Close

Hyundai IONIQ 5 -sähköautoon akun esilämmitys – Suomessa asiakkaille veloitukseton

Hyundai julkaisi syyskuussa 2022 suositulle IONIQ 5 -sähköautolle päivityksen, joka parantaa latausnopeuksia kylmissä olosuhteissa pika- ja suurteholatausasemia käytettäessä. Akun esilämmitystoiminto pika- tai suurteholatausasemalle navigoitaessa on mahdollista asentaa kaikkiin jo liikenteessä oleviin Hyundai Motor Finlandin maahantuomiin IONIQ 5 -autoihin. Uusissa mallivuoden -23 IONIQ 5 -autoissa toiminto on vakiovarusteena.

Huollossa auton kahden ohjainlaitteen ohjelmistot sekä tarvittaessa navigoinnin ohjelmisto päivitetään. Toimenpiteen arvioitu kesto on noin puolesta tunnista tuntiin. Päivitykset on mahdollista teettää helposti myös määräaikaishuollon yhteydessä.

Akuston esilämmitystoiminto on mahdollista asentaa kaikkiin IONIQ 5 -autoihin, joissa on PTC-lämmitysvastus. Hyundai Motor Finlandin maahantuomissa autoissa se on ollut vakiovaruste ensimmäisistä autoista alkaen. Päivitystoimenpide saattaa olla markkina-alueesta riippuen maksullinen, mutta Suomessa maahantuoja on halunnut tarjota toiminnallisuuden kaikille asiakkailleen veloituksetta.

Miten akuston esilämmitys toimii?

Pika- ja suurteholatauksessa latausnopeudet riippuvat paljon käytettävissä olevan auton ja latausaseman ominaisuuksien lisäksi ulkoisista olosuhteista, kuten lämpötilasta ja latausta edeltävästä ajosuoritteesta.

Sähköauton akuston optimaalinen suorituskyky voi toteutua, kun akuston lämpötila on 20-30 astetta. Kuumissa ja kylmissä olosuhteissa latausaika voi olla ilmoitettua optimaalista latausaikaa pidempi.

Hyundai IONIQ 5 on varustettu 800 voltin akkujärjestelmällä, joka mahdollistaa optimaalisissa olosuhteissa latauksen 10 prosentin varaustasosta 80 prosentin varaustilaan nopeimmillaan 18 minuutissa. Tämä edellyttää ulkoisten olosuhteiden optimaalisen toteutumisen lisäksi sitä, että käytettävissä on 800 voltin suurteholatausasema. Suurin osa Suomen suurteholatauspisteistä on edelleen 400 voltin jännitteellä toimivia, joskin tehokkaammat 800 voltin latausasemat yleistyvät jatkuvasti. Olosuhteista riippuen mallivuoden -22 IONIQ 5 -autot kykenevät parhaimmillaan 220 kW:n lataustehoon ja mallivuoden -23 IONIQ 5 -autot jopa 240 kW:n lataustehoon.

Hyundai IONIQ 5 -mallissa on ollut jo ennen akun esilämmitystoiminnon päivittämistä kylmiin olosuhteisiin suunnattu Winter Mode -talvitila, joka lämmittää akuston 0 asteeseen varmistaakseen perustoiminnan ja estääkseen vaurioita. Päivityksen jälkeen Winter Mode -talvitilan nimi vaihtuu auton tietoviihdejärjestelmässä Battery Conditioning Modeksi (Akun ylläpitotila), joka sisältää myös Winter Mode -talvitilan toiminnallisuuden.

Akun esilämmitys aktivoituu IONIQ 5:ssä päivityksen myötä, kun EV-asetuksista on valittuna ”Akun ylläpitotila” ja ajoneuvon navigaattorin syötetään määränpääksi pika- tai suurteholatausasema. Akuston varaustason on oltava riittävä esilämmitystä varten. Toiminto parantaa lataustehoa, muttei poista ulkoisten tekijöiden, kuten ulkolämpötilan, vaikutuksia lataustehoon.

Akuston esilämmitystoiminnon päivityksen teettäminen on asiakkaalle valinnaista.