Close

Rallikesän kohokohta lähestyy

Neste Ralli on tapahtuma, jota jokainen sinivalkoinen rallifani alkaa odottaa heti edellisvuoden tapahtuman jälkeen. Tänä vuonna Neste ralli järjestetään Jyväskylässä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 1.-4.8.2019.

Neste Rallin promoottori Jani Backman tuntee selvää mielihyvää kertoessaan järjestävän tahon AKK Sports Oy:n keräämistä luvuista. Pohjoismaiden suurin urheilutapahtuma liikuttaa ihmisiä vuodesta toiseen. Kovimmat fanit saapuvat erikoiskokeiden varrelle tai huoltoparkkiin – satoi tai paistoi. Mutta kuten numerot kertovat, kyllä joka vuosi mukana on myös iso liuta niin sanottuja ”light usereita”, jotka käyttävät tilaisuuden hyväkseen rallin saapuessa maakuntaan.

”Odotamme tänä vuonna suunnilleen samanlaista yleisöryntäystä kuin viime vuonna, jolloin katsojakokemuksia kertyi 255 000 kappaletta. Jos sama henkilö käy siis esimerkiksi neljällä erikoiskokeella, hän jättää neljä kokemusmerkintää. Kokonaiskävijämäärän osalta tuo on hyvä luku, minkä lisäksi meillä on eri kohderyhmille omat kävijäodotukset määrän suhteen”, Backman kertoo.

Neste Rallin promoottori Jani Backman

Monen tähden majoitusvaihtoehdot

On selvää, että kaikki alueen hotellit, hostellit ja muut majoituspaikat pullistelevat liitoksissaan ralliviikonlopun aikana. Aivan kaikki eivät tietenkään halua kulkea erikoiskokeille majapaikasta asti, jolloin yöpymispaikaksi valikoituvat vaihtoehtoiset paikat. ”Viime vuonna Ruuhimäen Power Stagen maisemissa yövyttiin 550 asuntoautossa tai -vaunussa. Kakaristossa on camping-alue, jonka EK:n järjestäjä on toteuttanut, mutta muutoin rallikansa leiriytyy parhaaksi katsomalleen paikalle.”

Rallitunnelma aina lähellä

Kiitosta ralli saa usealta eri suunnalta. Harvassa rallikohteessa, jos missään, voivat tiimin henkilökunta ja kuljettajat saapua mukavan, pienen jaloittelun jälkeen suoraan tapahtumien ytimeen. Ja sekös nostaa ihmisten mielialaa, sillä vähällä liikkumisella autottoman cityihmisenkin on mahdollista kokea rallin tunteet ja tuoksut. ”Kuvailisin kokonaisuutta sanalla kompakti. Paviljonki, hotellit ja Harjun erikoiskoe ovat hyvin lähellä toisiaan, joten kävelymatkat eivät ole pitkiä. Myös tunnelmaa on kehuttu aina.

Eräs yritysvieras mainitsi minulle juuri erikseen siitä, että hän ei osannut odottaa tunnelman rallissa olevan niin hyvä.”

Haasteiden Jyväskylä

Kuljettajien keskuudessa harva sanoo sitä ääneen, mutta Neste Ralli on SE kilpailu, jossa turvavyöt vedetään hieman tiukemmalle, kypärä aavistuksen kireämmälle, ja aistit valpastuvat kauden kovimpaan rohkeustestiin. ”WRC2-luokan osallistujalta on tullut kommenttia, että ei kannata lähteä Jyväskylään, kun mahdollisuus pärjätä on niin pieni. Hän ei tuntunut olevan omimmillaan Keski-Suomen erikoiskokeilla, ja eikös Sébastien Loeb antanut myös ymmärtää vauhdin vuoksi vastaavaa silloin aikanaan”, muistelee Backman.

Hyundai Motorsportin voitot ja loppusijoitukset (suluissa) MM-sarjassa

 • 2014: Saksa (4)
 • 2015: – (3)
 • 2016: Argentiina, Sardinia (2)
 • 2017: Korsika, Argentiina, Puola, Australia (2)
 • 2018: Ruotsi, Portugali, Sardinia (2)
 • 2019: Korsika, Italia, Argentiina

Hyundain tulokset Neste Rallissa

 • 2014: Juho Hänninen 6. Hayden Paddon 8.
 • 2015: Thierry Neuville 4. Dani Sordo 11.
 • 2016: Thierry Neuville 4. Hayden Paddon 5.
 • 2017: Thierry Neuville 6. Dani Sordo 9.
 • 2018: Hayden Paddon 4. Thierry Neuville 9. Andreas Mikkelsen 10.