Yksi filosofia. Kolme sähköistä tulkintaa

ioniq_range_1000x366

ioni + unique + Q =  ioniq_logo_300x61

Jo IONIQin nimi kertoo auton toiminnasta. Ioni on sähköisesti varautunut atomi, joka linkittyy auton sähkömoottoreiden yhdistelmään. Nimen toinen osa ”unique” viittaa auton ainutlaatuisuuteen. Kirjain Q kuvaa auton logoa visuaalisena elementtinä, joka tuo uuden lähestymistavan kehittyneelle ja vähäpäästöiselle mallille.

 

Ekoedullinen   lehti_300x192_z

Hyundain IONIQ-malliston tärkeä ominaisuus on myös kierrätys- ja ekologisesti kestävien materiaalien innovatiivinen käyttö. Esimerkiksi sisäovien verhoiluun on yhdistetty hienoksi jauhettua puuta ja vulkaanista kiveä. Sokeriruo’osta jalostettuja raakamateriaaleja on lisätty kattoverhoiluun ja mattoihin, auton maalipinnoissa on käytetty soijaöljystä uutettuja ainesosia.

 

Turvallinen

IONIQ on saanut Euro NCAPin testissä täydet viisi tähteä ja on luokkansa turvallisimpia autoja.  Vuonna 2016 Euro NCAPin testaamista autoista Hyundai IONIQ suoriutui parhaiten omassa luokassaan, pienet perheautot. Testissä oli IONIQ hybrid, mutta viiden tähden luokitus koskee myös IONIQ electiciä ja IONIQ plug-in -mallia. euroncap

Ruotsalainen Folksam-vakuutusyhtiö on 20 vuoden ajan listannut turvallisimmat ja vähäpäästöisimmät autot. Vaatimuksia tarkistetaan joka vuosi hiukan ylöspäin sekä turvallisuuden että hiilidioksidipäästöjen osalta. Kymmenestä sähköautosta Folksamin turvallisuusvaatimukset täyttää neljä autoa, joista IONIQ electric on yksi.

 

Palkittu IONIQ

ioniq-red-dot_1000x364

Kaikissa IONIQ-malleissa on sama sulava, ja moderni muotoilu, jolla IONIQ on jo voittanut arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon 2016. Se antaa maailmanlaajuista tunnustusta Hyundain tulevaisuuteen suuntaavalle muotoilufilosofialle.

Hyundai IONIQ on voittanut 2016 GOOD DESIGN® -palkinnon tunnustuksena suunnittelufilosofiansa onnistuneesta soveltamisesta.  Tuhansien maailman johtavien teollisen ja graafisen muotoilun yritysten ja valmistajien joukossa Hyundai erottui tuotteellaan, korostaen brändin kilpailukykyistä muotoilustrategiaa.

IONIQ on Vuoden Auto 2017 Norjassa. Tuomaristo perusti päätöksensä mm. ympäristövaikutuksiin, aktiiviseen ja passiiviseen turvallisuuteen, muotoiluun, ajo-ominaisuuksiin ja sopivuuteen päivittäisessä käytössä sekä kustannustehokkuuteen ja luotettavuuteen.

IONIQ hybrid

–  Paras hybrid Tekniikan Maailman talvitestissä 2017
–  Vuoden auto 2017 Ranskassa
IONIQ hybrid on valittu Vuoden Autoksi 2017, kompaktien autojen luokassa muotoilunsa, tilojensa ja korkealuokkaisten ajo-ominaisuuksiensa ja turvallisuusvarustelunsa ansiosta.
–  Vuoden Eko Auto Latviassa
IONIQ hybrid vakuutti teknisillä ominaisuuksillaan, luokkansa johtavalla polttoainetehokkuudella ja matalilla CO2-päästöillä.

IONIQ electric

–  Ekologisin auto American Council for Energy-Efficient Economy -järjestön vertailussa 2017
–  Ruotsissa Teknikens Världs Stora Bilpris 2017 –palkinto
Marcus Engström, Teknikens Värld -lehdentoimituspäällikkö kommentoi: ”Ostajat haluavat, että sähköauto näyttää autolta, toimii kuin auto ja yksinkertaisesti tankataan kaapelista. 280 kilometrin toimintasäde saa tulevaisuudessa kilpailijoita, mutta juuri nyt Hyundai IONIQ electric on järkevin valinta, jos haluaa ajaa sähköllä.”
–  Next Green Car 2016
Voittaja pienten perheautojen luokassa. Uusi tulokas, Hyundain IONIQ electric ei vain haastanut parhaita sähköautoja luokassaan, vaan sijoittui suoraan kärkeen ja on Next Green Carin paras pieni perheauto 2016.

 

Vapaus valita

Sähköautoissa tulee olla kaikki se dynamiikka ja kaikki ne ominaisuudet, jotka tekevät autoilusta mukavaa. Se on IONIQin filosofia. Hyundai tarjoaa tilaisuuden nauttia näistä periaatteista, kun valittavissa on yksi korimalli ja siihen moottori kolmesta edistyksellisestä vaihtoehdosta. Mitään muuta autoa ei ole suunniteltu alusta lähtien kolmea erilaista sähköistä moottoria varten. Tämä sitoutuminen kestäviin ratkaisuihin on ensimmäinen autoteollisuudessa ja tyypillistä Hyundaille. Samalla Hyundai tuo vähäpäästöisen tai kokonaan CO2-päästöttömän autoilun kaikkien ulottuville. IONIQ-mallisto edustaa ainutlaatuista vaihtoehtoa kohti puhtaampaa autoilua ja sen tavoitteena on äärimmäinen energiatehokkuus ilman kompromisseja ajomukavuudessa, suorituskyvyssä tai taloudellisuudessa.

 

IONIQin anatomia

Yhtä tärkeitä kuin edistynyt moottoriteknologia ovat myös aerodynamiikka ja auton kevyt paino ja vahva rakenne. IONIQ on markkinoiden aerodynaamisimpia autoja, sen ilmanvastuskerroin on vain 0,24. Tyylikäs silhuetti ja viimeistellyt yksityiskohdat ohjaavat ilmavirtaa ilmanvastuksen ja päästöjen minimoimiseksi. Virtaviivaiset linjat ja kekseliäät teknologiset ratkaisut on yhdistetty valjastamaan ilmavirtaukset niin, että ilmanvastus ja päästöt ovat mahdollisimman pienet.

ioniq_hybrid_ilmanvastus_960x265

Kevyt ja silti jäykkä kori on edistyneen muotoilun, rakennusmenetelmien ja materiaalien ansiota. Korista 53 prosenttia on ultrakevyttä erikoisterästä, joka varmistaa huippujäykkyyden, tarjoaa matkustajille erinomaisen suojan iskunvaimennuskykynsä ansiosta.
Hyundai valmistaa suurlujuusterästä omalla tehtaallaan. Suurlujuusteräs antaa IONIQille rakenteellista vahvuutta ja kevyt alumiini konepellissä ja tavaratilan kannessa tuo rakenteisiin keveyttä. Korkea vääntöjäykkyys on saavutettu yhdistämällä suurlujuusterästä, soveltamalla rakenteellisia sidosaineita ja vahvistamalla korin yhdyskohtia.

Hyvänkokoinen perheauto

ioniq_hev_phantom_black_1000x321

Hyundain mallistossa IONIQ asettuu i30:n ja i40 väliin. IONIQin pituus on 4470 mm, leveys 1820 mm ja akseliväli 2700 mm. Mitoiltaan se on 17 cm pitempi kuin viisiovinen i30 ja 27 cm lyhyempi kuin i40 Sedan. Istuinpaikkoja on viisi.
Isosti avautuvan takaluukun ansiosta tavarat on helppo lastata ja kahdessa osassa taittuva takaistuimen selkänoja tuo lisätilaa. Akku on sijoitettu alas takaistuimen alle. Näin on saavutettu alhainen, ajo-ominaisuuksia edistävä painopiste ja säästetty tilaa sekä matkustajille että matkatavaroille.

 

Modernit sisätilat
ioniq_hev_interior_main_1000x476

IONIQin ulkomuotoilun elementit yhdistyvät sisätiloissa puhtaaksi, urheilulliseksi tyyliksi. Vaikutelma on sekä futuristinen että kutsuva. Pehmeän elegantti värimaailma tuo autoon lämpimän tunnelman, jota tehostevärit piristävät. Sisätiloihin on valittu mahdollisimman ekologisia materiaaleja ja näin ekoedullisuus toteutuu myös auton sisustuksessa. Uusilla materiaaleilla pyritään parantamaan auton sisäilman laatua, ne myös helpottavat osien kierrätystä auton elinkaaren lopussa.

 

Hyvin varusteltu

ioniq_ev_2017_kuolleen-kulman-bsd_1000x489

IONIQ-mallistossa on erinomainen varustelu niin turvallisuuden kuin mukavuudenkin varmistamiseksi. Korin turvaominaisuuksia täydentävät monipuoliset ajonhallinta- ja turvajärjestelmät. IONIQissa on mm. aktiivinen vakionopeuden säädin, kuolleen kulman ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä sekä peruutuskamera. Törmäyksen varalta matkustamoa suojaa seitsemän turvatyynyä. Matkustusmukavuutta edistävät mm. takaistuimen lämmitettävät reunapaikat, Infinity Sound System –äänentoistojärjestelmä ja kahdeksan kaiutinta sekä automaattinen ilmastointi, joka voidaan säätää asentoon ”vain kuljettajalle”.

