Close

Kaikki tiet vievät kohti uutta

Maustetytöt-duo on vakuuttanut Suomen päästä varpaisiin. Anna Karjalaisen ja Kaisa Karjalaisen musiikissa maistuu elämä, joka ei yllätä lottovoitoilla.

Maustetytöt ja Hyundai yhteistyössä

Maustetytöt on löytänyt Suomen musiikkikartalta paikkansa nopeasti. Yhtyeen ensimmäinen single, vuonna 2019 julkaistu Tein kai lottorivini väärin kolahdutti kotoista sielunmaisemaa. Kahden julkaistun albumin jälkeen yhtye on jo jättänyt kulttuuriimme pysyvän puumerkkinsä.

Karjalaisen siskokset upposivat musiikin taikapiiriin lapsuudenmaisemissa Vaalassa. Kotona soi 1960–80-lukujen kotimainen ja ulkomainen musiikki, ja kunnan kansalaisopisto roihautti musiikkikipinän lopullisesti. Kaisa soitti harmonikkaa, pianoa ja bassoa, ja Anna opetteli sekä klassisen että sähkökitaran salat. Lisäksi laulettiin. ”Aika pian tuli myös vahva tarve perustaa bändi”, Anna sanoo.

Siskokset ovat tehneet pienestä pitäen kaiken yhdessä, eikä bändinkään suhteen poikettu totutusta. Kaisa oli 16- ja Anna 17-vuotias, kun he perustivat englanninkielisiä biisejä tehneen Kaneli-kokoonpanon, jonka rumpalina oli Karjalaisten kolmas sisko. ”Kanelin jälkeen halusin tehdä biisejä suomeksi, ja sen jälkeen moni asia onkin loksahtanut paikoilleen”, Kaisa kuvailee Maustetyttöjen uran lennokasta alkua.

Maustetyttöjen muun muassa indie popiksi luonnehditussa musiikissa soi rosoinen, todenkaru arki, joka on piirtynyt sanoituksiin elämää läheltä katsoen. Kappaleet syntyvät sisarusten kesken saumattomasti. Kaisa lähettää biisien tekstit Annan sävellyspajaan, ja joskus mukana seuraa myös aihio sävelestä. Anna puolestaan lähtee liikkeelle joko Kaisan ajatuksesta tai luo kokonaan uuden maailman. ”Työskentelytapana se on turvallinen. Voimme olla toisillemme täysin rehellisiä.”

Keikkailu on muusikon työn suola

Paljonpuhuvien tarinoidensa lisäksi Maustetytöt on tullut tunnetuksi vähäeleisestä esiintymisestä sekä läsnäolosta, joka on tavoittanut yhä laajenevan fanien joukon. Parin viime vuoden aikana naisten työarki ehti rytmittyä keikkojen ympärille, ja vuorovaikutus elävän yleisön kanssa on osoittautunut korvaamattomaksi.

”Lavalla saa välitöntä palautetta, ja ihmiset tulevat juttelemaan keikan jälkeen. Keikkoja meillä on ollut viikossa kahdesta neljään, mutta nyt korona-aikana on tullut sellainen olo, että onko kuvitellut kaiken, kun keikoille ei pääsekään”, Anna toteaa.

Mieleenpainuvimpina keikkamatkoina Anna ja Kaisa muistavat keikat kaukana Helsingin Kalliosta, vaikkapa Inarissa. Suomi on ylipäätään näyttäytynyt uudessa valossa keikkailun myötä, ja  siskokset ovat huomanneet, että eri puolilla yleisökin on hieman erilaista. Kaupungeissa keikkayleisö on usein pidättyväisempää, kun taas pienemmissä paikoissa tunnelma voi yllättää.

”Välillä sahaaminen Helsingin, Utajärven ja Turun välillä tuntuu tietenkin raskaalta. Mutta matkoilta jää mahtavia muistoja”, Kaisa sanoo. ”Keikat vievät energiansa, mutta ne ovat joka tapauksessa tämän työn suola. Vaikka joskus jännittääkin, pystymme ainakin hetkittäin myös nauttimaan esiintymisestä.”

Hyundai x Maustetytöt

Omaa tietä ilman rajoja

Suomen mittaisessa maassa keikkamatkoille tarvitsee kulkupelin, johon mahtuu kaikki matkalla tarvittava. Keikkareissunsa Maustetytöt tekevät yleensä pakettiautolla, jossa riittää tilaa myös bändin miksaajalle kalustoineen. ”Keikkamatkoilla ajamme kaikki vuorotellen, niin että jokainen saa myös levähtää. Uutta musiikkia ei matkoilla varsinaisesti tehdä, vaan se materiaali syntyy vapaiden aikana.”

Välillä Anna ja Kaisa matkustavat keikoilleen kahdestaan, ja silloin he pakkaavat soittimet ja vahvistimet Hyundai Tucsoniin, joka on ollut isona apuna arjessa. ”Auto tuntuu suorastaan luksukselta ja helpottaa kieltämättä monia asioita. Vaikka asumme eri osoitteissa, pärjäämme hyvin yhdellä autolla, eikä vuoroista tarvitse tapella”, Kaisa naurahtaa.

Musiikillisesti Karjalaisen siskokset aikovat ajella uteliaina kohti sitä, mikä kulloinkin kutsuu. Naiset toteavat suhtautuvansa työhönsä määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti, mutta haluavansa olla avoimia uudelle. Jokaisesta tulevasta levystä on tavoitteena tehdä omanlaisensa kokonaisuus. Uutta musiikkia, keikkamatkoja ja elämän kilometrejä on hyvä tehdä ja taittaa luotettavan bändikaverin rinnalla. ”Toistemme kanssa meidän ei tarvitse pelätä. Se on yhteistyömme avain ”.


Mikä Maustetytöt?

› Maustetytöt on Anna Karjalaisen ja Kaisa Karjalaisen vuonna 2017 perustama indie pop -bändi. Vaalasta kotoisin olevat Karjalaisen siskokset asuvat Helsingin Kalliossa.

› Yhtye on julkaissut kaksi albumia: Kaikki tiet vievät Peltolaan ilmestyi 2019 ja Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä vuonna 2020. Maustetyttöjen tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat mm. Tein kai lottorivini väärin ja Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään.

› Kesällä Anna ja Kaisa toivovat pääsevänsä keikoille, sillä sitä he ovat kaivanneet.


Bongaa somesta lisää Hyundain yhteistyökumppaneita #HyundaiAsenne