisavustin eli Lane Following Assist (LFA) on upouutta Hyundai-teknologiaa, joka nähdään ensimmäiseksi Nexossa. LFA säätää ohjausta automaattisesti auttaakseen kuljettajaa pitämään auton ajokaistan keskellä. Järjestelmä toimii liikkeellelähdöstä jopa 145 km/h -nopeuteen sekä valtateillä että muilla asutuskeskusten välisillä tieosuuksilla. Kun LFA toimii yhdessä Hyundain moottoritieajoavustimen eli Highway Driving Assistin (HDA) kanssa, kokonaisuus käyttää muun muassa auton paikannusta ja karttadataa, jolloin auto voi liikkua autonomisesti valtateillä. Kuljettaja voi näin tehdä pitkiäkin matkoja entistä turvallisemmin ja vaivattomammin.

Autonomista teknologiaa: Kauko-ohjattu älykäs pysäköintiavustin (RSPA)

Kauko-ohjattu älykäs pysäköintiavustin eli RSPA tekee pysäköinnistä todella helppoa. Vain napin painalluksella kuljettaja voi käskeä Nexon pysäköimään itse itsensä – ilman että kuljettaja edes on auton sisällä. RSPA kykenee pysäköimään auton sekä jono- että rivityyppiselle pysäköintialueelle. Avustin on suunniteltu erityisesti kapeita tai muuten ahtaita pysäköintiruutuja varten, ja sen avulla kuljettaja voi hoitaa pysäköinnin huoletta ja tarkasti.

Hyundai SmartSense: Aktiivisen turvallisuuden korkein taso

Edellä kuvaillut LDA, HDA ja RSPA ovat kolme peräti yhdeksästä Nexoon integroidusta ADAS-järjestelmästä. Tulevaisuuden hyötyajoneuvo eli FUV sisältää viimeisintä Hyundain SmartSense-turvallisuus- ja avustintekniikkaa, joka täyttää tiukimmatkin eurooppalaiset vaatimukset. Kokonaisuus sisältää etutörmäysvaroittimen, etutörmäykseneston avustimen jalankulkijan havaitsemistoiminnolla, kaistallapitämisavustimen (vakiovaruste), kaukovaloautomatiikan, valokuviota auton nopeuden ja ohjauspyörän asennon mukaan säätävän staattisen lähivaloautomatiikan, kuljettajan huomiokykyvaroittimen (vakiovaruste), katvealueen törmäysvaroittimen sekä takana kulkevan risteävän liikenteen törmäysvaroittimen (valinnaisvaruste).