Close

Hyundai IONIQ 5 määrittelee uudelleen sähköisen liikkumisen

Täysin sähkökäyttöinen IONIQ 5 muistuttaa Hyundai Ponyn, Hyundain ensimmäisen tuotantoauton, rohkeasta asenteesta. Uuden E-GMP-sähköautoalustan ansiosta autolla on ainutlaatuiset mittasuhteet, jopa 3 000 millimetrin akseliväli sekä aivan uudenlaisia sisätilaratkaisuja. Uutuus tarjoaa myös mahtavan suorituskyvyn ja erittäin nopean suurteholatauksen 400 ja 800 voltin teknologioilla.

IONIQ 5, täysin sähkökäyttöinen, keskikokoinen CUV (Crossover Utility Vehicle) on esitelty virtuaalisessa maailmanensiesittelyssä. Sen uudenlainen suunnittelu ja muotoilu ovat mahdollisia Hyundai-konsernin sähköautoille kehitetyn uuden E-GMP-alustarakenteen ansiosta.

  • Auto muistuttaa Hyundai Ponyn, Hyundain ensimmäisen tuotantoauton, rohkeasta asenteesta jo 45 vuotta sitten ja viitoittaa tietä autoilun seuraavalle 45 vuodelle.
  • Sähköautoalustan ansiosta autolla on ainutlaatuiset mittasuhteet ja jopa 3 000 millimetrin akseliväli.
  • Auton sisusta tuo mukavuuden ja käytettävyyden uudelle tasolle ‒ tasainen lattia ja Universal Island -keskikonsoli mahdollistavat uudenlaisia sisätilaratkaisuja.
  • Auto heijastelee Hyundain sitoutumista kestävään kehitykseen käyttämällä ympäristöystävällisiä materiaaleja ja luonnon inspiroimia värejä.
  • Uutuus tarjoaa mahtavan suorituskyvyn ja erittäin nopean suurteholatauksen 400 ja 800 voltin teknologioilla.
  • IONIQ 5 tarjoaa mahdollisuuden käyttää autoa virtalähteenä (Vehicle-to-Load, V2L) tavallisille sähkölaitteille.

Hyundai Motor Company on julkistanut maailmanensiesittelyssä täysin uuden IONIQ 5 -sähköauton: keskikokoisen crossoverin (CUV). IONIQ 5 on ensimmäinen uuden täyssähköisen IONIQ-tuoteperheen malli.

IONIQ 5 rakennetaan Hyundain uuden sähköautoja varten kehitetyn E-GMP-alustan (Electric-Global Modular Platform) päälle. Tämä mahdollistaa ainutlaatuiset mittasuhteet, kuten erittäin pitkän akselivälin, uudenlaisen sisustuksen sekä mahtavan suorituskyvyn ja erittäin nopean suuritehoisen latauksen. Lisäksi alusta tarjoaa mahdollisuuden käyttää autoa virtalähteenä (V2L, Vehicle-to-Load), kehittyneet liitettävyystoiminnot sekä kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS) tarjoten uudenlaisen autoilukokemuksen.

– IONIQ 5 sopeutuu eri elämäntyyleihin, sanoo Thomas Schemera, Executive Vice President and Global Chief Marketing Officer. – Se on todellakin ensimmäinen sähköauto, joka tarjoaa uudenlaisen käyttökokemuksen sisätiloillaan ja kehittyneillä teknologioillaan.

Muotoilu

IONIQ maalaa muotoilun uutta aikakautta

Erityisesti sähköautoja varten kehitetty alusta tarjosi mahdollisuuden suunnitella ja muotoilla auto uudella tavalla. Hyundain ensimmäisen tuotantoauton, Hyundai Ponyn, rohkea asenne 45 vuotta sitten toistuu uudessa IONIQ 5:ssa. Se luo yhteyden menneestä tulevaisuuteen. Auto edustaa ajatonta muotoilua, ja teema joka jatkuu kun IONIQ-tuoteperhe tulevaisuudessa laajenee. Futuristiseen muotoiluun yhdistyy myös Hyundain Sensuous Sportiness -muotokieli.

IONIQ 5 etuviisto

Pitkä akseliväli ja ainutlaatuiset mittasuhteet

IONIQ 5:n ainutlaatuista muotoilua korostavat terävät ja puhtaat linjat. Sähköauton tarkkaan mallinnetut muodot antavat sille kulmikkaan, jopa geometrisen muodon. Hyundain muotoilijat toivat viimeistä tekniikkaa edustavat Parametric Pixel -valot auton keulaan ja perään. Ne nähdään myös tulevissa IONIQ-malleissa.

