Close

Hyundai Motorsport viidellä WRC-autolla Rovaniemelle

Kahden edelliskauden valmistajien maailmanmestaritalli Hyundai Motorsport lähtee napapiirille taistelemaan Rovaniemen MM-rallin voitosta. Kauden toinen rallin MM-osakilpailu on sarjassa uusi ja samalla sarjan ainoa talviralli. WRC3-luokan hallitseva maailmanmestari Jari Huttunen aloittaa uuden kilpailukautensa Rovaniemeltä. Huttunen kilpailee rallissa Hyundai Motorsport N -tiimin WRC2-luokan Hyundai i20 R5:lla.

Hyundain tehdastiimissä Hyundai i20 Coupe WRC -autoja Rovaniemellä ajavat Thierry NeuvilleMartijn Wydaeghe, Ott TänakMartin Järveoja sekä Craig BreenPaul Nagle.

Lisäksi Hyundain asiakastiimin Hyundai 2C Competitionin i20 WRC-autoilla rallissa nähdään toisen polven ralliautoilijat Pierre-Louis LoubetVincent Landais sekä Oliver SolbergSeb Marshall.

Tänakin vyöllä yksi Tunturiralli

Tallipäällikkö Andrea Adamo kertoo, että hänen joukkueensa tähtää parempiin tuloksiin kuin neljä viikkoa sitten Monte Carlon MM-avauksessa, jossa Thierry Neuville sijoittui parhaana Hyundai-kuljettajana kolmanneksi.

– Ei ole salaisuus, että kautemme ei alkanut Monte Carlossa suunnitellulla tavalla. Arctic Rally Finland antaa meille mahdollisuuden uusintaan. Jokainen kolmesta kuljettajastamme on ajanut MM-sarjan aiemmissa talviralleissa palkintokorokkeelle, joten tiedämme, että he pystyvät kilpailemaan huippunopeilla talviralliteillä hyvin. Upouusi MM-ralli on meille kaikille jännittävä haaste, mutta meillä ei ole varaa lepäillä laakereillamme. Automme tulee olla rallin kärjessä kaikki kolme kilpailupäivää ja vain voitto Rovaniemeltä on hyvä tulos.

Hyundain ajajakolmikosta jokaisella on joku ajokokemus Suomen Lapista.

Thierry Neuville kertoo, että hän on kertaalleen Lapissa ajanut rallitestiä, kuten myös Craig Breen. Sen sijaan Monte Carlossa keskeyttämään joutunut Ott Tänak osallistui yksitoista vuotta sitten kilpailijana Tunturiralliin, jossa hän joutui teknisen vian takia keskeyttämään.

– Kilpailin Rovaniemellä vuonna 2010, joten minulla on kokemusta muutamista alueen erikoiskokeista. Kysymyksessä on takuuvarma lumiralli ja olen varma, että Rovaniemen MM-ralli on oikealla paikalla MM-kalenterissa. Tavoitteeni on ottaa Monten pettymyksen jälkeen kauteeni uusi startti ja ajaa itselleni sekä tiimilleni vahva tulos Suomesta, Tänak toteaa.

Hyundain ajajakolmikko kilpailee Rovaniemellä samoilla WRC-autoyksilöillä kuin kauden avauksessa Monte Carlossa.

Jari Huttunen haastattelussa

Huttusen WRC2-kausi liikkeelle

WRC3-luokan hallitseva maailmanmestari Jari Huttunen aloittaa uuden kilpailukautensa Rovaniemeltä. Huttunen kilpailee rallissa Hyundai Motorsport N -tiimin WRC2-luokan Hyundai i20 R5:lla, tallikaverinaan Ole Christian Veiby.

Viimeistelytesteistä tavoitettu Huttunen kertoo, että hänen tavoitteenaan on toistaa viime vuonna Ruotsin MM-rallissa nähty kärkikamppailu vaikka kotikisaedusta ei voida tällä kertaa puhua.

– Ajoin vuonna 2015 etuvetoautolla kertaalleen Tunturirallissa. Se taisi olla urani toinen nuottikilpailu, josta en oikeastaan muista mitään. Siksi tässä ei tunnu siltä, että minulla olisi kotikenttäetua. Fiilikset ovat kuitenkin hyvät. Ajoimme tiistaina testiä ja kaikki on kunnossa tulevaan.

WRC2-luokassa taso on kova. Huttunen saa Rovaniemellä vastaansa WRC-tallipaikkaa ensi kaudelle MM-sarjasta metsästävät Esapekka Lapin ja Monte Carlossa WRC2-luokassa voittoon ajaneen Andreas Mikkelsenin.

– Kovaa saa mennä ja aika vauhdikkaat Lapin tiet ovat aina olleetkin. Taso on kova, mutta voittoon pyritään. Ei siinä muu auta kuin mennä sen minkä pääsee ja katsoa sitten, mihin se riittää, Huttunen muistuttaa.

Paikka Hyundai Motorsport N -tiimissä merkitsee myös sitä, että Huttunen pääsee tänä vuonna kilpailemaan useimmissa MM-ralleissa WRC2-luokan mestaruudesta. Hänen taustallaan on sama Kowax2B Rally Team, jonka kanssa tehty yhteistyö toi WRC3-luokan mestaruuteen viime kaudella.

– Tämä tilanne on meille ehdottoman hieno. Aika harvoin on ollut niin, että tässä kohtaa vuotta tiedän, että mitä kilpailuja pääsen vuoden aikana ajamaan. Odotan Rovaniemen MM-rallia jo innolla.

Hyundai Motorsport i20 WRC Coupe

Rovaniemen MM-rallia vain etänä

Viranomaiset ovat edellyttäneet Rovaniemen MM-rallin kilpailunjärjestäjältä koronapandemian takia erityisjärjestelyjä, siksi historian ensimmäinen Suomessa talvella kilpailtava MM-ralli ajetaan ilman yleisöä. Päätöksen taustalla ovat toimenpiteet ja rajoitukset koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Rovaniemen MM-rallin kilpailutapahtumia voi seurata radiosta, televisiosta tai päätelaitteelta kotoa käsin.

Rallin MM-sarjan WRC+ All Live -palvelu seuraa Lapin MM-rallin tapahtumia alusta loppuun livenä. Palvelun (8,99 euroa) voi tilata osoitteesta www.wrc.com. Myös YLE Urheilu sekä YLE Areenan kautta välitettävä Ralliradio seuraavat Rovaniemen MM-rallin tapahtumia aktiivisesti koko kilpailuviikonlopun ajan. Tarkemmat aikataulut löytyvät YLE-verkkosivuilta.

Rallin MM-sarjan kauden toisen osakilpailun Arctic Rally Finlandin kokonaispituus on 856,05 km. Reitti käsittää kymmenen erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 251,08 km. Ralli käynnistyy perjantaina 26. helmikuuta kello 13:30 Rovaniemeltä. Ensimmäisen kilpailupäivän ohjelmassa on kahdesti ajettava Sarriojärven EK (31,05 km). Yötauolle Rovaniemelle ensimmäiset autokunnat saapuvat klo 20:00 jälkeen illalla.

Ralli jatkuu lauantaiaamuna. Ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 144,04 km. Rallin päätöspäivän sunnuntain ohjelmassa on kahdesti ajettava Aittajärven EK (22,47 km). Jälkimmäisellä ajokerralla EK ajetaan Power Stage -erikoiskokeena, jolta on jaossa lisäpisteitä myös WRC2- ja WRC3-luokan kuljettajille.