Close

Ruotsalaiset rallikansana

Rallin katsominen Pohjoismaissa on tarkkaan suunniteltua puuhaa. Retkelle ei lähdetä puolivillaiseen tyyliin – ei varsinkaan Ruotsissa, jossa sääolosuhteet saattavat asettaa tiukat raamit rallin katsomiselle.

Jos ihmiset taivaltavat Ruotsissa pitkiä matkoja erikoiskokeille, voidaan sitä pitää globaalina ilmiönä, sillä mikään etäisyys ei ole liikaa rallin ”heavy usereille”. Niinpä Värmlannissa ja Norjan koilliskolkassa ajettaville erikoiskokeille lähdetään hyvissä ajoin.

Runsasluminen talvi tarkoittaa rajoitettuja pysäköintimahdollisuuksia, mutta kun asiaan varautuu etukäteen, ei ongelmia tule. Tyhjin käsin ruotsalaiset eivät rallireitille lähde. Lämmin, asianmukainen pukeutuminen on selviö, mutta se on vasta alkusoitto onnistuneelle retkelle. Kun auto on saatu parkkiin, alkaa tavaroiden purku. Tavallisesti mukaan lähtee pulkka, motti tai pari halkoja sekä tietysti runsaat eväät. Nykyisin, kun erikoiskokeet ajetaan lähes poikkeuksetta kahdesti, on metsässä ohjelmaa koko päiväksi.

Ruotsin MM-ralli

Seuraa savuvanaa

Nuotiot ovat varma rallin merkki. Parhaissa katselupaikoissa savupilvi on haistettavissa ja nähtävissä jo satojen metrien päähän. Avotuli tuo paitsi lämpöä ja tunnelmaa, myös mahdollisuuden grillata erinäisiä herkkuja autoja odotellessa. Eivätkä ruotsalaiset kursaile vieraanvaraisuuden kanssa. Mikäli jääkiekkokatsomossa tekee tiukkaa puhua naapurikansalle mukavia, ei rallissa vastaavaa kyräilyä ole.

Autojen pyyhältäessä paikalle huomio kiinnittyy itse asiaan. Äänensä käheäksi huutaminen riittää useimmille, mutta äänekkäät räikät ja kannustuslakanat ovat niin ikään arkipäivää metsässä. Ja koska ruotsalaisilla ei ole viime vuosina liiemmin ollut omia tähtikuskeja terävimmässä kärjessä, on heistä katsojina tullut kaikkiruokaisia. Heille lähes jokainen kuljettaja on yhdenvertaisessa asemassa. Maailmantähdet tunnistetaan ja yritteliäästä ajotyylistä laitetaan rukkasta yhteen.

Ruotsin MM-ralli

Vieläkö muistit, että edellinen ruotsalaiskuljettajan MM-osakilpailuvoitto on jopa 22 vuoden takaa? Kenneth Eriksson voitti Uuden-Seelannin rallin kaudella 1997, eikä ykköstiloja sen jälkeen ole lisää kertynyt.

Takuuvarmoissa yleisöpaikoissa, kuten Colin´s Crest (EK11/14), on järjestäjä pystyttänyt useampiakin makkarakioskeja, VIP-katsomoita sekä runsaasti muuta oheisviihdykettä. Kun hallittavana on tuhansien ihmisien yleisömassa, on kaikkeen varauduttava mahdollisimman perusteellisesti. Onneksi järjestysmiehet Ruotsissa ovat valppaina, eikä ylilyöntejä pääse tapahtumaan.

Kaiken kaikkiaan voimme puhua hyvin käyttäytyvästä, sinikeltaisesta rallikansasta. On myös nykyisen turvallisuusajattelun mukaista pitää ihmiset kootusti valvotuissa katselupaikoissa. Vaikka se tarkoittaakin samalla lukuisia muita uteliaita silmäpareja, ovat ns. yksilöpaikat katoava luonnonvara, tai lähinnä vain ulosajoja tulleen katsojakunnan suosima ratkaisu.

Thierry Neuville pitää Ruotsin MM-rallissa jalat lämpiminä huopikkaissa Thierry Neuville pitää Ruotsin MM-rallissa jalat lämpiminä huopikkaissa

Toimittaja: Miika Wuorela

Kuvat: Hyundai Motorsport