Close

Kuka on maailman nopein Ott Tänak?

Hyundai Motorsport saa tiimiinsä rallin MM-sarjan nopeimman kuljettajan, kun eestiläinen Ott Tänak liittyy miehistöön vuoden 2020 alusta. Voittajaksi kasvaminen on vienyt vuosia, eikä tie ole aina ollut helppo.

Maailman nopeimman kuljettajan, Ott Tänakin, juuret ovat Viron suurimmalla saarella, Saaremaalla, jossa asuu hiukan yli 30 000 asukasta. Kotiseudullaan hänen oli hyvä harjoitella ajamista, johon innosti erityisesti isä Ivar Tänakin esimerkki. Ivar Tänak kiersi kansallisia ralleja vuosina 1988 – 2003, ja sai pian kotitilan autotalliin seuraa Ott-pojastaan.

Tänak pääsi kilpailemaan rallisprintteihin jo 14-vuotiaana ja hän sai nopeasti oman fanikuntansa. Uran alkuvuodet Tänak kilpaili kaksivetoisilla autoilla. Talvella 2006 hän vieraili myös Mikkelin seudulla ajetussa Vaakuna-rallissa.

Kaikkiaan Tänak on osallistunut yli 200 ralliin, joista 105 on ollut MM-osakilpailuja. Kaikki MM-sarjan osakilpailuvoittonsa Tänak on saavuttanut viimeisten kolmen kauden aikana.

Neste Rallissa Tänak ajoi ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Uran toinen MM-ralli päättyi harmillisesti ulosajoon, kun nopea nuorukainen puristi itsensä ja autonsa äärirajoille. Kesällä 2016 Tänak osoitti sitä potentiaalia, jota häneltä osattiin odottaakin. Puolan MM-rallin voitto lipsahti käsistä rengasrikkoon viime metreillä, mutta tähti oli syttynyt. Kaudella 2017 Tänak saavutti kaksi osakilpailuvoittoa. Vuonna 2018 onnistumiset eivät aivan riittäneet maailmanmestaruuteen, mutta kausi 2019 meni nappiin.

Tänak on loistoiskussa. Kuusi osakilpailuvoittoa riitti maailmanmestaruuden varmistumiseen Katalonian osakilpailussa. Pian tämän jälkeen Hyundai Motorsport tiedotti kiinnittäneensä sarjan tämän hetken nopeimman kuljettajan riveihinsä kahdeksi seuraavaksi kaudeksi. Tänakin kanssa kaudella 2020 Hyundai i20 WRC -autoja kuljettavat Thierry Neuville, Dani Sordo ja Sébastien Loeb.

Lue lisää:

Hyundai Motorsport on rallin MM-sarjan valmistajien maailmanmestari kaudella 2019.

Artikkeli 1.11. Ott Tänak siirtyy Hyundai i20 WRC:n ohjaamoon