Close

Hyundai Motor Group esittelee edistyksellistä teknologiaa auttamaan kuulorajoitteisia kuljettajia

Teknologia tarjoaa todellista liikkumisen vapautta antamalla kuulorajoitteisille ihmisille turvallisen ja mukavan ajokokemuksen. Sydäntä lämmittävä kampanjavideo näyttää ajoneuvon mahdollisuudet auttaa kuulorajoitteista kuljettajaa kommunikoimaan ympäristönsä kanssa.

Hyundai Motor Group on julkistanut uutta ja innovatiivista teknologiaa, joka auttaa kuulorajoitteisia kuljettajia. Kuulorajoitteiset kuljettajat ovat riippuvaisia lähinnä näkö- ja tuntoaististaan. Hyundai Motor Group kehitti heille kommunikointitavan, joka viestii näiden molempien aistien välityksellä. Uusi teknologia antaa lisää liikkumisen vapautta kaikille kuljettajille riippumatta heidän fyysisistä rajoitteistaan.

Teknologia hyödyntää tekoälyä analysoidakseen kuljettajaan kohdistuvia äänikuvioita ja käyttää kahta erillistä avustinjärjestelmää, jotka toimivat yhtäaikaisesti. Audio-Visual Conversion eli AVC ja Audio-Tactile Conversion eli ATC auttavat yhdessä kuulorajoitteisia kuljettajia, joilla on hyvin kehittynyt tuntoaisti ja kuulorajoitteeseen sopeutunut näkökyky.

AVC mahdollistaa turvallisemman ajamisen tarjoamalla kuljettajalle tietoa ympäristön äänistä visuaalisin keinoin. Esimerkiksi hälytysajoneuvojen sireenien äänet esitetään kuljettajan näkökenttään tuulilasille heijastettuna kuviona. Lisäksi ohjauspyörä on varustettu monivärisillä led-valoilla, jotka välittävät ajettaessa navigointijärjestelmän antamaa tietoa.

ATC muuntaa ääniä värähtelyiksi, jotka kuljettaja tuntee ohjauspyörässä. Värähtelyjen avulla kuljettaja saa tietoa esimerkiksi etäisyydestä edessä oleviin esteisiin.

Hyundai esittelee teknologiaa Quiet Taxi -kampanjavideolla, jonka tarkoitus on rohkaista ja antaa toivoa kuulorajoitteisille kuljettajille. Hyundain pyyntöön ilmoittautua esiintyjäksi videolle tuli runsaasti vastauksia ympäri Etelä-Koreaa, ja yhtymä valitsi hakijoista Soulin ensimmäisenä kuulorajoitteisena taksinkuljettajana työskentelevän Daeho Leen.

Äskettäin taksinkuljettajan työn aloittaneella kahden lapsen isällä on kuulovaikeuksia, ja hän joutuu havainnoimaan ympäristöään pääosin näköaistinsa avulla. Kuulorajoitus on aiheuttanut hankaluuksia liikenteessä, sillä Lee ei välttämättä kuule toisten ajoneuvojen äänitorvia tai hälytyssireenejä. Lisäksi korostuneesti näkökyvyn varassa toimiminen aiheuttaa Leelle paljon voimakkaampaa väsymystä kuin keskivertokuljettajalle.

Kampanjavideo sekä sillä esiteltävä uusi teknologia korostavat liikkumisen vapauden merkitystä. Samalla ne kertovat Hyundain ponnisteluista mahdollistaa kuulorajoitteisten kuljettajien vapaa ja turvallinen liikkuminen liikenteessä huippuluokan innovatiivisten teknisten ratkaisujen avulla. Osana tätä tavoitetta Hyundai on lisäksi kehittänyt sovelluksen, joka on tarkoitettu matkustajien ja kuulorajoitteisen kuljettajan väliseen kommunikointiin.

Quiet Taxi -hankkeesta tehdyn dokumentaarisen videon pääset katsomaan täältä.