Close

Metsästäjä tuo turvaa tien päälle

Metsästäjät huolehtivat liikenne­turvallisuudesta pitämällä riista­kannat kurissa ja tarjoamalla onnettomuus­tilanteissa suurriistavirka-apua (SRVA) poliisille. Vaativassa harrastuksessa tarvittavia taitoja voi treenata Haulikkokoulu & Kiväärikoulun kursseilla.

Suomen tieliikenteessä sattui viime vuonna lähes 13 800 riistaonnettomuutta. Useimmiten kolarin toisena osapuolena on peura, kauris tai hirvi. Riistaonnettomuuksia pyritäänkin vähentämään sääntelemällä näiden lajien kantoja metsästyksen keinoin. 

Metsästys edellyttää harrastajilta osaamista ja vastuullisuutta. Metsästäjän tulee osoittaa osaamisensa suorittamalla teoriapohjainen metsästäjätutkinto ja hankkimalla tarvitsemilleen aseille aseluvat. Hirvieläinten, karhun tai villisian metsästämiseen tarvitaan myös oma todistuksensa, mikäli metsästää rihlatulla luotiaseella. Todistuksen saa hyväksytystä ampumakokeen suorituksesta. 

Metsästystutkinnossa, ampumakokeissa ja itse käytännön metsästyksessä tarvittavia tietoja ja käytännön taitoja voi opiskella esimerkiksi Haulikkokoulu & Kiväärikoulussa. 

”Räätälöimme opetuksen ja ohjauksen osallistujien osaamistason mukaan. Osallistuminen ei edellytä metsästyskorttia tai aselupaa. Osallistuja saa yksilöllisiä ohjeita suorituksensa kehittämiseen. Ikärajaa ei ole, mutta osallistujalla on oltava riittävästi voimaa aseen turvalliseen käsittelyyn. Useimmat asiakkaistamme ovat jo suorittaneet metsästyskortin ja haluavat lisäoppia aseen käsittelystä ja asesopivuudesta”, Haulikkokoulu & Kiväärikoulun vastuukouluttaja Ville Hirvonen sanoo.

Laaja kurssitarjonta metsästäjille

Haulikkokoulu & Kiväärikoulu järjestää valtakunnallisesti metsästystilanteen aseenkäsittelyn ja ampumataidon perus-, jatko- ja kertauskursseja sekä ryhmille ja yksityishenkilöille räätälöityjä tilauskoulutuksia ja ammuntaan tutustumisen tapahtumia. Myös yksityisopetusta voi varata tietyillä paikkakunnilla. 

”Kurssimme kestävät yhden päivän. Peruskurssilla käydään ensin läpi teoriaa, esimerkiksi asetekniikkaa, ase- ja ampumaturvallisuutta sekä ampumiseen liittyvää fysiologiaa. Iltapäivä on varattu käytännön harjoittelulle. Jatko- ja kertauskursseilla pääpaino on käytännön harjoittelussa.”

Haulikkokoulu & Kiväärikoulun kursseille liikutaan vahvalla Tucson-nelivetohybridillä.

Tilauskoulutuksia voidaan järjestää myös esimerkiksi SRVA-vapaaehtoisille, jotka toimivat Riistanhoitoyhdistysten ylläpitämissä SRVA-organisaatioissa. SRVA-organisaatiot välittävät esimerkiksi riistaonnettomuuksissa vapaaehtoispohjalta toimivien metsästäjien virka-apua poliisille. Metsästäjät jäljittävät eläimen, tarkastavat sen kunnon ja tarvittaessa lopettavat sen eettisesti oikein. Näin eläin ei jää kärsimään, eikä siitä ole vaaraa liikenteelle.

”SRVA-toimintaan on omat peruskoulutuksensa. Meidän koulutuksissamme, kuten Vaarallinen Riista -kurssilla tai tilauskoulutuksessa, metsästäjät voivat täydentää taitojaan ja osaamistaan toimia erilaisissa suurriistatilanteissa ja -konflikteissa”, Hirvonen kertoo. 

Tucson kuljettaa koulutuksiin

Haulikkokoulu & Kiväärikoulu on aloittanut yhteistyön Hyundain kanssa pari vuotta sitten. Organisaatiot ovat osallistuneet yhdessä erämessuille sekä ammunnan ratatapahtumiin. Lisäksi Hyundai on ollut näkyvästi esillä Haulikkokoulu & Kiväärikoulun kursseilla ja koulun kouluttajat ovat osallistuneet Hyundai Finlandin sidosryhmätapahtumiin. 

Hyundailla on tärkeä roolinsa myös Haulikkokoulu & Kiväärikoulun arjessa, sillä kursseille liikutaan rouhealla Tucson-nelivetohybridillä. 

”Liikumme paljon tien päällä ja myös vaikeakulkuisemmilla teillä. Siksi on tärkeää, että käytössä on luotettavat kulkuneuvot. Vahva Tucson sopii tarpeisiimme erittäin hyvin”, Hirvonen toteaa.

Havaitse hirvet ja peurat ajoissa syyspimeillä

  • Pidä tuulilasi ja pyyhkijät puhtaina. Lisää lasinpesunestettä ajoissa. 
  • Tarkastuta näkösi ja autosi valojen toimivuus.
  • Vaihda lähivaloille vasta oman ja vastaantulevan auton valokeilojen kohdatessa. 
  • Kohdista katseesi tien oikeaan reunaan. Näin havaitset hirvieläimet ajoissa etkä häikäisty vastaantulijoiden valoista.
  • Kun alennat ajonopeutta, havainnointi helpottuu.

Toimi näin hirvi- tai peura­kolarissa

  • Siirrä auto tien oikeaan reunaan, sammuta moottori. Varoita muita hätävilkuin ja varoituskolmiolla. Käytä huomioliiviä tai taskulamppua, kun liikut onnettomuuspaikalla.
  • Auta loukkaantuneita, anna tarvittaessa ensiapua.
  • Ilmoita kolarista ja sijainnis­tasi hätäkeskukseen 112. Jos käytät Suomi 112 -sovellusta, hätäkeskus saa koordinaattisi. 
  • Merkitse onnettomuuspaikka esim. muovipussilla, lippu­siimalla tai riista.fi-sivustolta tulostettavalla riistaonnettomuusmerkillä. Vältä sotkemasta jälkiä onnettomuus­paikalla.

Teksti  Tuomas Lehtonen  |  Kuvat  Miika Kainu