Close

Taattua turvallisuutta: IONIQ sai Euro NCAP ‑testeistä täydet viisi tähteä

Uusi IONIQ sai Euro NCAP ‑törmäystesteistä parhaan mahdollisen viiden tähden turvallisuusluokituk­sen. Segmenttinsä turvallisimpiin autoihin kuuluvan IONIQin vakiovarustelu käsittää mm. automaatti­sen hätäjarrutusjärjestelmän, kaistavahdin ja -avustimen ja mukautuvan vakionopeudensääti­men.

Hyundain täysin uusi IONIQ on saanut riippumattoman Euro NCAP ‑testausorganisaation törmäystesteistä parhaan mahdollisen viiden tähden turvallisuusluokituksen. IONIQ sai huippupisteet kaikista neljästä kategoriasta: aikuis- ja lapsimatkustajien turvallisuudesta, jalankulkijaturvallisuudesta ja kuljettajaa avustavista turvallisuusjärjestelmistä.

aioniq_hev_2017_eu_lhd_exterior_1000x283

“IONIQin saama viiden tähden Euro NCAP ‑luokitus korostaa niitä hyötyjä, jotka Hyundai tarjoaa asiakkaille tuomalla huipputeknologian kaikkien ulottuville,” kertoo Hyundai Motor Europen toimitusjohtaja Thomas A. Schmid. ”Kaikkien IONIQ-versioiden vakiovarustelu pitää sisällään huipputason aktiivista turvateknologiaa, jonka ansiosta IONIQ kuuluu segmenttinsä turvallisimpiin autoihin. IONIQ on sähköautoa tai hybridiä etsivälle asiakkaalle todella turvallinen ja edullinen valinta.”

Erinomainen aktiivinen turvallisuus on IONIQin vakiovaruste

Euro NCAP testasi IONIQin vakiovarusteluun kuuluvan automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän (AEB) ja totesi sen toiminnan hyväksi. Järjestelmä varoittaa kuljettajaa odottamattomista vaaratilanteista ja jarruttaa tarvittaessa automaattisesti. Auton keulaan sijoitettuja tutka- ja kamera-antureita hyödyntävä AEB-järjestelmä toimii kolmivaiheisesti; ensin varoittamalla kuljettajaa visuaalisin ja äänimerkein ja sitten lisäämällä jarrutusvoimaa vaiheittain. Jos törmäys on väistämätön, järjestelmä jarruttaa täydellä voimalla vahinkojen minimoimiseksi. Järjestelmä toimii, kun ajonopeus on vähintään 8 km/h ja aktivoituu, kun anturit havaitsevat toisen ajoneuvon tai jalankulkijan auton edessä.

IONIQin turvallisuutta parantaa myös vakiovarusteluun kuuluva kaistavahti- ja ‑avustinjärjestelmä. Järjestelmä varoittaa kuljettajaa äänimerkeillä ja näytön viesteillä, jos auto ylittää kaistaviivan, kun suuntavilkku ei ole kytkettynä. Tarvittaessa se kääntää myös ohjauspyörää hienoisesti ja opastaa siten kuljettajaa ohjaamaan auton turvallisesti takaisin omalle kaistalle. Euro NCAP arvioi kaistavahti- ja ‑avustinjärjestelmän toiminnan perusteellisesti. Järjestelmä läpäisi kaikki tehdyt testit.

Kaikissa IONIQ-versioissa vakiovarusteena oleva mukautuva vakionopeudensäädin edisti osaltaan viiden tähden Euro NCAP ‑luokituksen saavuttamista. Vakionopeudensäädin pitää ajonopeuden tasaisena ja säilyttää turvavälin edellä ajavaan autoon kiihdyttämällä ja jarruttamalla automaattisesti. Täysin sähkökäyttöisen IONIQ electric ‑mallin mukautuvaan vakionopeudensäätimeen on yhdistetty myös pysäytys- ja liikkeellelähtötoiminto.

Ja vieläkin enemmän

Euro NCAP:n testaamien järjestelmien lisäksi IONIQin varusteluun kuuluvat muun muassa kuolleen kulman tunnistusjärjestelmä ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä. Nämä järjestelmät parantavat IONIQin turvallisuutta entisestään varoittamalla kuljettajaa auton läheisyydessä olevista muista ajoneuvoista, jalankulkijoista tai esteistä, jotka muodostavat törmäysriskin auton liikkuessa.

Erinomainen passiivinen turvallisuus täydentää IONIQin vaikuttavan Euro NCAP ‑tuloksen
Kaikkien IONIQ-mallien passiivisen turvallisuuden perustana on kevyt, mutta jäykkä kori, joka on tulosta edistyneestä suunnittelusta sekä kehityksen huippua edustavien valmistusmenetelmien ja materiaalien käytöstä. Korirakenteesta peräti 53 % on erikoislujaa AHSS-terästä. Todella jäykkä kori parantaa ajo-ominaisuuksia sekä vaimentaa törmäysenergiaa ja minimoi korin vääntymisen, joten matkustajat ovat paremmin suojassa törmäyksen sattuessa. Erikoislujalla hiilikuidulla vahvistettu takapuskuri täydentää kaikkien IONIQ-mallien lujan ja kestävän korirakenteen. IONIQin varusteluun kuuluu yhteensä seitsemän turvatyynyä, muun muassa kuljettajan polviturvatyyny. Myös tämä seikka vaikutti osaltaan erinomaiseen Euro NCAP ‑testitulokseen.

IONIQin takuu

Hyundai tarjoaa IONIQ-mallille autoteollisuuden parhaan takuun, viisi vuotta ilman kilometrirajaa, sekä lisäksi korkeajänniteakuille 8 vuoden / 200.000 kilometrin takuun.

Ennakkomyynti vauhdissa

Juuri Norjassa vuoden autoksi valittu IONIQ Hybrid ja IONIQ Electric ovat myynnissä kaikkialla Euroopassa. IONIQ hybrid -malliston hinnat Suomessa alkaen 27.990 €. IONIQ electric -malliston hinnat alkaen 36.990 €. IONIQ plug-in -malliston myynti käynnistyy kevään 2017 aikana.

IONIQ-line-up_940x385px