Close

Ralli kysyy kuntoa

Aivan maratonarin kuntoa ei vaadita, mutta rallin huipulle päästäkseen on nykyisellään näytettävä selvästi urheilijalta. 

Jari Huttuselle ja kartanlukija Antti Linnakedolle ralli ei ole pelkästään kilometrien tahkoamista kilpa-autolla. Pohja menestykselle luodaan kameroilta piilossa.

Esimerkki: kuvittele itsesi huonosti lämmitettyyn saunaan paksu ajohaalari päällä. Ei suinkaan lauteilla rennosti istuskelemaan, vaan kolmeksi päiväksi töitä tekemään – ja niin, että keskittyminenkin vielä säilyy.

Aivan maratonarin kuntoa ei vaadita, mutta rallin huipulle päästäkseen on nykyisellään näytettävä selvästi urheilijalta. Hyundain i20 WRC-autoa testaava, Kiuruvedellä asustava Jari Huttunen, 25, tiedostaa lajin vaatimukset, eikä edes yritä oikaista mutkia, kun puhe siirtyy fyysiseen rääkkiin. Pohja aerobiselle kunnolle haetaan lenkkareiden pohjia kuluttaen.

– Juoksu on yksi hyvä tapa pysyä kunnossa. Lenkit vaihtelevat kahdeksan ja 15 kilometrin välillä, Huttunen ynnäilee.

Kuten jokaiselle urheilijalle, myös rallikuljettajalle löytyy omat, lajikohtaiset vaatimuksensa. Siinä missä juoksusta hankittu aerobinen kunto auttaa lähes kaikkeen mahdolliseen, on toinen puolikas työstä tehtävä sisätiloissa. Selkävammat ovat yleisimpiä rallin ammattitauteja, joten selkää tukeva lihaksisto on ensimmäisenä treeniohjelmassa. Keskivartalon on kestettävä erikoiskokeilla tuleva rytkytys vastaan sellaisena kuin se tarjoillaan.

– Käyn myös salilla – yleensä pari kertaa viikossa – mutta se on sellaista pienillä painoilla tekemistä. Teen aina pitkiä sarjoja, ja myös keskivartalon syvät lihakset on tärkeää pitää kunnossa. Niitä vaaditaan eniten rallissa.

Kartanlukija Antti Linnaketo ei tunnustaudu juoksijaksi, mutta viihtyy hyvin ulkona. Pyörän selässä vietetyt tunnit tuovat sitä aerobista pohjaa, jota rallin MM-sarjan kolmipäiväisissä koitoksissa tarvitaan.

– Kyllä monesti tulee lähdettyä hyvinkin pitkälle lenkille, ja pyöräiltyä useita tunteja putkeen, Linnaketo vahvistaa.

– Ihanneyhteispaino kuljettajakaksikolla on 160 kiloa, siihen meidän pitää myös päästä, sutjakkaat miehet sanovat kuin yhdestä suusta.

Kuljettaja Jari Huttunen ja kartturi Antti Linnaketo osallistuvat Hyundai i20 WRC -autolla Pohjanmaa Ralliin 14.-15.6.2019.