Auton keula on varustettu Hyundain ensimmäisellä simpukankuorimaisella konepellillä, jonka ansiosta saumat osien välillä ovat hyvin pienet. Ratkaisu parantaa auton aerodynamiikkaa. Etupuskurissa huomion vievät V-muotoilu ja pikselimäiset päiväajovalot, joiden tyyli toistuu myös auton perässä.

IONIQ 5:n ovien sisältä esiin nousevat ovenkahvat mahdollistavat tyylikkään muotoilun ja pienemmän ilmanvastuksen. Auton keulan ja perän muotokieli kohtaavat auton kyljellä. Vastaava Parametric Dynamics -muotoiluratkaisu nähtiin ensimmäistä kertaa uudessa Hyundai Tucsonissa. C-pilarin voimakas muotoilu on saanut inspiraationsa “45”-sähköautokonseptilta. Se antaa IONIQ 5:lle vahvan, tunnistettavan ilmeen.

Aerodynaamisesti muotoillut kevytmetallivanteet jatkavat Parametric Pixel -muotokieltä. Ne tarjotaan Suomessa lanseerausvaiheessa 19 tuuman koossa, 20-tuumaisen vaihtoehdon tullessa myöhemmin saataville.

Pitkän akselivälin ansiosta IONIQ 5:n crossover-mallinen muoto mahdollistaa ainutlaatuiset mitat ja pienet ylitykset. Auton pituus on 4 635 mm, leveys 1 890 mm, korkeus 1 605 mm ja akseliväli jopa 3 000 mm. IONIQ 5 tarjoaa D-segmentin tilat keskikokoisessa crossover-luokassa.

Asiakkaat voivat valita yhdeksästä väristä, joista viisi on luonnon ja ympäristön inspiroimia ja saatavilla vain tälle mallille. Näistä kaksi vaihtoehtoa ovat mattapintaisia, pääväri Gravity Gold Matte ja Shooting-Star Gray Matte, muiden ollessa Digital Teal-Green Pearl, Mystic Olive-Green Pearl ja Lucid Blue Pearl. Muut saatavilla olevat värit ovat Atlas White, Galactic Gray Metallic, Cyber Gray Metallic ja Phantom Black Pearl.

IONIQ 5 etuistuimet

Tilava, muokattava sisus on koti kaukana kotoa

IONIQ 5 erottuu muista keskikokoisista crossovereista, koska E-GMP-alusta tarjoaa suoran, tasaisen lattian, jonka alle auton korkeajänniteakku on sijoitettu. Lisäksi se mahdollistaa uudenlaisen sisätilasuunnittelun ja suuret jalkatilat.

IONIQ 5:n 3 000 millimetrin akseliväli on jopa 100 mm suurempi kuin Hyundain lippulaivamallissa, SUV-tyyppisessä Palisadessa. Uutuus tarjoaakin suuren henkilöauton tilat keskikokoiseen crossoveriin.
Universal Island on siirreltävä keskikonsoli, joka voi liukua jopa 140 millimetriä. Liukuva keskikonsoli tarjoaa matkustusmukavuutta, joustavuutta ja mahdollistaa myös autosta poistumisen vain yhdeltä puolelta, esimerkiksi ahtailla kadunvarsipaikoilla.

IONIQ 5 on varustettu sähkösäätöisillä etupenkeillä. Istuimien selkänojat voi tarvittaessa taittaa matalalle. Hyundai on ohentanut selkänojien paksuutta 30 %, mikä tarjoaa enemmän tilaa takapenkille. Tämä mahdollistaa sisätilojen säätämisen tarpeen ja tilanteen mukaan.

Yhdellä suurella lasielementillä, ilman tukirakenteita, toteutettu katto tarjoaa matkustajille tilantunnetta.
IONIQ 5:n tavaratila on kooltaan 531 litraa. Se laajenee jopa 1 600 litraan, kun takapenkkien selkänojat taitetaan alas. Takapenkkejä voi myös siirtää eteenpäin 135 millimetriä ja selkänojat voidaan taittaa 40:60-suhteessa. Tämän lisäksi myös auton etuosassa on 57 litran tavaratila.

Auton modulaarinen kojelauta sisältää viihde- ja hallintatoimintoja varten 12-tuumaisen kosketusnäytön ilman painikkeita sekä kehyksettömän 12-tuumaisen digitaalisen mittariston. IONIQ 5:n infotainment-järjestelmä on Hyundain ensimmäinen, jossa on mukana Jong-e-graafinen käyttöliittymä. Se tarjoaa erilaisia tunnelma-asetuksia, kuten pehmeä, herkkä ja ylevä.

Asiakkaat voivat valita kolmesta sisustan väripaketista: vakiovarusteena tarjotaan Obsidian Black ja Dark Pebble Gray/Dove Gray, lisävarusteena ovat saatavilla Dark Teal/Dove Gray.

