Close

MM-rallin Ruotsin osakilpailu alkaa torstaina

Ruotsin ralli on alkamassa. Keliolosuhteiden vuoksi kisa ajetaan lyhennettynä, mutta tunnelmasta odotetaan täyttä.

Ruotsin rallille on vakiintunut paikka maailmanmestaruussarjan toisena osakilpailuna. Tänä vuonna kisa ajetaan tulevana viikonloppuna, vaikka leuto talvi lyhensikin reittiä. Ralli on peruttu historiansa aikana kahdesti. Vuonna 1974 järjestäjät osoittivat tukensa kansainväliselle öljykriisille ja jättivät rallinsa ajamatta, ja 1990 tiet Keski-Ruotsissa olivat täysin sulat, jolloin ralli oli pakko perua. Silloin kaikki tiimit ja kuljettajat olivat kuitenkin jo paikalla, joten järjestäjä organisoi nopeasti 16 kärkiautolle rallisprintin kisakaupunki Karlstadin tuntumassa.

Nyt kilpailu siis lämpimästä talvesta huolimatta ajetaan. Alun perin suunnitellun 19 erikoiskokeen ja 300 erikoiskoekilometrin sijaan ajettavaa on 11 erikoiskoetta ja 170 ek-kilometriä. Typistyksestä huolimatta jaossa on täysi pistepotti sekä kuljettajille että tiimeille.

Lyhyempi reitti tarkoittaa kilpailijoille sprinttihenkistä kisaa, jossa jokainen ek-kilometri ja -metri sekä pikkutarkkuus jo ennakkovalmisteluissa ovat entistä enemmän arvossaan. Perjantain erikoiskokeet ajetaan uudestaan lauantaina. Toistamiseen ajettavilla erikoiskokeilla kilpailijoiden on osattava hahmottaa erikoiskokeiden kuluminen ja mahdolliset nuottimuutokset, jotta sopiva kisavauhti pysyy yllä molempina päivinä. Renkaiden kestävyys on rallin isoin kysymysmerkki, sillä piikkirenkaat repivät tien pinnan nopeasti urille, jolloin erikoiskokeiden kunto toisella ajokerralla on väistämättä melko huono.

Katsojat puolestaan ehtinevät käytännössä vain yhdelle erikoiskokeelle per päivä. Keskellä päivää ei ole lainkaan huoltotaukoa, vaan kilpailijat palaavat vasta iltapäivästä takaisin huoltoalueelle Torsbyn lentokentälle. Muutoksista huolimatta tulijoita odotetaan reitin varrelle entiseen malliin, ja olisikin ihme, jos ei lähes jokaisessa mutkassa palaisi nuotio iloisella liekillä.

Hyundai Motorsport teki viime hetken muutoksen kuljettajakokoonpanoonsa, kun tiimi kutsui Craig Breenin ajotehtäviin. Irlantilainen ajaa Ruotsin rallissa Sébastien Loebin sijaan, joka tallipäällikkö Andrea Adamon kanssa neuvoteltuaan tuli siihen lopputulokseen, että on parempi antaa ajopaikka nuorelle ja nousevalle kyvylle. Loeb nähdään vielä muissa osakilpailuissa, jotka nimetään ranskalaiselle myöhemmin.