Close

MM-rallin ensimmäinen osakilpailu käynnissä Monte Carlossa

Rallin MM-sarjan avausosakilpailu on käynnissä Ranskan Merialpeilla. Kyseessä on 13 osakilpailun pituisen sarjan lähtölaukaus, joka perinteitä kunnioittaen suoritetaan henkeäsalpaavan kauniissa, mutta niin haastavissa maisemissa.

Haastavuus tuli todeksi toisena kisapäivänä Ott Tänakille ja Martin Järveojalle, jotka ajoivat tieltä kovassa vauhdissa. Auto koki kovia, mutta  miehet ovat kunnossa. He eivät kuitenkaan enää jatka kisaa.

Hyundai on mukana myös WRC2-luokassa. Kuljettajina ovat Ove Christian Veiby ja Nikolay Gryazin.

Tiesitkö, että…

  • Monte Carlo on rallin MM-sarjan vanhin osakilpailu. Ensimmäisen kerran Ranskan Merialpeilla kisailtiin jo vuonna 1911.
  • Kisan erikoispiirteinä on aiemmin ollut ns. kokooma-ajo, mikä tarkoitti sitä, että kilpailijat valitsivat starttipaikkansa ralliin ja ajoivat tämän jälkeen jopa tuhansien kilometrien pituisen matkataipaleen Monacoon ja rallin lähtöön. Perinteestä luovuttiin 1990-luvulla. Starttipaikkoihin kuuluivat mm. Lausanne Sveitsissä, Reims Ranskassa ja Köln Saksassa.
  • Ralliin vakiintunut etuautojen käyttö juontaa juurensa juuri Monte Carlo -rallista. Tuolloin ne kulkivat nimellä jäänuottiryhmä, sillä Monte Carlossa on ensiarvoisen tärkeää saada viime hetken tieto sääolosuhteista. Nykyisellään etuautot ovat sallittuja WRC-kuljettajille asfalttiralleissa.
  • Suomalaisvoittajia ralli tuntee kuusi, joista kolme voittajaa juhli Monacossa jo ennen MM-sarjan alkua. Modernin MM-sarjan aikana voittoihin ovat yltäneet Ari Vatanen (1985), Tommi Mäkinen (1999 – 2002) sekä Marcus Grönholm (2006). Myös Mikko Hirvonen on voittanut rallin (2010), mutta tuolloin ralli kuului vain IRC-sarjaan.
  • Hyundailta voitto Monte Carlosta vielä puuttuu. Varsin lähelle Thierry Neuville kuitenkin pääsi, sillä maalissa eroa voittoon ajaneeseen Sébastien Ogieriin oli vain 2,2 sekuntia.