Close

Legendaarinen Pony Coupe Concept rakennetaan uudelleen

Hyundain syntytarinaan tiiviisti liittyvä Pony-malli, ja siitä jalostettu Pony Coupe Concept, ovat antaneet inspiraatiota niin elokuvamaailmaan kuin Hyundain nykymallistoon.

80- ja 90-lukujen vaihteessa nuoruuttaan viettäneet muistanevat Paluu Tulevaisuuteen (Back to the Future) -elokuvien legendaarisen DeLorean DMC 12 -auton. Harvempi on kuitenkaan tietoinen elokuva-auton alkuperäisestä inspiraationlähteestä.

DeLoreanin juuret vievät italialaisen Giorgetto Giugiaron piirustuspöydälle. Giugiaro sai uransa alkuaikoina toimeksiantona suunnitella silloin vielä varsin tuntemattomalle automerkille, Hyundaille, merkin ensimmäisen itsenäisen automallin, joka olisi samalla ensimmäinen massatuotettu korealainen auto. 70-luvun alkupuolella Koreasta ei vielä löytynyt automuotoiluosaamista, joten katseet käännettiin alan kuumimpaan maailmankolkkaan, Italiaan.

Giugiaron kynästä piirtyivät Hyundaille sittemmin legendaariseksi muotoutunut Pony ja Pony Coupe Concept, jotka esiteltiin Torinon autonäyttelyssä vuonna 1974. Jälkimmäinen toimi inspiraationa myös DeLoreanille. Samoin Ponyn perintö näkyy suoraan Hyundain nykymallistossa IONIQ 5:n muotoilussa sekä vetyhybridi-konsepti N Vision 74 -mallissa. 

Hyundai Pony Coupe etuviistosta

Nyt Hyundai on kertonut rakentavansa alkuperäisen Pony Coupe Conceptin uudelleen yhteistyössä Giugiaron kanssa. Kyse on kuitenkin vain yksittäiskappaleesta, joka korvaa alkuperäisen konseptiyksilön, jota ei enää ole olemassa. 

Alunperin Hyundai Pony Coupe -malli oli tarkoitus tuoda Pohjois-Amerikan ja Euroopan markkinoille 80-luvun alussa, mutta globaali taloustilanne laittoi automallille stopin juuri ennen massatuotannon suunniteltua aloitusta vuonna 1981. 

Vaikka Pony Coupe jäi aikoinaan vain haaveeksi, automallin eteen tehty työ vaikutti merkittävästi korealaisen autotuotannon syntymiseen.

Pony Coupe Concept luonnospiirros