Close

Näy liikenteessä – tunne autosi valot

Älä ole pimeä – kytke valot! Lumi- tai vesisateessa ja sumussa valoton auto ei erotu, vaikkei olisi pimeää. Tunnetko oman autosi valojen toiminnan?

Vuodesta 2011 alkaen EU-asetuksen mukaan autojen ajovalot voidaan toteuttaa siten, että moottorin käynnistyessä syttyvät vain keulalla olevat huomio- eli päiväajovalot. Varsinaiset ajovalot ja takavalot eivät välttämättä tällöin pala. Talvisissa ajo-olosuhteissa ravan ja lumen lentäessä on tärkeää tietää, millaisia valoja oman kulkupelin keulalla ja perässä on päällä.

Nykyisissä autoissa on päiväajovalot, joiden käyttö säästää polttoainetta ja lisää polttimoiden/ledien käyttöikää. Päiväajovalojen kanssa Hyundaissa eivät pala takavalot (jarruvalot ja suuntavilkut toimivat takanakin normaalisti), jotka on syytä kytkeä päälle varsinkin pimeään vuodenaikaan ja sateisilla säillä.

Tucson talvimaisemassa

Useimmissa Hyundain malleissa on hämäräkytkimellä toimiva ajovaloautomatiikka, joka kelin hämärtyessä kytkee automaattisesti ajovalot ja takavalot palamaan. Jos autossa ei ole hämäräkytkintä, on ajovalot kytkettävä päälle ajovalojen säätimestä. Automaattitilaa käyttäessä auton mittariston merkkivalosta näkee, milloin ajovalot ovat päällä.

Syksy- ja talviaikaan ajovalokytkimen asento on hyvä kääntää ”on”-asentoon riippumatta siitä onko autossa hämäräkytkintä tai ei. Tällöin varmistat, että autosi valaistus on oikein eivätkä nopeat säävaihtelut vaaranna autosi näkyvyyttä. Vaikka valokatkaisija on syksyn/talven ajan ”on”-asennossa, valot sammuvat automaattisesti kun auto sammutetaan. Valokatkaisimeen ei tarvitse koskea.

Hyundai tarjoaa myös kaukovaloautomatiikan, joka havaitsee sekä vastaantulevat että samalla kaistalla edessä ajavat ja vaihtaa automaattisesti kaukovaloista lähivaloihin tarpeen mukaan. Varuste on uusimmissa Hyundai-malleissa varustetasosta riippuen. Kaukovaloautomatiikkaa käyttäessä ajovalokytkimen on oltava automaattiasennossa.

Tucson takavalo

Etu- ja takasumuvaloja on tärkeää osata käyttää myös syksyllä ja talvella. Sumuvaloissa ei ole automaattitoimintoa, vaan ne kytketään päälle manuaalisesti voimakkaan sumun, vesi- tai lumisateen aikana. Takasumuvalolla varmistat, että autosi näkyy ajoissa takana ajaville myös sumussa, vesisateessa tai pöllyävässä pakkaslumessa.