Close

Hyundain konseptiautot kertovat lähitulevaisuuden autoilusta

Hyundai Motor esitteli äskettäin uusimman konseptisähköautonsa Prophecyn, joka ilmentää merkin muotoilullista Sensuous Sportiness -identiteettiä. Muidenkin Hyundain viimeaikaisten konseptimallien tapaan sen muotoilu antaa vihjeitä siitä, millaiselta tulevaisuuden Hyundai-mallit saattavat näyttää.
  • Hyundain viimeisimmät konseptiautot ovat esitelleet suunnittelua, joka on siirretty tuotantomalleihin
  • Uusin konseptiauto on täyssähköinen Prophecy, joka ilmentää Hyundain Sensuous Sportiness -muotokieltä
  • Konsepteilla autonvalmistajat esittelevät tulevien mallien uusia ideoita ja teknologioita

Konseptiautot antavat autonvalmistajille tilaisuuden testata suunnittelun ja muotoilun rajoja kokeilemalla rohkeasti uusia ideoita ja tyylejä. Perinteisesti monet valmistajat ovat käyttäneet konseptimallejaan selvittääkseen asiakkaiden reaktioita radikaaleihinkin ratkaisuihin – joita ei ehkä koskaan ole viety tuotantoon saakka.

Viime vuosina Hyundai on kuitenkin esitellyt useita konseptimalleja, jotka ovat antaneet esimakua myöhemmistä tuotantomalleista.

i-oniq konseptiauto

2012 – i-oniq

Vuoden 2012 Geneven autonäyttelyssä Hyundai esitteli i-oniq-konseptin, urheilullisen viistoperäisen sähköauton, jossa oli bensiinimoottori toimintamatkaa lisäämässä. Hyundain Euroopan tutkimus- ja kehityskeskuksessa suunniteltu malli oli ensimmäinen, jossa käytettiin merkille tunnusomaiseksi muodostunutta Cascading Grille -etusäileikköä.

Hyundain suunnittelijat käyttivät dynaamisia mittasuhteita luodakseen i-oniqille esteettisen ja käytännöllisen korimuodon. Auton linjoihin on muotoiltu sekä herkkiä että lihaksikkaita piirteitä, joissa yhdistyvät korkea laatu ja urheilullisuus.

I-oniq-konsepti ennakoi neljä vuotta myöhemmin ensiesiteltyä Hyundai IONIQia, maailman ensimmäistä automallia joka tuli saataville kolmella sähköistetyllä voimalinjalla.

Intrado konseptiauto

2014 – Intrado

Hyundai Intrado -konsepti paljastettiin vuoden 2014 Geneven autonäyttelyssä, ja se viitoitti merkille uutta suuntaa tarjoamalla näkemyksen siitä, miten autot vastaavat tulevaisuuden liikkumistarpeisiin. Intrado osoitti todeksi Hyundain uskon siihen, että kehittynyt ajoneuvoteknologia ja älykäs suunnittelu voidaan yhdistää palvelemaan kuljettajaa ja matkustajia entistäkin tehokkaammin.

Lentokoneen siiven alapinnasta nimensä lainanneen Intradon erottuva muoto kertoo tarkasta yksityiskohtien huomioimisesta ja on aerodynaamisesti tehokas.
Intrado antoi vaikutteita vuonna 2017 lanseeratun Hyundain ensimmäisen kompaktin kokoisen SUV-mallin, Konan, muotoilulle. Konan linjoissa korostuvat keulan ja perän rohkea muotoilu, leveänmatala olemus, joka henkii auton istuvuutta tiessä sekä sulavat mutta terävät linjat.

Hyundai RN30 -konseptiauto

2016 – RN30

Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2016 Hyundai näytti yleisölle RN30:n, moottoriurheilusta ammentaneen sporttisen konseptimallin. i30-tuotantomalliin perustuva RN30 kehitettiin tiiviissä yhteistyössä Hyundai Motorsportin, Hyundai Motorin Euroopan tekniikkakeskuksen sekä suorituskykyisten mallien kehittämiseen erikoistuneen Hyundai Motor Performance Development and High Performance Vehicle Division -osaston kanssa. RN30:n ylistettiin yhdistäneen aerodynaamiset muodot, korkean suorituskyvyn takaavan tekniikan ja henkeäsalpaavan nopean ajon kokemuksen.