Kestävät, ympäristön huomioivat valinnat

Monet osat sisustuksesta, kuten istuimet, niskatuet, ovenkahvat, lattia ja kyynärtuet on tehty ympäristöystävällisistä, kestävästi tuotetuista materiaaleista kuten kierrätetyistä PET-pulloista, kasvi- ja villakuiduista, kasvipohjaisilla aineilla käsitellystä nahasta ja kasvipohjaisista maaleista.

IONIQ 5 voidaan myös varustaa aurinkopaneelikatolla, jonka avulla auton suurjänniteakkua on mahdollista ladata. Tämä tekee auton lataamisesta entistäkin tehokkaampaa ja vähäpäästöisempää ja parantaa auton ajokantamaa. Aurinkopaneelikatto tulee Suomen varustevalikoimaan tarjolle myöhemmin.

IONIQ 5 sisusta

Suorituskyky

Sähköinen vaihtoehto kaikkiin tarpeisiin

IONIQ 5:n erilaisista moottorivaihtoehdoista löytyy vaihtoehto kaikkiin tarpeisiin. Ensimmäisten Suomeen tuotavien autojen suurjänniteakun kapasiteetti on kahdesta vaihtoehdosta suurempi, 72,6 kWh. Auton saa kahdella erilaisella moottorivaihtoehdolla: joko vain takavetoisena tai nelivetoisena siten, että sekä etu- että taka-akselilla on oma moottorinsa.

Malliston huipulla on 155-kilowattinen takamoottori ja 70 kilowatin etumoottori, jotka yhdessä mahdollistavat nelivedon. Takamoottori tarjoaa 350 Nm vääntöä, etumoottorin vääntäessä 255 Nm. Voimapaketti yhdistettynä 72,6 kWh akustoon mahdollistaa kiihdytyksen nollasta 100 km/h nopeuteen 5,2 sekunnissa.

IONIQ 5:n toimintamatka asettuu noin 470-480 kilometriin (WLTP). Uutuus tarjoaa myös 1 600 kg:n vetomassan.

Huippunopea suurteholataus ja kehittynyt Vehicle-to-Load (V2L) -tekniikka

IONIQ 5:n E-GMP-alusta mahdollistaa lataamisen sekä 400- että 800-voltin pikalatausteknologioilla. Ajoneuvoalustan toimintajännite on 800 volttia, mutta sitä voidaan ladata tavallisilla 400 voltin pikalatureilla ilman erillisiä adaptereita tai lisäosia. Maailman ensimmäinen ja patentoitu monilatausjärjestelmä käyttää sekä moottoria että invertteriä nostaakseen 400 voltin latausjännitteen 800 volttiin mahdollistaen vakaan latauksen.

Huipputehokkaalla 350 kilowatin pikalaturilla IONIQ 5 latautuu 10 % varaustasolta 80 % tasolle vain 18 minuutissa. IONIQ 5:n käyttäjät tarvitsevat vain viisi minuuttia sadan ajokilometrin lataamiseen (WLTP-syklin mukaan).

IONIQ 5 mahdollistaa sähköisen ja liikkuvan elämäntyylin myös uudenlaisella V2L-toiminnolla. Se mahdollistaa sähkölaitteiden, kuten sähköpolkupyörien, -potkulautojen ja leiriytymistarvikkeiden lataamisen matkan aikana ja kohteessa. V2L-toiminto tarjoaa enintään 3,6 kW tehoa, mikä vastaa tavallista kotipistorasiaa 16 ampeerin sulakkeen takana.

IONIQ 5 kojelauta

Ominaisuudet

Yhdistettävyys nostaa autoilukokemuksen uudelle tasolle

IONIQ 5:n saumattomat yhdistettävyyspalvelut mahdollistavat kehittyneen, digitaalisen käyttökokemuksen. Laaja, muokattava tuplanäyttö kattaa 12-tuumaisen kosketusnäytön ja 12-tuumaisen kehyksettömän mittaristonäytön, jonka näkymää voidaan muokata kuljettajan tarpeen mukaan.

Hyundai tarjoaa myös uusimman version Bluelink®-telematiikkapalvelusta, joka mahdollistaa auton hallinnan älypuhelimella. Etälataustoiminnolla IONIQ 5:n kuljettaja voi käynnistää ja lopettaa latauksen älypuhelinsovelluksen painikkeen painalluksella. Lämmityksen/viilennyksen etähallinta mahdollistaa toimintojen ajastamisen, kun IONIQ 5 on kytketty lataukseen.

IONIQ 5:ssä on laadukas Bosen äänentoistojärjestelmä. Sen kahdeksan kaiutinelementtiä, myös subwoofer, on sijoitettu ympäri autoa korkealuokkaisen kuuntelukokemuksen mahdollistamiseksi.

