Kevytautoja koskevat määritykset vielä kesken

Kevytautojen ominaisuuksia ja vaatimuksia koskevat tarkentavat asetukset ja tekniset määräykset ovat vielä valmisteltavana. 6.9.2019 ilmoitettiin, että 1.11.2019 voimaan aiottuun kevytautoja koskevan lain voimaantuloon otettiin vuoden aikalisä syksyyn 2020 asti.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n tiedote
Liikenne- ja viestintäminiesteriön tiedote

Turvallinen vaihtoehto mopoautolle

Kevyautoja koskeva lakimuutos sallii 15 vuotta täyttäneen, AM-mopoauton ajokortin suorittaneen henkilön kuljettaa kevytautoksi muutoskatsastettua ja nopeudenrajoittimella varustettua henkilöautoa.
Kevytautoksi voidaan muutoskatsastaa henkilöauto, jonka omamassa on enintään 1 500 kg, kevytautoksi muutoskatsastettavan sähköauton omamassa saa olla 1 800 kg.

Tärkein syy lakimuutokselle on turvallisuus

Kevytauto on muita 15-vuotiaalle sallittuja ajoneuvoja huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Nykyaikaiset turvavarusteet auttavat erityisesti kokemattomampia kuljettajia. Myös muiden tielläliikkujien turvallisuus paranee jatkossa.

Kevytauton nopeudenrajoitin

Henkilöautoon asennettava nopeudenrajoitin säätää nopeuden enintään 60 kilometriin tunnissa. Mopoautoille säilyy 45 km/h rajoitus.

Järkevä valinta

Monelle kotitaloudelle kulkupelin hankinta nuorelle saattaa olla merkittävä kustannus. Kevytauto on kuitenkin mopoautoa järkevämpi hankinta, sillä henkilöauton kustannukset ovat matalammat ja esimerkiksi varaosia ja huoltoja voi tehdä helposti.

Kevytauto voi toimia myös perheen kakkosautona – jopa nopeudenrajoittimen kanssa kauppareissut taajama-alueella sujuvat siinä missä henkilöautollakin.

Kevytauton käyttöä voi jatkaa nuoren täytettyä 18 vuotta. Kustannussäästöä syntyy myös siitä, ettei autoa tarvitse vaihtaa enää ajokorttiluokan muuttuessa. Tällöin kevytauto muutoskatsastetaan uudelleen takaisin henkilöautoksi, ja nopeudenrajoitin voidaan poistaa tai kytkeä pois päältä.

Hyundain uusille henkilöautoille myönnetään Suomessa seitsemän vuoden takuu ilman kilometrirajaa. Tutustu takuuseen lisää.

 

Lisätietoja
Kevytautoja koskevaa lisätietoa Autotuojat ja -teollisuus ry:n sivuilla
Traficomin kuvaus laadittavana olevasta teknisestä sääntelystä