Close

Seikkailu saaristossa

Luontobloggaajille Ella Provialerille ja Kaisa Liesmäelle retkeily on elämäntapa. Naiset lähtivät kiertämään Hyundai i10:lla Saariston rengastietä. He haastavat muitakin etsimään luonnosta uusia kokemuksia ja hyvinvointia.

Haahkaemo silmäilee rantakalliolle leiriytyneitä naisia. Se päättelee, että nämä ovat suhteellisen vaarattomia ja antaa poikastensa uida lähemmäksi. Retkikeitin hehkuu. Suolaiseen meri-ilmaan sekoittuu herkullinen kahvin tuoksu.

Olemme Kustavissa, Turun saaristossa, Ella Provialerin ja Kaisa Liesmäen tämän kertaisen retken ensimmäisellä etapilla. Täältä he jatkavat Iniöön, Mossalaan, Houtskariin, Korppooseen, Nauvoon ja Kaarinaan.

Naiset matkaavat tilaihme i10:llä läpi kuuluisan Saariston rengastien.

– Näppärä ja vähän kuluttava pikkuauto, jota on hyvä ajaa. Mukaan mahtui helposti kaikki tarvittava, Provialer kuvailee.

Kaupungissa kompaktin kokoisen Hyundai-uutuuden tavaratilaan on pakattu retkeä varten viikon tarpeisiin muun muassa teltta, rinkat, makuupussit ja alustat, kiipeilyvälineet ja kypärät, vaatteita sekä ruokaa ja kaikki nämä kahdelle.

– Kustavissa kiipeilemme. Katsotaan, mitä kaikkea muuta saaristo tarjoaa, selvitämme mahdollisuuksia ja improvisoimme. Mutta aamu-uinnit ovat ainakin ohjelmassa, Liesmäki kertoo.

Alkuun pääsee helposti

Provialer ja Liesmäki pitävät yhdessä Luontohaaste-nimistä blogia. Siinä annetaan käytännön vinkkejä retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Blogissa haastetaan ihmisiä kokeilemaan rohkeasti uutta harrastusta.

– Vasta-alkajan kannattaa lähteä liikkeelle maltillisesti päiväretkistä ja siirtyä sitten vaikkapa yhden yöpymisen retkiin. Kun retkeilytaidot karttuvat, oppii esimerkiksi, mitä varusteita tarvitsee mukaan. Siten on helpompi siirtyä pidempiin vaelluksiin, Liesmäki mainitsee.

– Monia retkeilytarvikkeita voi myös vuokrata eli alkuun pääsee sikälikin helposti, Provialer lisää.

Naiset tietävät, mistä puhuvat. Kummallakin on eräoppaan koulutus ja jo vuosien retkeilykokemus.

Auto alle ja luontoon!

 Luontohaasteen bloggaajat vinkkasivat viisi retkeilykohdetta:

  • Oma lähiluonto. Avaa kartta ja katso, mistä löytyy viheralueita. Lähellä on helppo käydä säännöllisesti.
  • Helsingin saaristo. Hienoon merelliseen luontoon pääsee kätevästi lautoilla tai vaikkapa meloen.
  • Kurjenrahkan kansallispuisto, Varsinais-Suomi. Aloittelijallekin sopiva vaelluskohde, jossa on hyvin merkityt reitit sekä paljon laavuja, joissa voi yöpyä.
  • Urho Kekkosen kansallispuisto. Aitoa Lapin luontoa, merkityt reitit sekä autiotupia yöpymiseen.
  • Kuusamo. Hyviä vaelluskohteita. Alueella on myös tuntureita, jotka sopivat talvella erinomaisesti lumikenkäilyyn.

Luonto määrittelee kaiken

Kun istuskelemme auringonpaisteisella rantakalliolla ja aallot keinuttavat pörröisiä haahkanpoikasia, on aloittelijankin helppo ymmärtää retkeilyn ihanuus.

Vaan mitä muuta retkeily voi tarjota?

– Minulle luonto tarjoaa esimerkiksi hyvinvointia ja paikan, jossa voin olla täysin oma itseni. Pidän myös retkeilyn tuomista haasteista, joiden kautta pystyn kasvamaan. Vaikkapa sellaisista, että miten pärjään talvella luonnossa vaikeissa olosuhteissa, Provialer mainitsee.

– Hienoa on myös, että haasteet ovat luonnollisia eivätkä epäaitoja. Luonto määrittelee kaiken, Liesmäki miettii. Hän kertoo itse nauttivansa erityisesti erilaisista liikunnallisista aktiviteeteista, kuten kiipeilystä ja melonnasta.

Ella Provialer ja Kaisa Liesmäki

Lähelle on lyhyt matka

Provialer ja Liesmäki haluavat nostaa esiin myös lähiretkeilyä.

– Sen sijaan, että suunnittelee koko vuoden jotain huippuretkeä ja metsästää yksittäisiä huippuelämyksiä, kannattaa tehdä vaikkapa viikoittain merkityksellisiä retkiä lähiluontoon. Suomessa tähän on aivan ainutlaatuiset mahdollisuudet, Provialer korostaa.

Luonnossa on tietenkin liikuttava vastuullisesti.

– Retkeilijä on luonnossa vain vieraana. Maastoon ei saa esimerkiksi jättää mitään roskia, Provialer muistuttaa.

Kauempana ulapalla näkyy Iniöön matkaava lautta. Pian sen kyydissä on myös Hyundai i10.

– Ei tässä vielä mikään kiire ole. Varmasti mahdumme mukaan. Kompaktin kokoinen auto ei lautalla paljon tilaa vie, Liesmäki naurahtaa.

Ella Provialer ja Kaisa Liesmäki

Ensimmäinen yö ulkona?

  • Valitse riittävän lämmin makuupussi ja hyvä makuualusta. Ostoksilla kannattaa kuunnella asiantuntevan myyjän vinkkejä. Muista, että kesäyötkin voivat olla varsin viileitä ja että kylmyyden tunne on varsin yksilöllistä. Toisaalta kylmän yllättäessä voi tietenkin lisätä vaatteita tarpeen mukaan ja kömpiä sitten uudelleen makuupussin sisälle.
  • Kokeile ensin yöpymistä teltassa lähiluonnossa tai vaikkapa omalla pihalla. Jos käytössäsi on uusi teltta, sen ensimmäistä pystytystä on järkevää harjoitella etukäteen.
  • Jos yöpyminen jännittää, ota mukaan kaveri. Metsässä ei ole kuitenkaan mitään pelättävää.

Lue lisää retkeilystä: luontohaaste.fi