Close

Enemmän kuin pelkkää ruokaa

Kiitelty ja kehuttu kokoontumispaikka. Sitä Hyundain rallitiimi monelle tarkoittaa, sillä vieraita kohdellaan tässä paikassa silkkihansikkain. Lopullisesti sydämen vie kuitenkin ruoka.

Se oli huoltoalueen komein rakennus heti kättelyssä. Tammikuussa 2014 moni hieraisi silmiään nähdessään Hyundain massiivisen varikkorakennelman Gapissa, kun uusi rallikausi oli alkamassa tutusti Monte Carlon rallilla.

Sittemmin kolmikerroksinen rakennelma on pysynyt suunnilleen samassa kuosissa kuin se syntyhetkelläänkin oli. Vuosien varrella sisätiloja on päässyt tutkimaan mm. median edustajat. Tilassa järjestetään myös tiimin mediatilaisuus rallin alkua edeltävänä päivänä. Myös Hyundai Motorsportin tiimi viettää aikaansa huoltorakennuksessa ja ruokailee siellä.

Sinne suuntasimme jälleen mekin. Hyundai on kokoontumispaikka paitsi tiimin kutsumille vieraille, myös suurimmalle osalle kansainvälistä mediaa. Salaisuus? Kyllä, sellainen löytyy ja kantaa nimeä W Racing Project.

Sillä nimellä kutsutaan vieraiden ateriat valmistavaa, San Marinossa majaansa pitävää yritystä. Italialainen, laadukkaasti valmistettu ruoka kirvottaa jo toista vuotta veden vieraiden kielille. Kun laskee alkusalaatit, kylmät ruuat, pääruuan ja jälkiruuat yhteen, ollaan helposti yli 30 erilaisessa sortimentissa.

Pelkällä tarjoilupöydällä on pituutta helposti yli 20 metriä. Täsmälliset ruokailijat muodostavat heti lounas- tai illallistarjoilun alettua pitkän jonon. Kaikki haluavat osansa näistä herkuista, eikä syytä tarvitse ihmetellä.

Myös kuskit ja kartturit ruokailevat huoltorakennuksessa päivittäin MM-rallin osakilpailun aikana.

Uskomattomia lukuja

Yksi yläkerrassa tarjoilupöydän takana työskentelevästä henkilökunnasta on Antonio. Italialainen mies, joka myöntää kaikkien muiden tavoin rakastavansa työtään.

– Riippuu hieman vieraiden määrästä, mutta esimerkiksi Portugaliin toimme 1500 litraa pullovettä, sekä 600 litraa vichyä. Limonadeja oli 15 laatikkoa, ja siihen lisäksi vielä noin 15 pulloa viiniä, sekä oluet päälle, luettelee hyväntuulinen herrasmies.

Portugalin MM-ralli on yksi kiireisimmistä catering-tiimille. Syötettävänä ja juotettavana on peräti 300 vierasta, mikä on myös maksimimäärä, jonka tiimi pystyy hoitamaan.

Yritys luottaa vain parhaisiin raaka-aineisiin, joten käytännössä leijonanosa kaikesta tuodaan rekoilla Italiasta. Kaksi massiivista perävaunua kätkee sisuksiinsa modernit keittiöt, joissa kaikki toimii kaasulla. Jääkaappi ja pakastin sijaitsevat perävaunun keulassa, ja loppuosa täyttyy paistotasoista, liedestä ja uunista.

– Pastaa menee viikonlopun aikana sata kiloa. Teemme pastan itse, samoin kuin leivät ja pitsat. Tämä on todellista kotiruokaa.

Siinä missä kilpailevien tiimien ruokahuollosta vastaava ryhmä säntää supermarkettiin ”hullunkiilto” silmissä, ottavat italialaiset rauhassa. Vain tuoretavara, kuten hedelmät, haetaan paikallisesta putiikista.

Koko ryhmän vahvuus on 13-14 henkeä, jotka jakautuvat melko tarkasti puoliksi keittiön ja tarjoiluhenkilöstön välillä.

Pysäytän erään tarjoilijoista ja vilkaisen hänen kelloaan. En aikaa tarkistaakseni, vaan sitä dataa, jonka hänen aktiivisuusranneke on rekisteröinyt. Luvut on suorastaan uskomattomia.

Ranneke on rekisteröinyt 19,2 kilometrin kävellyn matkan. Kaloreita on palanut liki 4000, mikä keskikokoiselle naiselle tarkoittaa kolmen vuorokauden normaalia energiamäärää. Koska keittiö sijaitsee maan tasalla ja ruokailutila yläkerrassa, saa väliä juosta hiki hatussa aamusta iltaan. Ei ole tavatonta, että päivän aikana yksi ihminen kipuaa tai laskeutuu portaat 150 kertaa.

Ralli on hyvin harvalle ihmiselle kellokorttityötä. Sitä se ei myöskään ole W Racing Projectin ihmisille.

– Heräämme aamuviideltä ja puoli tuntia myöhemmin olemme jo työpaikalla. Päivät ovat pitkiä, ja päättyvät usein vasta puolenyön korvilla. Mutta me rakastamme työtämme. Tuntuu hyvältä, kun vieraat vaikkapa näyttävät peukkua. Heti aamulla herätessämme tiedämme, että meidän on tehtävä hyvää työtä vieraidemme vuoksi.

Toimittaja: Miika Wuorela

Kuvat: Hyundai Motorsport ja Hyundai Motor Finland