Close

Hyundai Motorsportin vieraileva tähti Sébastien Loeb

Rallin MM-sarjasta puhuttaessa yksi nimi nousee ylitse muiden. Sébastien Loeb voitti maailmanmestaruuden peräti yhdeksän kertaa peräkkäin, ja pitää yhä 79 osakilpailuvoitollaan selkeää piikkipaikkaa myös tässä tilastossa.

Sen enempää selittelyä maailman menestyksekkäimmän kuljettajan palkkaaminen tuskin vaatii, joten sanomalla vain avainsanat Hyundai ja Sébastien Loeb pitäisi jokaisen rallifanin tietää, mistä on kyse.

Loeb ei ole jäähdyttelemässä, eikä ajelemassa vain omaksi ilokseen. Se tuskin sopisi ranskalaiseen tiukkaan kilpailijaminään millään muotoa, joten olettaa sopii, että mies antaa heti alkukaudesta kelpo vastuksen sarjan vakikasvoille.
Loebin kisaohjelma koostuu kuudesta rallista, joista ensimmäiset kaksi hän ajaa heti alkuvuodesta Monte Carlossa ja Ruotsissa.

Heti tammikuun alussa Loeb vieraili tiimin päämajassa Alzenaussa, kokeilemassa tulevaa kisaistuintaan i20 Coupe WRC –autossa. Monte Carlo –ralliin Loeb rientää suoraan Dakar-rallista, joten miehen aikataulu tammikuussa on varsin kiireinen.

– Kävin kahdesti Dubaissa valmistautumassa Dakariin, kertaalleen ralliautolla ja kertaalleen ”buggylla”, jotta totuin dyyneillä ajamiseen. Olen myös viettänyt aikaa tyttäreni kanssa ja perheen kanssa joulua. Nyt valmistaudun kiireiseen kuukauteen, joka alkaa siis Dakar-rallilla, Loeb ynnäilee.

Oman jännityksensä kokonaisuuteen tuo mitättömän lyhyt aika, jonka Loeb ehtii uuteen työkaluunsa totutella.

– Meillä on todella lyhyt mahdollisuus testata autoa ennen Monte Carlo –rallia. Palaan Dakarista vasta 18.tammikuuta, ja nuotitusjakso alkaa jo 21.päivä. Olen toiveikas, että olemme lähtöviivalla niin hyvin valmistautuneita kuin vain voi olla ennen kauden avauskisaa.

Jokainen yksityiskohta on otettu huomioon, jotta Loeb saataisiin tuntemaan olonsa kotoisaksi ennen h-hetkeä. Itseluottamuksen rakentaminen lähtee oikean ajoasennon löytämisestä.

– Vierailu Alzenaussa oli erittäin tuottoisa, ja auttaa varmasti minua ja Danielia (kartanlukija Elena) pääsemään vauhtiin nopeasti heti kun pääsemme testaamaan autoa. Kokeilin myös tulevaa kisaistuintani – asia, jonka olen tehnyt vain kerran aiemmin ajaessani WTCC-sarjassa, mutta rallissa en koskaan ennen. Teimme joitain muutoksia, joilla saimme tehtyä oloani mukavammaksi testiä varten. Tämä auttaa maksimoimaan muutoin lyhyen testiaikamme.

Kaikki rallivoittonsa ja mestaruutensa Citroenilla voittaneen Loebin ei uskottu vaihtavan tiimiä koskaan, mutta toisin kävi. Punainen vaihtuu hopeaan ja oranssiin, joista odotetaan tulevan Loebin uusia lempivärejä.

– Ajettuani niin pitkään samalle autonvalmistajalle, kestää aikaa tottua niihin. Pidän uusista väreistäni, ja odotan todella tätä haastetta. Kaudesta tulee varmasti mielenkiintoinen.

Loebin omat odotukset ovat tiimin kanssa yhteneväiset. Osaavat kädet tekevät tavallisesti ihmeitä, ja sellaiset Loebilla kieltämättä on. Edes pitkä ajotauko ei ole vienyt parasta terää miehen nopeudesta.

– Totta kai, toivon voivamme ajaa voitoista, mutta samalla tiedän senkin, että on vaikeaa palata MM-sarjaan uudella autolla ja uudessa tiimissä. Ajoin kolme kisaa viime vuonna ja voitin yhden niistä. Toivottavasti totun nopeasti i20 Coupe WRC –autoon, ja voin olla kilpailukykyinen – ja ehkä myös ajaa voitoista, aprikoi Loeb.

Toimittaja: Miika Wuorela

Kuvat: Hyundai Motorsport