HUD-näyttö lisätyllä todellisuudella

Ensimmäistä kertaa Hyundailla IONIQ 5:ssä on lisättyä todellisuutta (AR, Augmented Reality) hyödyntävä HUD-näyttö (Head-Up Display), joka muuntaa tuulilasin isoksi näytöksi. Kuljettaja voi käyttää AR-toimintoja esittämään tietoja esimerkiksi navigoinnista, kehittyneistä turvallisuustoiminnoista ja auton ympäristöstä suoraan näkökenttään. Näin kuljettajan on mahdollista tulkita näkemäänsä nopeasti ja pitää huomionsa tiessä.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät tarjoavat turvallisen ja mukavan ajon

IONIQ 5 on varustettu Hyundai SmartSense-tekniikan uusimmalla versiolla. Se on kuljettajaa avustava järjestelmä (ADAS, Advanced Driver Assistance System), joka tarjoaa parhaan mahdollisen turvallisuuden ja mukavuuden tien päällä. IONIQ 5 on ensimmäinen Hyundain malli, joka tarjoaa Highway Driving Assist 2 -järjestelmän (HDA 2).

HDA 2 tekee matka-ajosta mukavampaa. Eteenpäin suunnatun kameran, tutkan ja karttatietojen avulla se hallinnoi auton nopeutta ja ylläpitää etäisyyttä edellä ajavaan samalla, kun se pitää auton keskellä kaistaa. Järjestelmä voi myös avustaa kuljettajaa kaistanvaihdossa.

Muita kuljettajaa avustavia järjestelmiä ovat muun muassa automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä (Forward Collision-Avoidance Assist, FCA), katvealueen varoitusjärjestelmä (Blind Spot Collision Avoidance Assist Warning, BCA), älykäs nopeusrajoitusavustin (Intelligent Speed Limit Assist, ISLA), kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä (Driver Attention Warning, DAW) ja kaukovaloautomatiikka (High Beam Assist).

IONIQ 5 pitää huolta myös takapenkin matkustajien turvallisuudesta takaovien automaattisella turvalukituksella (Safe Exit Assist, SEA). Se pitää takaoven lukittuna, jos viereisen kaistan liikenne sitä vaatii.

Erilaiset pysäköintiavustimet tekevät auton pysäköinnistä aiempaa helpompaa. Kauko-ohjattu etäpysäköintiavustin (Remote Smart Parking Assist, RSPA) mahdollistaa auton ajamisen parkkiruutuun ja pois sieltä ajoneuvon ulkopuolelta käsin. Avustin mahdollistaa sekä kohtisuoraan pysäköinnin, että taskuparkkiin ajamisen auton älyavainta käyttäen.

Auton ympäristöä havainnoiva 360° kamerajärjestelmä (SVM Surround View Monitor) käsittää useita kameroita, jotka tarjoavat kuljettajalle 360°-asteen näkymän auton ympärille. Tämä mahdollistaa pysäköinnin ahtaisiin ruutuihin. Peruutuspysäköintivaroitin (Reverse Parking Collision-Avoidance Assist, PCA) varoittaa törmäyksen vaarasta peruutettaessa. Risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) voi hälyttää äänimerkillä ja viestinä näytöllä tai jarruttaa autoa.

IONIQ 5 yläviisto

Seuraavaksi

IONIQ: lisää tulossa

Hyundain uusi IONIQ-brändi kuvastaa valmistajan sitoutumista kestävään kehitykseen ja tuotteiden jatkuvaan parantamiseen. IONIQ-brändin missiona on “Progress electrified for connected living”, sähköistetty kehitys valjastetaan ihmisten elämäntyyliin sopivaksi ja sitä palvelevaksi. Tämän pohjalta Hyundai tarjoaa sähköisiä ajokokemuksia keskittyen muokattaviin ja kestäviin ratkaisuihin, jotka sopivat eri elämäntyyleihin. Nämä mahdollistavat valmistajan vision “Progress for Humanity”, kehityksen koko ihmiskunnalle.

IONIQ 5 on valmistajan ensimmäinen askel alusta alkaen kokonaan sähköisiksi suunniteltujen autojen tiellä, vieden Hyundain taas askeleen lähemmäksi puhdasta liikkumista.

IONIQ 5:n jälkeen Hyundai laajentaa täysin sähkökäyttöisten autojen valikoimaansa sedan-tyyppisellä IONIQ 6 -sähköautolla sekä IONIQ 7:lla, joka on iso sähkömaasturi (SUV).

IONIQ 5 -mallia odotetaan Suomeen kesällä 2021. Hintoja ei ole vielä vahvistettu.

Tutustu uuteen IONIQ 5 -malliin tästä!