 

Yhteydet ulkomaailmaan

ioniq-ev_puh_lataus_373x373highlight_function__373x373

Myös yhteys ulkomaailmaan säilyy ajomatkan aikana. IONIQ tarjoaa auton ja mobiililaitteiden yhdistettävyyteen uudenlaisia käyttökokemuksia. Autossa on Bluetooth-matkapuhelinvalmius, Android Auto, Apple CarPlay sekä langaton älypuhelimen lataustoiminta (Qi)). Sähköinen viestintä on keskitetty keskikonsolin selkeälle 8-tuumaiselle näytölle.
IONIQin navigointijärjestelmään kuuluu seitsemän vuoden maksuttomat Live-palvelut, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa mm. säästä, liikennetilanteesta. Hyundain MapCareTM taas tarjoaa maksuttomat karttapäivitykset merkkihuollossa tehtyjen määräaikaishuoltojen yhteydessä.

Takuu

IONIQ-mallistolla on viiden vuoden takuu ilman kilometriajoitusta.
* Hyundain viiden vuoden takuu ilman kilometrirajaa koskee vain niitä Hyundai-ajoneuvoja, jotka alun perin on myynyt valtuutettu Hyundai-jälleenmyyjä loppuasiakkaalle, kuten takuuehdoissa esitetään. Korkeajänniteakulle takuu on kahdeksan vuotta tai 200 000 kilometriä, kumpi ensin täyttyy.
IONIQin huoltoväli on yksi vuosi tai 15 000 kilometriä, kumpi ensin täyttyy.

 

Tuotanto

ulsan_1000x300

IONIQ-mallisto valmistetaan Hyundai Motor Companyn tehtaalla Etelä-Koreassa. Ulsanin tehdas on maailman suurin autojen tuotantoyksikkö. Sieltä valmistuu vuosittain yli 1,5 miljoonaa henkilö- ja hyötyajoneuvoa.

 

Hyundai IONIQ hybrid

aioniq_hev_2017_eu_lhd_exterior_1000x283

Uusi, tehokas hybridiautoon kehitetty 1,6 litran suorasuihkutus-bensiinimoottori ja kestomagnetoidu sähkömoottori tuottavat yhdessä tehokasta suorituskykyä, mutta pienempää kulutusta ja matalampia päästöjä. Sähkömoottorin vääntö on käytössä heti startatessa. Sähkömoottorille tehoa tuottaa 1,56 kWh:n litium-ioni-polymeeri-akusto, joka latautuu ajettaessa, erityisen tehokkaasti jarrutettaessa. Pelkän sähkömoottorin voimin IONIQ hybrid voi ylläpitää jopa 120km/h nopeuden.

Tutustu IONIQ hybrid -malliin tarkemmin >>

Hyundai IONIQ electric, sähköauto

ae_ev_marina_blue_936x209

Sähkömoottorin voimakasvääntöinen suorituskyky saa voimansa tehokkaasta 28 kWh:n litium-ioni-polymeeri-akusta, mikä tarkoittaa 250 kilometrin CO2-päästötöntä ajomatkaa yhdellä latauksella. Alas sijoitettu akku laskee myös auton painopistettä – eduksi palkitsevaa ja mukavaa ajokokemusta ajatellen.

Tutustu IONIQ electric-malliin tarkemmin >>

 

Vuosi sähköllä kokemuksia

Moottori koeajaa kaikki Suomessa tarjolla olevat kiinnostavat sähköautomallit. Tuoreimpia malleja tällä rintamalla on Hyundai IONIQ electric, joka on ollut Moottorin pitkässä ja perusteellisessa koeajossa viime lokakuusta alkaen. Lue lisää  www.moottori.fi/vuosisahkolla

IONIQ_plug_in_2icon

Hyundai IONIQ plug-in, lataushybridi

Voimakas 8,9 kWh:n litium-ioni-polymeeri-akusto käyttää voimakasvääntöistä sähkömoottoria, joka mahdollistaa päästöttömän ajon jopa 51 kilometriin asti, juuri sopivasti esimerkiksi päivittäiselle työmatkalle. Yhdessä tehokkaan 1,6-litraisen bensiinimoottorin kanssa suorituskyky kasvaa huomattavasti ajomatkan kuitenkaan lyhentymättä. Akku latautuu ajossa ja voidaan ladata myös ulkoisesta virtalähteestä.

Lue lisää IONIQ plug-in lataushybridistä