RN30:n ulkomuodossa erottuvat lokasuojien “kelluvat” muodot, jotka yhdessä korin sivuhelmojen kanssa parantavat aerodynaamisuutta ja luovat tunteen auton imeytymisestä radan pintaan.

RN30 palveli edelläkävijänä muotoilullisille ratkaisuille, joita käytettiin sekä i30 N- että i30 N TCR -malleissa. Näitä olivat muun muassa kolmiomaiset ajovaloja kehystävät paneelit, Performance Blue -koriväri, turvakehikko sekä N-mode-painike. RN30:n painoa säästävää suunnittelufilosofiaa sovellettiin i30 N TCR -mallissa.

FE Fuel Cell -konseptiauto

2017 – FE Fuel Cell

Futuristinen FE Fuel Cell -konsepti oli esittelyssään vuoden 2017 Geneven autonäyttelyssä uusi askel kohti vetykäyttöisiä ajoneuvoja. Tämän mallin myötä Hyundai vahvisti sitoutumisensa polttokennoautojen kehitystyöhön.

Luonnon inspiroimana virtaavat muodot saaneen FE Fuel Cell -konseptimallin tuottama ainoa päästö on vesi. Auton minimalistinen, puhdas ja rauhallinen muotokieli henkii sen saastuttamatonta luonnetta. Mallin pelkistetty tyyli näkyy esimerkiksi dramaattisen tyylikkäissä takailmanohjaimissa ja pintojen muotoihin integroiduissa ilma-aukoissa, joiden älykäs suunnittelu takaa hyvän aerodynaamisuuden.

Hyundain toisen sukupolven polttokennoauto, NEXO, esiteltiin muutamia kuukausia FE Fuel Cell -konseptin jälkeen, jolta se peri SUV-tyylisen jämäkän yleisilmeen ja silmäänpistävät muotoilun piirteet. NEXO edustaa luonnonmukaista ja sulavaa muotoilua, ja sen kelluvalta näyttävää kattoa korostavat auton sisätilojen valoisuus sekä solakat D-pilarit, jotka sulautuvat takaspoileriin.

Le Fil Rouge -konseptiauto

2018 – Le Fil Rouge

Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2018 Hyundai toi yleisön nähtäville Le Fil Rouge -konseptin. Malli heijastelee Hyundain uskoa siihen, että merkin menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Le Fil Rouge sai vahvasti vaikutteita Hyundai Pony Coupe Concept -mallista vuodelta 1974.

Le Fil Rouge on sulavaperäinen fastback, jonka mittasuhteet perustuvat ns. kultaiseen leikkaukseen. Hyundain suunnittelijat loivat mallin mittasuhteisiin ainutkertaisuutta pitkällä akselivälillä, suurilla pyörillä ja lyhyillä etu- ja takaylityksillä. Malli ilmentää Light Architecture -lähestymistapaa, joka luo autoon dynaamisen ulkomuodon ja vaikutelman eteenpäin suuntautuvasta liikkeestä.

Auto ilmensi uutta alkua Hyundain muotoilussa ja tarjosi ensimmäiset maistiaiset uudesta Sensuous Sportiness -identiteetistä. “Sensuous” merkitsee tunteisiin vetoavia arvoja, joita asiakkaat voivat kokea muotoilun kautta, ja “Sportiness” viittaa noiden arvojen toteuttamiseen edistyksellisillä liikkumisratkaisuilla.

Suunnitteluratkaisuja Le Fil Rouge -mallista on otettu käyttöön kahdeksannen sukupolven Sonatassa sekä seitsemännen sukupolven Elantrassa.

