Close

Näppärä, tyylikäs ja turvallinen i20

Oululainen Rytingin pariskunta teki ostopäätöksen tutustumalla käyttäjäkokemuksiin ja vertailemalla eri merkkisten autojen malleja, ja jättivät koeajon väliin. Hyundai i20 on täyttänyt kaikki odotukset.

Oululaispariskunnalle tärkein kriteeri uuden auton hankinnassa oli turvallisuus. Koeajamatta ostettu i20 on täyttänyt kaikki odotukset.

Oikeastaan oululaisten Sanna ja Jani Rytingin ei olisi ollut mikään pakko vaihtaa autoa, mutta autokaupoissa kiertely sai nopeasti autokuumeen nousemaan.
”Käytimme muutaman viikonlopun kiertelemällä kaikki Oulun autokaupat läpi. Selvitimme vaihtoautohyvitystä vanhasta autostamme ja koeajoimme useamman uuden auton. Emme ole merkkiuskollisia, joten merkki ei ohjannut päätöksentekoa. Etsinnässä oli pikku hatchback”, Jani Rytinki kertoo.

Pariskunta on kotoisin Posiolta Etelä-Lapista. Molempien vanhemmat asuvat edelleen Posiolla, joten kotiseudulla tulee käytyä noin parin kuukauden välein. Muuten Oulun Kaakkurissa asuvan
pariskunnan ajot ovat etupäässä kaupunkiajoa. Jani kulkee autolla töihin keskustaan, kun taas Sannalla on töihin kävelymatka. Harrastusten puolestakaan kilometrejä ei autoon juuri kerry: Sanna harrastaa käsitöitä ja äänikirjoja, Jani pyöräilyä ja videopelejä.

”Meilläkin oli joskus farmariauto, kun tuntui, että kaikilla oli sellainen. Nykyisin olemme sitä mieltä, että pienemmän kokoluokan auto riittää meille hyvin”, pariskunta summaa.

Käyttäjäkokemukset vaikuttivat

Aiemmasta, viisi vuotta vanhasta hybridistä tarjottu hyvitys pyöri lopulta melko samoissa lukemissa useammassa autoliikkeessä, joten siitä ei muodostunut määräävää tekijää. Sen sijaan alkoi kuumeinen ominaisuuksien vertailu ja netin käyttäjäkokemusten lukeminen.

”Tunnustaudun Excel-ihmiseksi. Laitoin kaikki potentiaaliset automallit Exceliin ja vertasin ominaisuuksia. Se ei tosin ollut aivan helppoa, sillä kaikki ominaisuudet eivät tietenkään ole suoraan vertailukelpoisia eri merkeillä”, Sanna Rytinki sanoo.

Sanna ja Jani Rytinki sekä i20Aviomies puolestaan kaiveli netistä käyttäjävideoita, joita katsottiin yhdessä – joitain moneenkin otteeseen. ”Nykypäivänä on kätevää, kun netistä löytyy paljon puolueetonta tietoa. Kyllä meille  tällaiset vertailut ja kokemukset ovat tärkeitä ostopäätöstä tehtäessä”, Rytingit myöntävät.

Ostopäätös tehtiin ilman koeajoa

Hyundain i20 kiinnosti pariskuntaa uutuutena, vaikka autoa ei ollut Oulun Wetterillä vielä edes näytillä. Automyyjä Harri Häkämiehen mukaan tämä on tyypillistä aivan uunituoreissa malleissa.

”Odotimme innolla ensimmäisiä autoja tehtaalta. Pienemmän segmentin henkilöautoksi tämä on todella hyvä auto, joten sikäli tätä oli helppo suositella Sannalle ja Janille.” Rytingit tekivät ostopäätöksen lopulta koeajamatta. ”Koeajoimme isomman i30-mallin, ja Excel puhui puolestaan”, Sanna Rytinki sanoo.

Hyundain i20 Style -mallissa toteutuivat myös kaikki toivomamme turvavarusteet, jotka ovat meille auton hankinnassa tärkeimpiä kriteerejä.

Häkämiehen mukaan pienten autojen turvallisuus on ottanut viime vuosina ison hypyn. ”Pienistä autoista löytyy käytännössä kaikki samat turvavarusteet kuin isommistakin malleista.”

Värillä on väliä

Hyundain i20 on kevythybridi, jossa akku ja 48 V -sähkömoottori avustavat liikkeellelähdössä ja kiihdytyksessä, mikä vähentää päästöjä ja pienentää polttoaineenkulutusta. ”Luontoa ja kestävää kehitystä ajatellen se on tietysti hyvä”, Sanna Rytinki sanoo. Tilattavan auton väristä käytiin pariskunnan kesken pieni keskustelu. Värillä on nimittäin väliä.

”Hyundailla on paljon hyviä värivaihtoehtoja metalliväreissä. Itse olisin halunnut turkoosinsinisen, Jani tykästyi tähän intensiivisen siniseen, johon lopulta päädyttiin. Kyseinen auto oli nimittäin jo laivassa matkalla Suomeen, ja turkoosia olisi joutunut odottamaan kauemmin”, Sanna Rytinki kertoo. Pariskunta halusi, että auto erottuu värillään. ”Kyllähän Suomessa on aika synkkä tuo autokannan väritys. Tämä on myös helpompi löytää parkkipaikalta”, Jani Rytinki hymyilee.

Vaikka ostopäätös tehtiin koeajamatta, pariskunta on ollut erittäin tyytyväinen uuteen autoonsa. ”Kulutus on ollut maltillista ja ajokokemus mukava. Tuli tehtyä hyvä päätös, kyllähän sen kertoo jo autolle myönnetty Kultainen ohjauspyörä -tunnustuskin”, Sanna Rytinki sanoo.

Koronan vuoksi ylimääräiset reissut ja ajot ovat olleet minimissä, joten kilometrejä uuteen autoon on kertynyt tähän saakka vain noin tuhat per kuukausi. ”Kesän tullen tulee varmasti ajeltua enemmän ja tehtyä pieniä reissuja autolla, ja sitä odotamme jo innolla”, pariskunta sanoo.

Pari reissua on tehty Posiollekin. ”Itse olen arka ajamaan kaupungissa, joten Jani hoitaa meillä ajamisen ja minä nautin kyydistä. Posiolla uskaltauduin rattiinkin. Siellä ei tarvitse juuri väistellä muita kuin poroja”, Sanna Rytinki nauraa.

Artikkeli on julkaistu Hyundain Kaistalla-asiakaslehdessä toukokuussa 2021.