Close

Itäisessä Sveitsissä sijaitsevan St. Gallenin Poliisi liikkuu täyssähköautoilla

St. Gallen on hankkinut 13 Hyundai Kona electric -autoa Poliisin käyttöön. Viisi autoista on teipattu poliisin väreihin ja ne ovat normaalissa partiokäytössä. Tämän lisäksi poliisin käytössä on kahdeksan siviiliautoa, jotka nekin on toki varusteltu poliisikäyttöön.

Sveitsin Hyundai luovutti autot Poliiseille toukokuun puolivälissä, ja autot on jaettu Poliisiasemille ympäri aluetta. St. Gallenin kantonissa* asuu hieman yli 500 000 ihmistä, ja kantonin pääkaupunki on noin 75 000 asukkaan St. Gallen.

Hyundai Kona electric oli ainoa sähköauto, joka täytti poliisin tiukat valintakriteerit. Vaatimuksena oli, että autoissa piti olla tehoa yli 100 kilowattia, niiden toimintamatka piti olla yli 400 kilometriä ja niissä piti olla viisi istumapaikkaa sekä riittävästi tilaa Poliisien varusteille. Lisäksi autojen hankintahinnan rajaksi on asetettu 50 000 Sveitsin frangia (44 470 euroa).

Myös Sveitsissä poliittinen keskustelu autojen päästöistä ja ympäristöystävällisyydestä käy kuumana. Kaupungit ja kantonit ympäri maata ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään sekä hiilijalanjälkeään lähitulevaisuudessa. Myös sähköautojen hiljaisuus puoltaa niiden valintaa – etenkin partiokäyttöön kaupungeissa yöaikaan. St. Gallenin Poliisi on myös laskenut, että Kona electricin vastaavalla polttomoottorilla varustettua autoa korkeampi hankintahinta tasoittuu selvästi sähköauton alhaisempien käyttökustannusten myötä.

*Kantonilla tarkoitetaan hallintoaluetta. Sveitsissä on 26 kantonia, jotka muodostavat Sveitsin liittovaltion. Kantonit ovat hallinnollisesti varsin itsenäisiä, sillä jokaisella kantonilla on oma perustuslakinsa ja omat lainsäädäntö- ja toimeenpano- ja tuomioelimensä.