Hyundai 45 -konseptiauto

2019 – 45

Hyundai paljasti 45-konseptin Frankfurtin autonäyttelyssä eli IAA:ssa vuonna 2019. 45 edusti kunnianosoitusta merkin perinteille muokattuna kohtaamaan tulevaisuuden ja enteillen Hyundain automuotoilun uutta aikakautta, joka keskittyy sähköistykseen, autonomisiin teknologioihin ja älykkääseen designiin. Malli on uusi tulkinta ikonisesta Hyundai Pony Conceptista, joka ensiesiteltiin 45 vuotta aiemmin vuonna 1974.

Auton klassista luonnetta määrittävät sen monokokkityyppinen kori sekä aerodynaaminen ja kevyt toteutus, joka on saanut inspiraatiota 1920-luvun lentokoneista. Nimi juontaa osin juurensa korin etu- ja takaosan muodoissa oleviin 45 asteen kulmiin, jotka muodostavat timanttia muistuttavan siluetin. Muodot antavat lisäksi viitteitä tulevien täyssähköautojen ulkonäöstä.

Designinsa kautta 45 riisuutuu kaikesta monimutkaisuudesta ja juhlistaa alkuperäisen coupé-konseptin puhtaita linjoja ja minimalistista rakennetta. Aivan kuten Le Fil Rouge aiemmin, 45 edustaa Hyundain Sensuous Sportiness -muotoiluidentiteetin jatkuvaa kehittymistä.

Vision T -konseptiauto

2019 – Vision T

Viime vuoden AutoMobility LA -näyttelyssä Hyundai paljasti innovatiivisen SUV-henkisen Vision T -lataushybridikonseptinsa. Dynaamisuutta koko toteutuksellaan heijasteleva malli antaa viitteitä yhtiön uuden urbaania seikkailullisuutta henkivän SUV:n tyylistä.

Sensuous Sportiness -filosofian ohjaaman Vision T:n profiili ilmaisee jatkuvaa nopeutta ja eteenpäin suuntautunutta liikettä. Pitkä konepelti ja tasainen kattolinja yhdessä pitkän akselivälin ja lyhyiden ylitysten kanssa heijastelevat vahvasti auton dynaamista luonnetta. Vastakohtana yleiselle kompaktien SUV-mallien tyylille Vision T käyttää teräviä geometrisiä
kulmia ja särmikkäitä reunoja luodakseen hätkähdyttävän kontrastin sulavan siluetin ja maskuliinisen kulmikkuuden välille.

Hyundai Prophecy -konseptiauto

2020 – Prophecy

Hyundain viimeisin konseptiauto, Prophecy, julkistettiin tämän vuoden maaliskuussa. Malli erottuu selvästi aiemmin julkaistusta 45:stä sulavalinjaisilla kaarillaan ja virtaavilla linjoillaan, joissa ei käytännössä ole lainkaan teräviä kulmia eikä reunoja rikkomassa linjakkuuden vaikutelmaa. Mallin uusklassiset muodot kumartavat 1920- ja 1930-lukujen luksusautoille samalla kun uniikit yksityiskohdat, kuten pikselöity valojen toteutus ja aerodynaamiset pyörät, saavat sen näyttämään kuin tulevaisuudesta saapuneelta. Auton nimi, Prophecy eli profetia tai ennustus, on selkeä vihje siitä, että se on esimakua tulevasta.

Prophecy on Sensuous Sportiness -tyylin viimeisin ilmenemä. Se edustaa esteettisen harmonian ja aerodynaamisuuden täydellistä liittoa. Auton identiteetin voi nähdä sen täydellisessä siluetissa, joka koostuu yhdestä ainoasta, keulasta perään saakka ulottuvasta virtaviivaisesta kaaresta. Pehmeät linjat ja sulokkaat kurvit antavat Prophecylle sään hiomaa kiveä muistuttavan muodon.

Intuitiivisella kuljettajan käyttöliittymällä, päästöttömällä voimalinjalla ja ainutkertaisella ilmansuodatusjärjestelmällä Prophecy antaa siinä matkaaville miellyttävän ja rentouttavan kokemuksen suojellen samalla ympäristöä. Voi sanoa, että toteutusta on ohjannut optimistinen tulevaisuudenusko.

Lue lisää: