Close

Eva Wahlström on introvertti, joka haluaa elää täysillä

Ammattilaisuransa lopettanut nyrkkeilijä Eva Wahlström ei pysähdy: "Tykkään liikkua ja luoda. Jos on mennyt päivä, etten ole tehnyt kumpaakaan, tuntuu etten saanut mitään aikaiseksi."

Keväällä 2020 nyrkkeilijä Eva Wahlström vahvisti medialle lopettavansa ammattilaisuransa. Nyt on aika tehdä taidetta, touhuta lasten kanssa ja palautua kahdenkymmenen vuoden fyysisestä rasituksesta.

– On paljon asioita, joita olen ajatellut, että hoidan sitten kun ura on ohi. Se aika on nyt, Wahlström sanoo iloisena.

Suomen kaikkien aikojen ainoa ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestari harjoittelee yhä joka arkipäivä, mutta lajit ovat uusia. Nyrkkeilykehä on vaihtunut muun muassa sirkuskehään.

Kymmenen vuotta sitten Wahlström harjoitteli jonkin aikaa paritrapetsia. Nyt hän liihottelee taas ilmojen halki vanhan parinsa kanssa. Kerran viikossa Wahlström treenaa myös tankotanssin nelinkertaisen maailmanmestarin, Oona Kivelän, kanssa vartalonhallintaa ja liikkuvuutta. Vuosien varrella äärimmäisiin suorituksiin puskettu keho on rikki revitty.

– Keho pitää saada toimintakykyiseksi muihin asioihin kuin nyrkkeilyyn. Nyrkkeilijänä olen ollut niin tiukassa supussa, Wahlström sanoo.

Tuo suppu ei ole vain fyysinen tila. Nyrkkeileminen vaatii intensiivistä keskittymistä, ja siihen Wahlströmillä on lahjoja. Ilman niitä ja uskoa omiin kykyihin loviisalaistytön matka Las Vegasin ylemmän höyhensarjan ammattilaisten mestaruusotteluun tuskin olisi ollut mahdollinen. Amatöörinä hän voitti neljä Pohjoismaiden mestaruutta ja kolme EM-mitalia.

Wahlström on periksiantamaton, omasta mielestään suorastaan jääräpäinen suorittaja. Siksi harjoittelun aikana työ vei hänen koko huomionsa. Aina oli oltava parempi kuin edellisenä päivänä, joka hetki oli tykitettävä täysillä.

– Muutuin treenin ajaksi. Kaikki turha jäi pois ja keskityin siihen sataprosenttisesti.

Nyt Wahlström on avautumassa.

– Mies sanoo, että muutaman viikon jälkeen viimeisistä kisoista hän huomasi, että olen enemmän auki. En enää vetäydy omiin ajatuksiini, niin kuin on ollut tapana.

Kilometrien kuluttaja

Uutta on myös auto. Wahlströmin kulkuväline on Hyundai Tucson N Line, jossa yhdistyvät perheauton tukevuus ja urheilulliset yksityiskohdat.

Wahlström on tottunut viettämään pitkiä aikoja ratin takana. Aikaisemmin hän ajeli säännöllisesti esimerkiksi Helsingistä Turkuun fysiikkatreeneihin. Myöhemmin hän on alkanut muun muassa kiertää Suomea puhetilaisuuksissa ja yritysvalmennuksissa.

– Pelkään lentämistä, joten ajan mieluummin pitkiäkin matkoja, Wahlström sanoo.

Julkisuudessa Wahlström tunnetaan räväkkänä ja värikkäänä tyyppinä, joka uhkuu räjähtävää voimaa ja hymyilee herkästi. Toisaalta hänestä nähdään usein myös taiteellinen ja luova puoli. Wahlström valmistui Aalto-yliopistosta taiteen kandidaatiksi kaksi vuotta sitten.

Hieman yllättäen Wahlström tunnustautuu introvertiksi. Hän viihtyy omassa rauhassaan ja yksin ajatustensa kanssa.

– Kaivan kyllä itsestäni sosiaalisen puolen julkisuudessa. Mutta ihmisten kanssa olo väsyttää. Olen ehkä mieluummin sivustakatsoja ja tarkkailija kuin keskipiste.

Wahlströmin uusperheestä löytyy sekä urheilijoita että taiteilijoita kaksin kappalein. Wahlströmin oma 11-vuotias poika on tullut äitiinsä: taiteellinen sielu, ikäisekseen syvällinen ajattelija, joka tykkää rauhasta. Nyrkkeilijäpuoliso Niklas Räsänen ja tämän 9-vuotias poika sitä vastoin ovat äänekkäitä ja ulospäinsuuntautuneita.

– Heillä se menee niin, että mitä parempi fiilis, sitä enemmän ääntä, Wahlström sanoo.

Naapurien iloksi perheen rivitaloasunnossa on esimerkiksi kahdet rummut ja kolme rumpujen soiton harrastajaa. Elämä on hektistä, mutta täynnä lämpöä.

– Elämme tosi tiiviisti. Meillä on paljon läheisyyttä ja rakkautta ja keskustelemme tosi avoimesti lasten kanssa, Wahlström kuvailee.

Eva Wahlström ja Hyundai Tucson N Line

Auto on avuksi aktiivisen perheen arjen pyörittämisessä. Siksi Wahlström kertoo arvostavansa kahta ominaisuutta ylitse muiden: tilaa ja turvallisuutta.

– Tarvitsen tilaa. Yleensä kuskailen lapsia ja treenikamppeita, sekä omia että lasten, ja nykyään vielä tauluja. Samasta syystä haluan, että auto on turvallinen, hän sanoo. Käytännöllisesti Tucson N Linen tavaratila laajenee tarvittaessa 513 litrasta takaistuimet alas taitettuina lähes kolminkertaiseksi.

Tonnin kaara

– Olen kyllä kokenut autonomistaja. Olin osaomistajana autossa jo 13-vuotiaana ja opin ajamaan Loviisan metsäteillä, Wahlström kertoo. Ennen kuin nyrkkeilyharrastus vei mukanaan, hän vietti vapaa-aikansa silloisen poikaystävänsä kanssa autotallissa, jossa kunnostettiin autoja.

– Oli yksi auto, josta maksoin tuhat markkaa. Kun ajoin sen pihaan, isäni tuli avaamaan oven. Ovi irtosi isän käteen, Wahlström muistelee.

Hän nauraa tarinalle. Vastoinkäymiset eivät ole koskaan Wahlströmiä hidastaneet. Jos pyörälenkillä vastatuuli piiskaa kasvoille, hän iloitsee saamastaan haasteesta.

Virtaa Wahlströmillä riittää niin kauan kuin maailmassa on nähtävää ja koettavaa. Häntä ajaa omien sanojensa mukaan ”hirveä elämän nälkä”. Hän haluaa myös tehdä asiat kunnolla, mikä saattaa joskus tarkoittaa viiden eri asian tekemistä samaan aikaan täysillä paneutuen.

– Tykkään liikkua ja luoda. Jos on mennyt päivä, etten ole tehnyt kumpaakaan, tuntuu etten saanut mitään aikaiseksi.