Close

Autonhankinta helppous ja käyttötarpeet edellä

Espoolaiselle Janne Ylä-Vitelille auto on työkalu ja liikkumisväline, jonka hän vaihtaa parin vuoden välein, koska arvostaa uuden auton toimintavarmuutta. 

”En ole autofriikki. En juurikaan selaile netissä autoja tai seuraa autouutisia, mutta haluan ajaa suhteellisen uudella autolla”, Janne Ylä-Viteli kertoo.

Espoolainen Ylä-Viteli on tottunut vaihtamaan uuteen autoon noin kahden vuoden välein. Autokuumetta hän ei pode. Pohdinta uuteen vaihtamisesta käynnistyy yleensä silloin, kun vanhan auton mittarilukema alkaa lähestyä 50 000 kilometriä.

”Autonomistajana minulle tärkeintä on helppous. Pari vuotta vanhan auton kanssa ei tarvitse huolehtia katsastuksista tai isommista remonteista. Minkään omistamani Hyundain kohdalla ei ole ehtinyt ilmetä vikoja. Sen kun on tankannut ja käyttänyt määräaikaishuollossa.”

Tilaa ja maasto-ominaisuuksia

Ylä-Vitelin käyttötarpeet ovat pysyneet viime vuosina samoina. Tilaa pitää olla runsaasti pakettien kuskaamista vaativan työn, metsästysharrastuksen ja esimerkiksi perheen laskettelureissujen takia.

”Tilavuuden lisäksi hyvät maasto-ominaisuudet ovat tärkeitä, koska liikun kesäisin ja syksyisin paljon metsäautoteillä. Myös Webasto ja irrotettava peräkoukku pitää olla. Käytännöllisempien ominaisuuksien ohella tykkään, että auto on sporttisen näköinen.”

Ylä-Vitelin nykyistä Hyundai Tucsonia on edeltänyt kaksi Hyundai Santa Fe:tä, Renault Clio ja Hyundai ix35. Ylä-Viteli kertoo olevansa hyvin merkkiuskollinen, jos on kokenut saaneensa rahoilleen vastinetta.

Ylä-Vitelin nykyistä Hyundai Tucsonia on edeltänyt kaksi Hyundai Santa Fe:tä, Renault Clio ja Hyundai ix35. Ylä-Viteli kertoo olevansa hyvin merkkiuskollinen, jos on kokenut saaneensa rahoilleen vastinetta.

”En ole kiinnostunut kokeilemaan eri merkkejä ja malleja huvin vuoksi. Jos olen ollut tyytyväinen nykyiseen autoon, vaihdan mielelläni saman mallin uuteen versioon.”

Energiatehokkuus kiinnostaa

Nykyisen Tucsoninsa Ylä-Viteli osti uutena tammikuussa 2017. Vuoden 2019 keväällä mieleen hiipi seuraavan auton hankinta. Tällä kertaa taloudellisuus ja ympäristön kannalta kestävät valinnat painavat aiempaa enemmän.

”Olen odottanut, milloin Tucsonista tulisi uusi, energiatehokkaampi kehitysversio. Nyt sellainen on saatavilla. Koeajoin jo uuden kevythybridimallin. Siinä on vähän enemmän vääntöä ja tehoa, mutta samaan aikaan pienempi kulutus. Voi olla, että vielä tänä vuonna vaihdan siihen.”

Teksti: Daniel Pajunen
Kuva: Roope Permanto