Close

Neuvillelta salama-aloitus Meksikon MM-rallissa: ”Hyvinhän se meni”

Meksikon MM-ralli alkoi aikaisin perjantaiaamuna Suomen aikaa. Nopein yleisöpyörityksessä oli Hyundai Motorsportin Thierry Neuville, jonka erikoiskoeaika olikin aivan omaa luokkaansa.

Rallin MM-sarjan kolmas osakilpailu vie kilpailijat olosuhteisiin, joissa sarja ei muutoin vieraile. Meksikon ralli on sekoitus parasta lomakeliä, hulppeita vuoristomaisemia ja intohimoisia faneja.

Parhaimmillaan reitti kiipeää peräti 2700 metrin korkeuteen. Erikoiskokeilla ilma on nin ohutta, että se väistämättä vaikuttaa 1,6-litraisten WRC-autojen turbomoottoreihin jopa 25 prosenttia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tänään perjantaina, kun siirrytään varsinaisille soraerikoiskokeille, autoissa on 380 hevosvoiman sijaan vain noin 300 hevosvoimaa. Melkoinen pudotus, siis.

Lähtöpaikka on yksi asia, joka väistämättä vaikuttaa Meksikon erikoiskokeilla, joita peittää usein paikoin runsas kerros irtosoraa.

Neuville, joka aloitti rallin sarjajohtajana hienosti, joutuu tuota taakkaa kantamaan. Ensimmäiselle autolle ei millään ole tarjolla samanlaista pitoa kuin peräpään osallistujille.

– Se oli hieno alku kisalle, mutta viikonlopusta tulee todennäköisesti vaikea. Koetan kuitenkin nauttia siitä, koska täällä on kiva olla. Tunnelma on hyvä, Neuville jutteli.

Belgialaisen erikoiskoeaika 2,53 kilometriä pitkällä pyörityksellä Guanajuaton mukulakivikaduilla oli jopa 1,9 sekuntia vikkelämpi kuin toiseksi nopeimmin avanneen Ott Tänakin.

Guanajuato kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, ja on tullut tunnetuksi hopeateollisuudestaan. Vastaavasti kisakaupunki León on maailman nahkateollisuuden mekaksi arvioitu paikka, josta on helppo löytää tuliaisia kotimatkalle.

Tuliaiset eivät olleet kuitenkaan muidenkaan Hyundai-kuljettajien mielessä torstai-iltana. Andreas Mikkelsen aloitti kuudenneksi rivakimmin ja espanjalaiskonkari Dani Sordon nimi löytyy tuloslistan kahdeksannelta sijalta.

Jari Huttuselle ensimmäinen erikoiskoe i20 R5:llä oli jännittävä paikka. Pyörähdys veden liukastamassa ensimmäisessä mutkassa sotki rytmiä niin, että maaliin lipui äärimmäisen pettynyt suomalainen.

– Ajamiseni oli hirveää, tuhahti Huttunen.

Aikaa loppukiriin on kuitenkin Jarillakin, sillä perjantain yhdeksän erikoiskoetta ja 158 EK-kilometriä tarkoittavat sitä, että päivä on heti rallin pisin. Hyvällä rytmillä Huttunen voi vielä palata ahdistelemaan Skoda-kaksikkoa Tidemand-Rovanperä. Eroa WRC2 -luokan nopeimpaan kuljettajaan Pontus Tidemandiin on 15,6 sekuntia.

Rallin toinen erikoiskoe alkaa klo 18.33 Suomen aikaa.

Toimittaja: Miika Wuorela, Meksiko