Close

Euroopan kierros jatkuu

Juutinrauman pitkän sillan ylittäminen Tanskaan tuntui ensin mahtavalta, mutta sumuinen sää haittasi hieman näkyvyyttä. Sillan jompaan kumpaan päähän olisi toivonut levähdys- ja kuvauspaikkaa. Ylitys maksoi henkilöautolta noin 50 euroa ja sen jälkeen tulevan Rödbyn – Puttgardenin lauttamaksu oli yli sata euroa.
Saksassa liikennekulttuuri on kiitettävän ystävällistä. Liittymistä tuleville annetaan moottoritiellä helposti tietä ja kaupungissa suuntamerkki tuo tilaa ajokaistalle. Nopeudet moottoriteillä ovat kuitenkin suuria, joten auton peileistä kannattaa pitää takana tulevaa liikennettä  koko ajan pitää silmällä.
Välillä moottoritieltä kannattaakin poiketa rauhallisemmille kylä- ja kaupunkiteille, joilla voi löytää oudon liikennemerkin, jossa kuvataan auton törmäämistä puuhun. Lybeckin ja Hampurin keskustassa oli selkeät opasteet, joiden tukena on oma navigaattori. Ongelmana on tietenkin pysäköintipaikan löytäminen. Helpoin keino keskustassa on ajaa pysäköintitaloon, sillä maksu ei ole kovin suuri.


Majoituspaikan löytäminen Saksassa on näin keväällä huhtikuussa varsin helppoa. Välillä auton joutuu jättämään yöksi kadun varteen, jos kaikki pysäköintipaikat ovat pihassa täynnä. Majoituspaikan ilmoitukseen laajakaistamahdollisuudesta ei kannata aina luottaa. Kehno verkkoyhteys gasthausissa esti tämänkin kirjoittajan viestien lähettämisen Suomeen.
Potsdamin lähellä on mielenkiintoinen Frederik Suuren puistopalatsi, joka valmistui vuonna 1747, eli tasan kaksisataa vuotta ennen syntymääni, mutta kylmä ja tuulinen sää ajoi matkailijat jatkamaan ajoa. Wittenbergissä piti ehdottomasti käydä katsomassa Martti Lutherin kirkkoa, sillä uskonpuhdistuksen alkamisesta tulee lokakuussa kuluneeksi yli 500 vuotta. Lutherin muistoa hyödynnetään kaupungissa monin tavoin ja tuottein. Nytkin kirkossa oli ajoittain suuria ryhmiä.